Obuća i odjeća od životinjske kože

| More

Većina malih farmi zamijenjena je tvornicama u korporativnom vlasništvu gdje su životinje uskladištene u male pretrpane boksove, često u nemogućnosti da se okrenu ili čak da naprave jedan korak u bilo kojem smjeru. Lišene veterinarske zaštite, vježbe, sunčevog svijetla i čak osjećaja trave pod njihovim nogama, ova bića koja žive, dišu, misle, osjećaju, čija osjetila su kao naša, pate i umiru i to u omjeru od milijun na dan.

Ogromna većina životinja zaklana zbog njihove kože trpi sve užase farmi za masovnu proizvodnju - prenatrpanost, nestašicu, kastraciju bez anestezije, žigosanje, obrezivanje repova, uklanjanje repova i okrutni tretman tijekom transporta i klanja.

Većina kože proizvedene u USA napravljeno je od kože stoke i teladi, ali i koža koja je prodana ovdje također je od konja, janjadi, ovaca i svinja koje se kolju radi mesa, kao i od pasa i mačaka koji su ubijeni u Aziji.

Kada kupite kožu, vi ne možete znati odakle je ona ili od koga je napravljena.

Krave

Koža od krava dolazi od krava uzgojenih za meso i mlijeko. Stoka uzgojena za meso provodi većinu svog života na pretpanim tovilištima. Studije su otkrile da stočari mogu maksimizirati dobit time da svakom govedu daju samo 4 četvorna metra životnog prostora - ekvivalentno stavljanju 13 goveda u tipičnu američku spavaću sobu! Hrani ih se sa neprirodnom hranom fekalijama od kokoši, ostacima od drugih životinja, high-bulk zrnom, i ostalim 'filama' (uključujući i piljevinu) dok ne dosegnu težinu od 450 do 544 kilograma. Izložene su bolnim postupcima žigosanja, kastracija i uklanjanju rogova bez anestezije. Tijekom transporta stoka je u metalnim kamionima gdje pate od straha, ozljeda, ekstremnog variranja temperature i nestašice hrane,vode i veterinarske zaštite.

Krave uzgajane za mlijeko drže se stalno bređe, kako bi zadržali visoku proizvodnju mlijeka. Neki stočari uštrcavaju kravama sintetičke hormone rasta, koji povečavaju rizik mastitisa, bolne infekcije koja uzrokuje da vime postanu tako teške da im se koji puta vuku po podu. Jednom kada donesu mlado na svijet, mladunčad im se traumatično uzima unutar par dana - ženke se dodaju u skupinu za mlijeko, a mužjaci se okuju u male, tamne sanduke da se uzgoje za jelo. Bez majke i sami, u nemogućnosti su napraviti čak i jedan korak u bilo kojem smjeru, ne mogu se okretati ili udobno leći. Kada ih zakolju sa otprilike 16 tjedana starosti,najčešće su prebolesni ili osakaćeni da hodaju.

Svinje

Uzgajanje svinja na farmama za masovnu proizvodnju ograničeno je na bokseve, jedva nešto veće od njihovih tijela. Smrad amonijaka je najčešće nesnosan čak i stočarima koji provode samo minute na dan u svinjskim prostorijama.(Stočari koji uzgajaju svinje često boluju od raznih dišnih problema, uključujući bronhitis, stanja kao astma i upale sinusa). Krmače se drže skotne ili konstantno doje, te su stisnute u uske metalne 'željezne' bokseve, gdje se ne mogu niti okrenuti. Iako su svinje po prirodi mirne i društvene životinje, one pribjegavaju kanibalizmu i grižnji repova kada su zatvorene u natrpane uske obore i razvijaju neurotično ponašanje kada se drže izolirane i ograničene. Manjak vježbe uzrokuje da svinje postanu tako slabe da jedva mogu hodati 45 metara. U klaonicama ih radnici udaraju metalnim kukama u oči, usta ili rektume, kako bi ih prisilili da se brže kreću.

Egzotične kože

Ostale vrste se love i ubijaju isključivo radi njihove kože, uključujući zebre, bizone, vodene bivole, neraste, jelene, klokane, slonove, jegulje, morske pse, tuljane, morževe, žabe, krokodile, guštere i zmije. Tisuće ugroženih maslinastih morskih kornjača ilegalno se zatočuje i masakrira u Meksiku, isključivo radi njihove kože. Procjenjuje se da je 25 do 30 posto uvezenih krokodilskih cipela i drugih predmeta od divljači izrađeno od ugroženih, ilegalno ubijenih (lovokradice) životinja.

Mladi kozlići mogu biti živo skuhani da bi se napravilo dječje rukavice, a koža namjerno abortiranih telića i janjadi se smatra posebice 'luksuznom'.

Zmijama i gušterima se često guli koža naživo, zato jer postoji naširoko prošireno vjerovanje da guljenje na živo obogaćuje konačnu kožu.

Nojeva koža se koristi za skupe kožne čizme i odjeću. Stočari skidaju nojevima njihovo perje prije nego ih zakolju, tako da im grubo čupaju perje sa kliještima za žicu ili brijući ih sa električnim šišačima.

Prema The New York Times-u, 'klaonice obično ne znaju što bi sa krupnim pticama, najvećim na svijetu'. Koljač iz Kalifornije je rekao da mu je trebalo 'dva sata divlje borbe da ubije jednog noja.'

Većina kože aligatora i krokodila korištena za izradu odjeće i modnih dodatakadolaze sa farmi za masovnu proizvodnju, gdje se životinje drže na betonskim pločama u polu-poplavljenim stajama, okružene sa prljavom,ustajalom vodom.

U stanju u kakvom se može smjestiti 600 malih aligatora u jednu zgradu, koja zaudara po užeženom mesu, izlučevinama i ustajaloj vodi. Iako aligatori mogu prirodno živjeti 40 do 60 godina, na farmama se obično zakolju prije njihovog četvrtog rođendana. Metode ubijanja su okrutne: krokodile se obično lovi sa velikim udicama i žicama i vrti ih se dok ne postanu preslabi od gubitka krvi ili dok se ne utope.

PETA-in tajni istraživač na jednoj od takvih farmi, Gator Jungle u Floridi, dokumentirao je radnike kako razbijaju glave životinjama sa aluminijskim bejzbol palicom i kako režu kroz njihovu hrptenu moždinu sa čeličnim dlijetom i čekićima. Neki aligatori su ostali svijesni i u agoniji čak do 2 sata.

Vezane teme

Krave na slobodi [ 11.57 Kb ]Krave u Indiji [ 53.59 Kb ]Transport krave u Indija [ 45.13 Kb ]Telići [ 18.76 Kb ]Farma svinja [ 17.55 Kb ]Zmija [ 24.22 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting