27.10.10. Stop kršenju ljudskih prava u Austriji

| More

Za živali! iz Slovenije, Prijatelji životinja iz Hrvatske i aktivisti za ljudska prava organiziraju prosvjed podrške austrijskim aktivistima za zaštitu životinja ispred austrijskog veleposlanstva u Ljubljani

- Ispred veleposlanstva prosvjednicima će se pridružiti David Richter, jedan od austrijskih optuženika

U Austriji se događa težak slučaj političkog progona i kršenja ljudskih prava. Austrijskim aktivistima, kojima se sudi od ožujka 2010., prijeti kazna do pet godina zatvora pod optužbom 'članstvo u kriminalnoj organizaciji'. Aktivisti su koristili svoje legalno pravo na slobodu govora, slobodu mišljenja i slobodu okupljanja. Optužbe, kao i izvješća s procesa, pokazuju da je jedina osnova optužbi politička djelatnost udruga, poput organiziranja javnih demonstracija te izražavanja osobnih radikalnih stavova.

Slovenska udruga za prava životinja Za živali!, hrvatska udruga Prijatelji životinja i aktivisti za ljudska prava ove srijede, 27.10.2010. od 12:00 do 13:00 sati ispred Veleposlanstva Republike Austrije na Prešernovoj cesti 23 u Ljubljani, organiziraju miran prosvjed na kojemu će upozoriti na kršenje ljudskih prava u susjednoj Austriji, pridružujući se tako prosvjedima diljem svijeta. Na prosvjedu će biti prisutan i jedan od optuženih austrijskih aktivista, David Richter.

21. svibnja 2008., posebne postrojbe austrijske policije uhitile su deset vodećih aktivista uspješnog austrijskog pokreta za zaštitu životinja. Svi aktivisti, uključujući i dr. Martina Ballucha, bivšeg znanstvenog asistenta na Sveučilištu u Cambridgedu, završili su u pritvoru. Svi zatvorenici tvrdili su da optužnice pod kojima ih se tereti nemaju nikakve dokaze za kriminalno djelovanje, nego samo opis njihovog aktivizma za promjene putem zakona i poslovne politike. Jedan od aktivista štrajkao je glađu 39 dana. Mnoge poznate organizacije, uključujući i Amnesty International, oštro su kritizirale ovakvu praksu vlasti.

Nakon više od tri mjeseca, javni je tužitelj naredio puštanje aktivista i tada izjavio kako čekanje pritvora mora biti u skladu s očekivanom kaznom. To je dovelo do gubitka interesa javnosti, iako se postupak time nije završio. U veljači 2010. državno odvjetništvo obznanilo je da su prikupili dovoljno dokaza za optužnice još troje aktivista, uključujući i onih deset koji su proveli tri mjeseca u pritvoru. Četiri optužena aktivista odlučila su objaviti optužnice na internetu. U optužnicama nema ništa što bi poslužilo kao dokaz za kriminalno djelovanje, u što se javnost može uvjeriti čitajući optužnicu Davida Richtera na www.vgt.at/actionalert/repression/strafantrag/strafantragdrhb.pdf.

Austrijska država našla se u problemima. Da bi izbjegli potpuni nedostatak dokaza, tužitelji koriste nejasne formulacije članka 278a austrijskog Kaznenog zakona, koji se koristi za kazneni progon mafije i na taj način de facto promoviraju Orwellove 'kriminalne misli'.

'Kriminalne misli' aktivista koriste se kao dokaz navodne pripadnosti zločinačkoj organizaciji te kao dokaz navodnih kriminalnih radnji u sklopu borbe za zaštitu životinja. Time se ismijava austrijski Ustav – tvrdnjom da je organiziranje javnih prosvjeda kriminalno djelo. Dakle, navodno članstvo aktivista u zločinačkoj organizaciji temelji se na organiziranju javnih akcija i konferencija te izražavanja mišljenja i političkog djelovanja.

Proces je pokrenut u ožujku 2010. te će trajati još i velik dio 2011. Svakome od aktivista prijeti do pet godina zatvora te sudski troškovi od 35.000,00 eura, koji im neće biti vraćeni, čak ako proces završi u njihovu korist. Stefan Traxler, odvjetnik petorice od 13 aktivista, sumnja u pravednost procesa, budući da u 14 godina odvjetničke prakse nije doživio da sudac odbija primiti dokaze i iskaze svjedoka koji bi potvrdili nevinost optuženih.

Kako se proces razdužuje, sve je jasnije da tužiteljstvo nema pravih dokaza koji bi potvrdili članstvo u kriminalnoj organizaciji. To je prepoznala čak i austrijska javnost koja je na strani aktivista. Najveći je apsurd u tome da se aktivistima sudi na temelju članka 278a, čime ih se optužuje za terorizam, a aktivisti se bore upravo protiv terorizma – terorizma nad životinjama, i to pomoću legalnih javnih akcija i političkog djelovanja.

Namjera prosvjeda, na kojemu će biti raširen i veliki transparent s jasnom porukom, je širu javnost upozoriti da je Austrija država u kojoj politički aktivisti mogu dobiti kaznu zatvora od pet godina te pozvati Austriju da svoje građane ne zastrašuje financijskim kolapsom i zatvorskom kaznom radi njihova političkog djelovanja i osobnog uvjerenja.

Prosvjed za austrijske aktiviste u Ljubljani 1 [ 161.88 Kb ]Prosvjed za austrijske aktiviste u Ljubljani 3 [ 143.33 Kb ]Prosvjed za austrijske aktiviste u Ljubljani 4 [ 151.79 Kb ]Prosvjed za austrijske aktiviste u Ljubljani 2 [ 129.24 Kb ]Prosvjed za Austrijske aktiviste u Ljubljani 5 [ 157.54 Kb ]Prosvjed za Austrijske aktiviste u Ljubljani 6 [ 129.98 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting