03.11.14. Svi žele zaštititi naš okoliš osim nadležnih

| More

Prijatelji životinja kritiziraju sramotnu odluku protiv zabrane plastičnih vrećica

- Kao turistička zemlja, umjesto skandala, trebamo misliti na dugoročne opće interese i sami štititi svoj okoliš

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis Ministarstvu zaštite okoliša i prirode povodom glasanja protiv prijedloga Europske komisije da se zabrani uporaba laganih plastičnih vrećica kako bi se smanjila njihova prekomjerna potrošnja i štetan utjecaj na okoliš.

Udruga ističe kako je sramotno da se je Hrvatska, kao jedina od članica u Vijeću EU-a, izjasnila protiv tog civilizacijski i ekološki naprednog prijedloga, predstavljajući se kao nazadna država koja ne mari za očuvanje vlastite prirodne baštine i bogate biološke raznolikosti. Napominje da se time stječe dojam kako svi žele zaštiti Hrvatsku i njezin okoliš – građani, udruge, EU – osim nadležnog Ministarstva i političara koji očito žele nagrđene šume, rijeke i mora.

Prijatelji životinja podsjećaju da su se dosad obraćali Ministarstvu u više navrata, tražeći da poduzme konkretne korake u smjeru smanjenja potrošnje plastičnih vrećica. 2009. godine predali su Ministarstvu peticiju za zakonsku zabranu plastičnih vrećica, s prikupljenih više od 27.000 potpisa. Pisali su i povodom odredbe Europske komisije od 4. studenoga 2013. kojom se od država članica zahtijevalo da smanje uporabu laganih plastičnih vrećica. Kao udruga koja se zalaže za održiv razvoj, smatraju neprihvatljivim da Hrvatska godinama zanemaruje nužnost zabrane ili barem smanjenja potrošnje plastičnih vrećica.

Navode da je apsurd tim veći što je Hrvatska turistička zemlja koja bi se prva trebala zalagati da zaštiti svoje interese i interese generacija koje dolaze. Hrvatska ima golemu potrošnju plastičnih vrećica koje se nemilice besplatno dijele gotovo u svakoj trgovini. Udruga vjeruje da je nepotrebno naglašavati kako zapravo nijedna vrećica nije besplatna jer njihovu krajnju cijenu plaća naš, i ovako preopterećen, okoliš. Stotine tisuća životinja umre jer se zapetljaju u plastične vrećice ili ih zamijene za hranu. Plastične vrećice desetljećima se raspadaju na manje dijelove te se kao plastična prašina još stotinama godina zadržavaju u okolišu.

Nadalje, u Udruzi smatraju kako nije prihvatljiv argument da bi se zabranom plastičnih vrećica ugrozile tvrtke i radna mjesta onih koji se u Hrvatskoj bave proizvodnjom plastičnih vrećica. Tvrtke koje proizvode plastične vrećice bave se i drugim djelatnostima i mogu preusmjeriti proizvodnju. Recikliranje plastičnih vrećica neekonomično je i teško provedivo te samo oko 1% vrećica završi na recikliranju. Međutim, ni znatno povećanje recikliranja plastičnih vrećica ne rješava problem njihove neumjerene proizvodnje zbog koje se troše golemi resursi i kemikalije.

Udruga je ponovno naglasila svoj prijedlog da se u Hrvatskoj zabrane plastične vrećice ili da barem ne budu besplatne. Ističe se da bi obvezna naplata vrećica provjereno smanjila potrošnju, educirala građane i punila proračun.

Također, proizvođači plastičnih vrećica, trgovine i trgovačke lanci bili bi potaknuti da ponude građanima trajnija i ekološki osviještena rješenja po pristupačnim cijenama, a građani bi bili motivirani da i sami pridonesu očuvanju okoliša i zaštiti životinja korištenjem višekratno uporabljivih predmeta.

Prijatelji životinja na kraju dopisa navode kako očekuju konkretne korake od Ministarstva u cilju zaštite okoliša i prirode.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting