10 čudesnih činjenica o kokošima

| More

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama više od 8,5 milijarda kokoši ubijeno je svake godine. To su 272 kokoši svake sekunde!

Ti su brojevi prilično nevjerojatni, zar ne? Kada sam sjela kako bih sve to izračunala, doslovce nisam mogla prihvatiti sve te nule. Svaka pojedina od tih kokoši jedinstven je pojedinac koji ima toliko toga više za ponuditi ovome svijetu od toga da završi na nečijem tanjuru.

Ne vjeruješ mi? Provjeri ove nevjerojatne i čudesne činjenice o kokošima:

1. Kokoši jedu travu kao špagete

Kada se nalaze u svojem prirodnom okruženju, kokoši provode dan tražeći kukce i uživajući u svježim vlatima trave.

2. Kokoši OBOŽAVAJU valjanje u prašini

Možda to neće zvučati jako privlačno, ali kokoši iznimno uživaju u kopanju plitke rupe u zemlji, širenju svojih krila i valjanju uokolo. To im pomaže da očuvaju odgovarajuću izolaciju perjem i da se riješe parazita. Znala sam kokoši koje su provele cijeli svoj život zatočene u kavezu, ali kada su dobile priliku za slobodu, jedna od prvih stvari koju bi uvijek napravile je valjanje u prašini.

3. Kokoši imaju složen sustav komunikacije s posebnim značenjima

Kada provodiš dosta vremena s kokošima, počet ćeš razumijevati njihova brojna različita glasanja, od dozivanja svoje djece do upozoravanja na mjesto gdje se nalazi hrana.

4. Kokoši se vole igrati

Kada imaju dovoljno prostora, kokoši trče, skaču, kupaju se pa čak i sunčaju. Nažalost, oko 95 % svih kokoši koje su uzgojene u SAD-u provedu cijeli svoj život u sićušnim kavezima, ne većima od veličine iPada.

5. Kokoši razgovaraju sa svojim nerođenim bebama

U prirodnom okruženju, majka kokoš kvocat će svojim pilićima čak i prije nego što se rode te će oni njoj, ali i jedni drugima, odgovarati kroz ljuske. Na industrijskim farmama pilić nikada neće upoznati svoje roditelje jer su oni odvedeni čim je jaje sneseno i stavljeno u velik inkubator.

6. Kokoši su mnogo pametnije nego što misliš

Nedavna istraživanja pokazala su da su kokoši inteligentne životinje s mnogim osobinama primata. Sposobne su riješiti složene probleme, razumjeti uzroke i posljedice, prenijeti znanje, pokazati samokontrolu i brinuti se o budućnosti.

7. Kokoši su zapravo dinosauri

Istraživanje je pokazalo da ne samo da su se kokoši razvile iz dinosaura i da su najbliži živući rođaci veličanstvenog T. Rexa, nego da su one zapravo živući dinosauri.

8. Kokoši pridaju veliku važnost izgradnji vlastita gnijezda

Počinju grebanjem plitke podloge u tlu, onda na leđima donose grančice i lišće u svoje gnijezdo gdje puste da materijal otkliže te grade oko ruba. Izdržat će bez hrane i vode kako bi izgradili vlastito gnijezdo sigurno od predatora.

9. Kokoši imaju odlično pamćenje

Sposobne su prepoznati i pamtiti više od 100 različitih pojedinaca, uključujući ljude.

10. Kokoši mogu razumjeti trajno postojanje predmeta

Čak i kad je predmet maknut od njih i skriven, kokoši mogu shvatiti da on i dalje postoji. To ne može mnogo životinja, a ne mogu ni ljudska djeca.


Napisala: Abigail Geer, 20. 11. 2014.

Objavljeno: ožujak 2015.

Vezane teme

10 čudesnih činjenica o kokošima - care2.com

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting