13.11.07. Majmunski 'Guantamo Bay' na španjolskoj rivijeri

| More

Prijatelji životinja izvješćuju o najnovijem tajnom istraživanju BUAV-a

Nova tajna istraga organizacije British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV) rezultirala je otkrićem zatvora za primate u stilu 'Guantanamo Bayja' u blizini Barcelone i drugih popularnih turističkih odredišta u Španjolskoj.

U katalonskom postroju u Camarlesu drže se u zatočeništvu u golim betonskim i metalnim kavezima pod vrelim suncem makaki majmuni dopremljeni s Mauricijusa, koji se zatim dostavljaju pokusnim laboratorijima širom Europe.

Katalonske vlasti zabranile su gradnju novih centara za 'dostavu' primata 2003. godine, nakon javnih prosvjeda i šire oporbe europske javnosti protiv trgovine primatima u laboratorijske svrhe. Istraga je, međutim, otkrila da je postroj proširen unatoč takvom angažmanu javnosti te je njegov kapacitet narastao s 1000 na 3000 majmuna.

BUAV je uputio dopis katalonskim, španjolskim i europskim vlastima s dokaznim materijalom i zahtjevom da se službeno istraži poslovanje tog dostavnog centra. Štoviše, od španjolskih, britanskih i europskih vlasti zahtijeva se da uzmu u obzir BUAV-ove dokaze u sveobuhvatnom slučaju u kojem se nastoji postići zabrana uporabe primata u tekućoj reviziji europske Direktive kojom se postavljaju pravila za pokuse na životinjama u Europi (86/609).

Više od 80% od 40.000 odgovora europskih građana koji su reagirali na savjetovanje Europske zajednice o reviziji Direktive 86/609 izjavili su kako ne smatraju uporabu majmuna u pokusima prihvatljivom.

Udruga Prijatelji životinja poslala je zahtjev za donošenjem zakonske zabrane pokusa na primatima u Hrvatskoj te očekuje da će uskoro novoizabrana vlast što prije uzeti to pitanje u razmatranje i realizaciju.

Šokantno: nove statistike o pokusima na životinjama u EU!

Unatoč pojedinačnim obećanjima Europske komisije i država članica da će smanjiti i zamijeniti korištenje životinja u pokusima, ukupni broj životinja korištenih u pokusima narastao je 2005. godine na 12,1 milijun – što predstavlja porast od 3,2%. Primjerice, samo u kozmetičkim testiranjima na životinjama došlo je do porasta od 107%!

Hrvatskim Zakonom o zaštiti životinja zabranjena su testiranja na životinjama kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe, istraživanja ili razvoja sastojaka, kombinacija sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda. Javnosti je dostupna i tzv. 'bijela lista', odnosno popis tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode ili sastojke proizvoda na životinjama. No, to su samo mali koraci koji se trebaju napraviti u smjeru prestanka pokusa na životinjama.

Prijatelji životinja i BUAV smatraju da je etički neodrživo da u 21. stoljeću neki od najnaprednijih laboratorija u svijetu još uvijek troše na desetke milijuna novca poreznih obveznika na okrutna i nepouzdana istraživanja. Naši političari uz golemu potporu javnosti imaju jedinstvenu priliku prekinuti ovu patnju i pod okriljem tekuće revizije direktive kojom se određuju pokusi na životinjama okončati tu zastarjelu praksu i povesti Europu naprijed, u doba modernog, humanog istraživanja.

Majmunski 'Guantamo Bay' u Španjolskoj 1 [ 136.13 Kb ]Majmunski 'Guantamo Bay' u Španjolskoj 2 [ 120.64 Kb ]Majmunski 'Guantamo Bay' u Španjolskoj 3 [ 143.54 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting