Mlijeko kao ubojica i mučitelj životinja
Važno je napomenuti da ljudi baš i ne iskazuju zahvalnost kravama na mlijeku koje nam daju a prirodom nije namijenjeno nama. Cijedimo ih i mrcvarimo cijeli njihov život ispunjen mukama i bolom, da bi ih na kraju, kad više nisu sposobne davati mlijeko, brutalno zaklali.
Tele odvajamo od krave već nakon trećeg dana starosti da ne bi popilo previše mlijeka i kako bi se što brže naviklo na drugu hranu jer njegova hrana treba nama. Svakoga dana stotine tisuća teladi odvaja se od njihovih majki, jer mi moramo zadovoljiti našu neprirodnu i nezdravu želju za kravljim mlijekom. Oni će ionako nakon intenzivnog tovljenja kroz koji mjesec mučno završiti u klaonicama.
Ljudi uglavnom ne znaju da, da bi se proizvelo mlijeko, sir, putar i jogurt, krave su podvrgnute godišnjim trudnoćama. Trudnoća im traje 9 mjeseci, a zbog uzastopne oplodnje trudne su do 10 mjeseci svake godine.
Po rođenju teleta, snažna majčinska veza između krave i njenog novorođenog teleta prekida se već nakon par dana; tele je stavljeno na zamjene majčinom mlijeku koje bi inače sisalo 6 mjeseci. Krava mora proizvesti 10 puta više mlijeka nego što bi njeno tele popilo, a koje se ostavlja mužnji, dok njeno tele jede zamjene mlijeku.
Čovjek je uistinu jedini sisavac koji kao odrastao pije mlijeko, i to ne svoje, već ga krade teletu!
Svega 20-25% teladi ide u proizvodnju mlijeka. Ostali se nakon dva tjedna odvajaju za proizvodnju mesa, reneta za proizvodnju sireva i zbog njihove kože.
Telad živi u izolaciji, u drvenom sanduku, bez saginjanja, bez mogućnosti da se okrenu, ispuštajući vlastiti otpad na pod gdje borave, a hranjeni su nezdravom tekućinom bez željeza, kako bi im meso ostalo 'ružičasto', jer to potrošači tako vole. Nakon 3-5 mjeseci idu na klanje. Ali do tada su već toliko nezdravi da i ako ne bi bili zaklani, umrli bi od raznih bolesti vezanih uz prehranu.
ZASTRAŠUJUĆE STATISTIKE
- 60-75% krava je umjetno oplođeno (nova tehnologija omogućuje unošenje cijelog embrija, ne samo sjemena);
- krave se muzu 2-3 puta dnevno i 7-10 mjeseci godišnje čak i za vrijeme trudnoće;
- umjesto da proizvodi 3 litre mlijeka dnevno za svoje tele, ona ih proizvodi 30;
- težina kravljeg vimena može biti i do 50 kg;
- krava je hranjena koncentratima proteina da bi povećala proizvodnju mlijeka;
- umjesto 20 godina koliko prirodno krava živi, ubijaju ih zbog mesa, već nakon 5 godina;
- zbog slabih higijenskih uvjeta i nadzora, uzrokovanih brzinom proizvodnje i količinom krava, metalne cijevi koje sišu mlijeko često prenose infekcije, a često i ozljeđuju krave;
- 25% krava mliječne industrije pati od lijenosti svaki dan, dok drugih 25% pati od infekcija poput mastitisa;
- prirodni životni vijek krave trajao bi oko 20 godina, ali tjerana preko svojih mogućnosti, izmorena i oboljena (36%), slabo proizvodeći mlijeko (28%), nesposobna da se oteli (36%), završava na klanju kad je stara otprilike 5 godina;
- otpad koji krave proizvode, glavni je uzročnik zagađenja voda: krava ispusti oko 200 litara metana, jednog od glavnih uzročnika globalnog zagrijavanja.