Zbog botoksa miševima lome kralježnice

| More

Tisuće životinja korištene za testiranje konkurentnih proizvoda botoksu – proizvoda protiv bora, suočene su s okrutnim i bolnim pokusima u laboratoriju odobrenom od strane Home Office-a, britanskog ureda za unutarnje poslove, a što je otkrila tajna istraga.

Tajne snimke testiranja na Dysportu, lijeku korištenom za brisanje linija mrštenja u klinikama za kozmetičku kirurgiju, prikazuju laboratorijsko osoblje kako lomi kralježnice miševa pokušavajući ih ubiti vršcima kemijskih olovaka. Zatim su iste olovke korištene za popunjavanje zapisa o postignutoj smrtnosti.

Film, dobiven korištenjem skrivenih kamera u Wickham Laboratories, davno osnovanom odjelu u Hampshireu koji se bavi testiranjem lijekova za farmaceutske tvrtke, također prikazuje i nestručno ubrizgavanje i drugih lijekova kunićima. Osoblje je snimljeno pri nesmotrenom ubrizgavanju i psovanju kunića u agoniji, imobiliziranih u boksovima tijekom osmosatnih eksperimentiranja sa svrhom utvrđivanja uzrokuju li ti lijekovi povišenu temperaturu. Mnoga testiranja na kunićima, iako su odobrena od strane vlade, zapravo nisu potrebna niti tražena prema međunarodnim farmaceutskim standardima za testiranja. Sam Home Office hvali se kako ova testiranja mogu biti zamijenjena 'novim tehnikama koje koriste stanice ljudske krvi umjesto kuniće'.

Snimke koje je snimio istražitelj BUAV-a (the British Union for the Abolition of Vivisection) navele su vladu da pokrene istragu. Home Office-ov glasnogovornik je rekao: 'Ove optužbe shvaćamo ozbiljno i činimo hitne korake da bismo ih bolje razmotrili. Odobravamo istraživanja na životinjama samo kad su opravdana. Očekujemo i zahtijevamo zadovoljenje najviših standarda i detaljno ćemo ocijeniti svaki dokaz koji upućuje na to da postavljeni standardi nisu zadovoljeni.'

Snimke skupljene u razdoblju od osam mjeseci uključuju sekvencu u kojoj članica osoblja predviđa broj pokušaja ubrizgavanja lijeka u kunića. Snimljena je kako životinju naziva 'malim govnom' i 'sramotom'. Prijetila je kuniću kako bi mogao završiti s naušnicama, aludirajući na izbušene rupe u ušima nastale promašivanjem pri pokušaju injektiranja. Drugi član osoblja snimljen je kako primjećuje krv koja curi iz kunićevog uha.

William Cartmell, službeni veterinar zadužen za nadzor i osiguravanje dobrobiti životinja u Wickhamu, također je osnivač i veliki dioničar u firmi. Opovrgnuo je da to predstavlja potencijalni sukob interesa ističući da je on 'profesionalac'.

Laboratorijski dosjei dospjeli u ruke istražitelja BUAV-a pokazuju da Cartmellove inspekcije tjedno traju do 15 minuta, s jednim posjetom u ožujku ove godine u trajanju od samo osam minuta. Prigovorio je da je to vrijeme dovoljno za provjeru jesu li životinje dobro tretirane i pate li: 'Zdravstveno stanje životinja je na tako visokoj razini da je ta utrošena duljina vremena potpuno adekvatna. Životinje su pod neprestanom brigom, za razliku od kućnih ljubimaca i životinja na farmama.'

Dysport, spravljen od botulinum toxina, u Britaniji je licenciran za medicinsku uporabu u svrhu tretiranja stanja nevoljnog grčenja očnog mišića, grčenja lica i mišićne spazme. Bez obzira na to, ne upotrebljava se u skladu s uputom, odnosno koristi se kao alternativa botoksu u kozmetičkim tretmanima za izravnavanje bora. Svaka serija bi, prema zakonu, morala biti testirana da bi se uvjerili u sigurnost lijeka i njegovu jakost.

Laboratorijski dosjei koje je vidio istražitelj pokazuju da je 41.088 miševa upotrijebljeno u Wickhamu u testiranjima Dysporta i to samo u razdoblju od siječnja do lipnja 2009. godine.
Korištena metoda - smrtonosna doza 50 (LD50) - označena je od strane vlade kao 'vrlo žestoko' testiranje. Miševima su ubrizgavani ti otrovi. Pretrpjeli su progresivnu paralizu, a film prikazuje kako posrću i zanose se s jedne strane na drugu sve dok ne prestanu hodati. Neki se suočavaju sa snažnim problemom disanja prije nego što umru.

Vladina regulativa zahtijeva da se ne dopušta patnja životinja. Dosjei Wickham Laboratories pokazuju da puno više miševa umre tijekom testiranja nego što ih se 'humano' usmrti.
Službene upute dopuštaju da se miševima lome vratovi kako bi im se osigurala brza smrt, a često se to radi kemijskim olovkama. No, film snimljen u Wickhamu prikazuje da su mnogi ostavljani u grčenju kad bi im se vratovi 'greškom' lomili od strane osoblja.

Razvijene su alternative LD50 testiranju i u drugim britanskim laboratorijima se koriste. Službeni vladin laboratorij, National Institute for Biological Standards and Control, koristi nesmrtonosne metode radi testiranja Dysporta. Prije deset godina Institut je razvio test toksina u kojemu se koriste epruvete. Također, rade puno umjerenije testove na miševima koji ih ne ubiju.

BUAV, koji raspolaže snimkama iz Wickhama snimljenima tijekom razdoblja od osam mjeseci, izjavljuje da se radi o užasnom postupanju prema životinjama.

Sarah Kite, direktorica specijalnih projekata BUAV-a kaže: 'Činjenica da ekstremno bolesni miševi dođu u ruke nesposobnog osoblja koje im lomi vratove, a miševi prolaze takvu agoniju do smrti, potpuno je odvratna. Naša šokantna otkrića pokazuju da su grubi, zastarjeli i ekstremno okrutni testovi na životinjama još uvijek dopušteni u Velikoj Britaniji, iako postoje alternativni testovi, a testiranje na životinjama nije zahtijevano od službenih tijela.'

Otkrića vezana za testiranja u Wickhamu šokirala su dermatologe koji koriste Dysport. Nick Lowe, poznat kao Doktor Botox, a koji je proveo istraživanje na tom toksinu, iznenađen je što je LD50 testiranje još uvijek u uporabi. Lowe, čija je klijentica na londonskoj klinici i televizijska voditeljica Anne Robinson, kaže da je bio zaprepašten kad je čuo da se dopušta patnja životinja radi testiranja lijeka: 'Želio bih znati da su svi lijekovi koje propisujem pacijentima etički procijenjeni i odobreni. Na mojem vlastitom širokom spektru proizvoda za njegu kože ne radimo apsolutno nikakva testiranja. Nisam uopće pobornik testiranja. Zahtijevam zadovoljenje najviših etičkih standarda.'

U kompaniji Ipsen Biopharm, koja proizvodi Dysport, kažu da su navode shvatili vrlo ozbiljno i da će ih proslijediti u Wickham. 'Prava životinja su od primarnog značaj za Ipsen, a odobrenje Wickhamu dobiveno od strane Home Office-a prihvaćamo vrlo kritički i dvojimo glede suradnje s njima', rekao je njihov glasnogovornik. 'Ni u kojem slučaju niti za mene niti za članove osoblja Ipsen Biopharma ne dolaze u obzir postupci koji su izvan odobrenih glede testiranja.'

U Ipsenu izjavljuju da su provodili preporučeno LD50 testiranje, ali su nastojali što prije zamijeniti LD50 testiranje s tada uskoro dostupnim alternativama odobrenima od nadzornih tijela u cijelom svijetu.

Pravila testiranja

Marie Woolf

The Sunday Times, 1. studenoga 2009.

Vezane teme

Miš na ruciInjekcija botoksa

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting