09.05.17. Apel za ukidanjem izložbe "Najotrovnije zmije svijeta"

| More

Importanne Galleria d.o.o. za usluge i trgovinu
Trg Drage Iblera 10
10 000 Zagreb

Predmet: Apel za ukidanjem izložbe "Najotrovnije zmije svijeta"

Poštovani,

javljamo Vam se povodom organizacije izložbe "Najotrovnije zmije svijeta" u prostorima Importanne galerije. Naime, držanje i prikazivanje divljih životinja zabranjeno je Zakonom o zaštiti životinja (čl. 53., stavak 1.), a zmije iz cijelog svijeta sigurno spadaju pod kategoriju divljih životinja.

Jedini način za držanje i prikaz divljih životinja je osnivanje zoološkog vrta ili skloništa za životinje, u suprotnom se krši Zakon o zaštiti životinja (čl. 45.). Osim navedenog, organizacijom ove izložbe krši se i Odluka grada Zagreba o držanju životinja za društvo i životinja opasnih za život ljudi i postupanju s njima (čl. 18). Ovim putem Vas pozivamo da otkažete izložbu bez odgode te da u budućnosti ne ustupate prostor projektima koji krše zakone Republike Hrvatske i koji se temelje na okrutnosti prema živim bićima i njihovom zarobljavanju.

Naime, čak i da je izložba "Najotrovnije zmije svijeta" u skladu sa Zakonom, njeno održavanje je i dalje neetično, nehumano te nazadno. Razlog tomu je izmještanje zmija iz njihove prirodne okoline i klimatskih uvjeta na koje su naviknute, zatvaranje u prostore koji su nemjerljivo manji od njihovog prirodnog staništa, transport koji im uzrokuje mnogo stresa, kao i sami posjetitelji zbog kojih se zmije ne mogu opustitt, već su stalno pod stresom.

Za kraj bih Vas podsjetio da su ne tako davno na isti način bili izlagani pripadnici afričkih plemena koje su kolonizatori zarobili. Tada većina društva nije smatralo da je u pitanju nehumana praksa, dok bi danas takav stav uzrokovao negodovanje većine javnosti. Molimo Vas da stanete na humanu stranu povijesti te ostanete zapamćeni kao osoba i ustanova koja se usprotivila zarobljavanju živih bića radi naše zabave.

S vjerom u Vas i Vašu humanost iščekujemo odgovor,

Lijep pozdrav,

Matko Boršić
Prijatelji životinja

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting