08.05.15. Majke na farmama

| More

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Majčinog dana

- Jednake ljudskim majkama: krave imaju mlijeko zbog vlastite djece, kokoši nesu jaja radi pilića

Svake godine drugu nedjelju u svibnju slavi se Majčin dan. Iako se povezanost majke i djece cijeni kao nešto dragocjeno, ljudi su jedina vrsta koja drugim vrstama niječe njihovo majčinstvo. Udruga Prijatelji životinja poziva sve da se na ovaj dan, 10. svibnja, informiraju i o majkama kravama, kokošima i svinjama, odnosno svim majkama, jer majčinstvo je svakoj majci jednako važno, neovisno kojoj rasi ili vrsti pripada.

Druge životinjske vrste, jednako kao i ljudi, imaju duboke značajne veze sa svojim majkama, no majke na farmama nemilosrdno iskorištavaju kao biološke strojeve. Kao i ljudske majke, krave nose svoju djecu devet mjeseci i doje ih devet do dvanaest mjeseci. Krave proizvode mlijeko iz istog razloga kao i ljudske majke: da bi hranile svoju djecu. No, milijuni krava izloženi su okrutnom ciklusu stalne trudnoće, često putem umjetne oplodnje, kako bi proizvodile mlijeko za ljudsku potrošnju. Telad ne odrasta uz svoju majku. Krave muču i plaču kada im brutalno oduzimaju njihovu djecu. Muški telići završe u klaonici kao teletina, dok mlade krave, kao i njihove majke, priključuju na aparate za mužnju, genetski manipuliraju i često tretiraju lijekovima kako bi ih prisilili da proizvode četiri i čak pet puta više mlijeka nego što bi one to prirodno činile za svoje dijete. Krave postaju robovi upravo zbog svojih ženskih tjelesnih funkcija – iskorištavaju ih jer su majke i doje.

Svake godine u svijetu utamničuje se oko pet milijarda ženki kokoši radi iskorištavanja njihova reproduktivnog sustava. Svake godine u industriji jaja ubiju milijarde tek rođenih neželjenih muških pilića, gušenjem ili ih žive samelju. U prirodi, nakon nekoliko snesenih jaja, kokoš će početi sjediti na njima, kako bi se iz njih rodili pilići. S pilićima, dok su još u jajetu, stvara majčinsku povezanost i prati ih do odrastanja. U uzgoju kokoši, jaja se svakodnevno uklanjaju kako bi se kod kokoši potaknuo nagon za nadoknadom gubitka i daljnje nesenje jaja. Kokoši pritom, uz stalnu fizičku patnju, trpe i psihičko zlostavljanje namjernim mitarenjem i regulacijom svjetlosti kako bi nesle više jaja. I njima se uskraćuje pravo na majčinstvo i djecu.

Mama svinja vrlo je brižna. Novorođeni praščići uče trčati na glas svojih majki, a majke svinje pjevaju svojim mladima dok ih hrane. Nakon određenog vremena poslije poroda, majka svinja prihvaća i praščiće druge svinje. No u farmskom uzgoju, majke svinje provedu svoje živote zarobljene na mokrim betonskim podovima pokrivenima izmetom. Kada su dovoljno stare za rađanje, umjetno ih oplode i zatvore tijekom cijele trudnoće u kavezima koji su premali da se okrenu ili udobno legnu u njima. Nakon što rode, majke svinje presele u kaveze sa sitnim dodatnim betonskim dijelom na kojemu mogu hraniti praščiće. Iako bi u prirodi praščići ostali sa svojim majkama nekoliko mjeseci, u uzgoju ih odvajaju od majki nakon manje od mjesec dana kako bi završili u klaonicama kao odojci ili nastavili živjeti agoniju uzgoja. Majke su ponovno oplođene te se krug prisilnog razmnožavanja i zatočeništva nastavlja. Zbog toga što im nedostaju praščići i zbog toga što ne mogu raditi ništa osim zuriti u šipke ispred sebe, majke svinje često polude, neurotično žvačući šipke svojega kaveza, a nakon tri ili četiri godine, njihova iscrpljena tijela završavaju u klaonicama.

Prijatelji životinja pozivaju sve da na Majčin dan razmisle o životinjama koje ne mogu ostvariti svoje prirodno pravo na povezanost s djetetom i majčinstvo te da pripreme vegansko jelo i da na taj način slave majke svih vrsta.

Potražite više informacija o receptima veganskih jela, pogledajte video s porukom glumice Emily Deschanel povodom Majčinog dana, video o Eksploatacija žena i posjetite www.vegan.hr.

Majke na farmama [ 294.94 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting