Obredno klanje

| More

Postojećim čl. 3 aktualnog Zakona o zaštiti životinja pojam 'obredno klanje' definiran je kao: 'klanje životinja bez prethodnog omamljivanja koje obavlja osoba ovlaštena od vjerske zajednice registrirane u Republici Hrvatskoj'.

Muslimanski religijski zakoni, između ostalog, zahtijevaju da se životinje kolju rezanjem vrata kako bi bile pri punoj svijesti, čime se olakšava istjecanje krvi i da se iz zaklane životinje mora iscijediti sva krv kako bi meso bilo halal – dopušteno za konzumiranje. Obredno klanje prema židovskim pravilima o prehrani uvjetuje isto. Stoga su nastali apsurdni zakonski propisi u zakonodavstvu EU, kao i Hrvatske, koji propisuju za klanje životinja u klaonicama obavezno omamljivanje, s obzirom na znanstveno dokazanu patnju i bol koju doživljavaju životinje pri usmrćivanju. No, za iste te životinje obaveza omamljivanja je izuzeta ako se životinje usmrćuju za potrebe vjerskih zajednica i njihovih obreda, iako životinje pritom trpe veliku bol, šok i strah, a njihova agonija produžuje se svjesnim umiranjem do iskrvarenja.

Prema vjerovanjima većine muslimanskih mesara, sva krv može se iscijediti jedino ako je životinji prerezan grkljan, a da prije toga nije bila omamljena. Međutim, Hanuk Anil sa Sveučilišta u Bristolu u Velikoj Britaniji i njegovi kolege dokazali su još prije pet godina da je količina krvi ispuštena iz životinje jednaka bez obzira je li životinja prije klanja bila omamljena ili ne. 'Omamljivanje ne umanjuje istjecanje krvi, dakle taj prigovor se više ne može koristiti kao opravdanje', izjavio je Anil kao koordinirator projekta Europske unije za preispitivanje zakonodavstva i pitanja dobrobiti životinja vezanih uz obredna klanja shechita i halal. Dakle, halal klanje ne zahtijeva da životinja bude pri svijesti i stoga su obredna klanja protuzakonita!

Na to je 27.11.2012. upozorio vrhovni sud u Poljskoj poništivši zakonitost obrednoga klanja životinja. Naime, vrhovni sud u Poljskoj objavio je da obredno klanje životinja od strane religijskih organizacija, uključujući Židove i Muslimane, pri čemu se životinjama prerežu vratovi i iskrvare do smrti bez prethodnog omamljivanja, krši poljski ustav i zakone o zaštiti životinja. Time su u namjernom sukobu s odredbama Europske unije koje dopuštaju tu praksu na temeljima vjerske slobode. Rečeno je i kako je ministar poljoprivrede u izdavanju propisa koji dopuštaju takve prakse premašio svoje ovlasti i prekršio ustav. Presuda postavlja temelje za više rasprava kada zakon EU stupi na snagu 1. siječnja dopuštajući tu praksu i postavljajući zajedničke standarde za zemlje članice. Poljska je uvela svoje propise 2004., kada se je pridružila EU, s namjerom da donese nacionalne zakone bliže onima u Uniji.

I Nizozemska je 2011. godine pokušala zabraniti klanje životinja bez omamljivanja, kada je nizozemski parlament izglasao da je omamljivanje prije klanja životinja, uključujući i obredna klanja religijskih zajednica, obavezno u Nizozemskoj. Istaknuto je da religija nije dovoljan razlog za puštanje životinja da nepotrebno pate. Zakon, koji je dobio većinu glasova u Parlamentu, temeljio se na znanstvenom konsenzusu da životinje omamljene prije klanja pate manje od onih koje iskrvare potpuno svjesne.

Obredno klanje nehumano je i životinjama uzrokuje nepotreban stres i veliku patnju, a postoje i znanstveni dokazi da životinje znatno više pate pri obrednom klanju. Prije tri godine objavljeno je istraživanje o boli koju osjećaju životinje pri klanju, što je dovelo do ponovljenih zahtjeva za zabranom židovskih i islamskih religijskih metoda klanja. Dr. Craig Johnson i njegovi kolege s novozelandskog Sveučilišta Massey proučili su osjet boli telića pri židovskim i islamskim metodama klanja. Kod klanja telića bez omamljivanja odgovor na bol uočena je čak do dvije minute nakon zarezivanja vrata. Johnson je istaknuo kako je ovaj rad 'najbolji dokaz dosad da je obredno klanje bolno'. Ovo otkriće potaknulo je nove zahtjeve za zabranom obrednog klanja u Velikoj Britaniji, po uzoru na zemlje poput Švedske, u kojoj sve životinje bez iznimke moraju biti omamljene prije klanja.

Hrvatska bi svojim zakonodavstvom trebala štititi životinje i uvažiti suvremene znanstvene spoznaje i političke poteze europskih zemalja koje imaju brojnije vjerske zajednice koje obavljaju klanja bez omamljivanja, a ipak su ukinule ili pokušavaju ukinuti tu krajnje nehumanu i brutalnu praksu kojoj nema mjesta u civiliziranome svijetu. Stoga bi izmjenama Zakona o zaštiti životinja Ministarstvo poljoprivrede trebalo u potpunosti zabraniti obredno klanje vjerskih zajednica bez prethodnog omamljivanja životinja, odnosno odredba o obaveznom omamljivanju prije klanja treba vrijediti za sve, bez iznimke.

Prijedlog Udruge za ovu izmjenu Zakona o zaštiti životinja je iz 2012. godine, a dopuna je istovjetnog prijedloga kojeg je Udruga iznijela tijekom izrade Zakona o zaštiti životinja 2006. godine.

Vezane teme

Halal klanje - izvor: www.habitatadvocate.com.au [ 70.67 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting