21.01.17. Neukusna promocija mesnice zgrozila vegansku zajednicu

| More

Udruga Prijatelji životinja zalaže se za bolji i suosjećajniji svijet za sve životinje, pa tako i ljude, te stoga ne podržava nijedan oblik fizičkog ili verbalnog nasilja. Prijatelji životinja smatraju da nije dobro generalizirati i pod hiperonimom "veganski pokret" prikazati u negativnu svjetlu čitav dio populacije koji zbog etičkih razloga odabire suosjećajniji, veganski način ishrane na temelju nekolicine objava na društvenim mrežama, od kojih je jedna agresivna.

Veganstvo znači suosjećanje prema svim živim bićima te taj izbor mnogi čine zbog protivljenja iskorištavanju životinja s moralnog i ekološkog stajališta. Umjesto fokusiranja na "ekstazu uslijed stapanja bogatstva okusa" koje kod nekih izaziva konzumacija dijelova životinjskih tijela, ono podrazumijeva promišljanje o ustaljenim društvenim normama, svijest o poveznicama između naše ishrane te mučnih načina na koji ljudski rod postupa prema ostalim životinjama, odnosu prehrane i ljudskog zdravlja te zdravlja našega planeta, pa je stoga mnogo više od načina prehrane.

Budući da je veganstvo svjestan, informiran, promišljen te prije svega suosjećajan izbor, nije teško razumjeti emocionalne i burne reakcije koje je kod nekih izazvao način na koji se promovira mesnica "Čučković" iz spomenutog članka. Nema ništa šaljivo niti domišljato u fotografijama s mrtvim tijelima i ostalim neukusnim izjavama i objavama dotične mesnice, jer izrugivanje ubijenim i napaćenim životinjama nije prihvatljiv niti civiliziran način ponašanja.

Kao bismo svima približili veganski način gledanja na svijet, treba zamisliti kakve bi reakcije izazvale slične fotografije s mrtvim tijelima psa ili mačke. S obzirom na to da je veganima jesti svinje jednako neprihvatljivo kao i pse, ponekad je teško ne reagirati na provokacije "mesoljubaca".

Većina vegana je nekada jela životinje, pa stoga razumije kako je karnizam, to jest poimanje da je prihvatljivo jesti (samo neke) životinje, duboko ukorijenjen, jer su i sami na životinje gledali kao na bića bez osjećaja i prava te nisu razumjeli vegane. No, s promjenom paradigme i svijesti, ubijanje i jedenje životinje poput psa, svinje, krave ili mačke postane nezamislivo kao i jedenje ljudi. Nije lako ostvariti suživot u svijetu gdje je nasilje gotovo sveprisutno i potpuno prihvatljivo, no naše suosjećanje širi se podjednako na ljude i životinje.

Razumijevanje veganstva kao pokreta ključno je kako bi se stekao uvid u širu sliku, to jest etičke, ekološke i kulturalne posljedice iskorištavanja životinja za meso. Ujedno je bitno i uslijed provokacija na umu zadržati da veganska načela potiču na toleranciju i razumijevanje i, umjesto šakama i napadima za prava životinja, djelovati argumentacijom i suosjećanjem i prema onima koji još nisu uvidjeli nepravednost iskorištavanja životinja za ljudske potrebe.

Izvor: Facebook mesnice [ 109.40 Kb ]Izvor: Facebook mesnice [ 40.67 Kb ]Izvor: Facebook mesnice [ 50.96 Kb ]Izvor: Facebook mesniceIzvor: Facebook mesnice [ 65.39 Kb ]Izvor: Facebook mesnice [ 28.56 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting