17.07.05. Beagleovima polomljene kosti!

| More

Najnovija saznanja o događajima na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu: beagleovima polomljene kosti!

U nedjelju, 17. srpnja 2005., nakon poziva Ljiljane Pinter, dekanice Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, aktivisti udruge Prijatelji životinja došli su do šokantne spoznaje: na 20-ak beagleova započeli su pokusi!

Prema tvrdnjama dekanice Pinter, u utorak i srijedu prošloga tjedna, dr. Antun Brkić - hrvatski Mengele - samovoljno je, mimo svih procedura i zakonitosti, sa svojim suradnicima na projektu polomio kosti 20-ak beagleova, i to unatoč tome što su psi još uvijek službeno u karanteni Veterinarskog fakulteta. Lomljenje kostiju obavljeno je i usprkos činjenici da tzv. znanstveni projekt zbog kojeg su psima slomljene kosti nisu odobrila nadležna ministarstva te unatoč odrješitom protivljenju udruga za zaštitu, dobrobit i prava životinja, javnih osoba, hrvatskih medija i cjelokupne javnosti.

Prijatelji životinja danas su dobili odobrenje s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu kojom dekanica Ljiljana Pinter 'dozvoljava kontrolu predstavnicima udruga Prijatelji životinja i Savezu udruga za zaštitu životinja grada Zagreba na osnovi njihova traženja da postave službe kontrole nad ulazom u karantenu u Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftamologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje se nalaze 32 psa pasmine beagle, a u smislu da se na navedenim psima neće izvoditi nikakvi pokusi'. Tako su aktivisti udruge Prijatelji životinja započeli 24-satno dežurstvo, na koje pozivaju i građane da im se priključe i zaštite pse dok ne budu sigurni. Zainteresirani za dežurstva mogu se javiti na broj telefona 091 2527488, Nina Ćorić. U ponedjeljak, 18. srpnja u 18 sati ispred Veterinarskog fakulteta svoju će potporu udomljavanju beagleova dati Nikolina Pišek i druge poznate osobe iz javnog života.

Ovakav zločin bez presedana u hrvatskoj veterinarskoj i znanstvenoj povijesti i praksi nedvojbeno pokazuje kako se manjkavosti postojećeg Zakona o dobrobiti životinja iskorištavaju kako bi se životinje mučile i zlostavljale, a ne štitile. Nakon što je Prijedlog zakona o dobrobiti životinja kojeg su sastavili Prijatelji životinja krajem prošle godine na saborskoj raspravi ocijenjen i odbijen kao 'futuristički', pitamo se da li se aktualna zbivanja na Veterinarskom fakultetu također mogu okarakterizirati kao 'futuristička'. Da su saborski zastupnici tada imali sluha za taj Prijedlog zakona, ovaj zločin nad životinjama se ne bi mogao dogoditi. Naime, u Prijedlogu zakona o dobrobiti životinja zahtijevali smo, između ostaloga, osnivanje Etičkog povjerenstva, koje bi činili stručnjaci veterinarske, medicinske, biološke, farmaceutske ili zootehničke struke te predstavnici udruga koje djeluju na području zaštite i prava životinja. Dužnost Etičkog povjerenstva bila bi da pruža savjete o pitanjima etike i dobrobiti životinja te da predlaže kriterije i daje mišljenje za izdavanje dozvola za pokuse. Također, Etičko povjerenstvo za zaštitu životinja za pokuse bilo bi ovlašteno da u slučaju povrede etičkog kodeksa, uz istodobno obavještavanje nadležnog upravnog organa za veterinu, trenutno zaustavi izvođenje pokusa.

Stoga zahtijevamo da nadopune Zakonu o dobrobiti životinja koje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva namjerava u jesen uvesti u saborsku proceduru, ne budu samo ušminkavanje postojećeg Zakona i mrtvo slovo na papiru, već djelotvoran Zakon koji će ovakvu samovolju i iživljavanje nad životinjama i spriječiti i najstrože sankcionirati.

Prijatelji životinja podnijet će i sudsku tužbu protiv dr. Antuna Brkića i ostalih pojedinaca umješanih u ovu aferu zbog kriminalnih radnji i kršenja svih moralnih i etičkih zakona, a u tom smislu pokrenut će i prikupljanja donacija i sredstava potrebnih za dizanje tužbe. Također ćemo se kao udruga, uz pomoć stručnjaka i javnosti, pobrinuti oko liječenja, socijalizacije, kastracije i zbrinjavanja pasa u sigurne domove.

Pozivamo sve građane i hrvatsku javnost za pomoć i osudu ovoga zločina te ovom prilikom želimo zahvaliti svim hrvatskim medijima koji su pratili ovaj slučaj i u tom smislu pomogli da istina o ovoj aferi izađe na vidjelo.

Dežurstva na veteriniBeagle na Veterinarskom fakultetu 1Beagle na Veterinarskom fakultetu 2Beagle na Veterinarskom fakultetu 3Beagle na Veterinarskom fakultetu 4Beagle na Veterinarskom fakultetu 5Beagle na Veterinarskom fakultetu 6Beagle na Veterinarskom fakultetu 7Beagle na Veterinarskom fakultetu 8

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting