27.03.17. Građani poručuju: Oduzeti konje i kazniti zlostavljača!

| More

Prijatelji životinja primili najnovije, alarmantne fotografije izgladnjelih konja iz Oroslavja

- Tuđa treba predati konje na udomljavanje; zabraniti mu ponovno držanje i skrb za životinje

Udruga Prijatelji životinja zatrpana je e-mailovima i pozivima građana zgroženih zbog saznanja iz medija o očajnoj situaciji u kojoj se nalaze neishranjeni konji na farmi Josipa Tuđe. Udruga je primila i najnovije fotografije s farme, nastale jučer, na kojima je vidljivo da je stanje alarmantno: 20 – 30 preživjelih bolesnih konja stalno je zatvoreno, nema vode, hrane i stelje, neki jedva stoje od slabosti, a jedno ždrijebe više ne može ustati, nekima otpada dlaka, puni su rana koje nisu veterinarski liječene te im je hitno potrebna pomoć kako bi preživjeli.

Fotografije jasno pokazuju da je situacija i nakon izlaska nadležnih institucija na teren zastrašujuća i da konje treba što prije oduzeti i zbrinuti. Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, pohvaljuje žurnost nadležnih službi, ali napominje da konjima dugoročno neće pomoći nadzor: „S obzirom na to da se radi o zanemarivanju kroz dulje vremensko razdoblje, konji bi trebali biti trajno oduzeti neodgovornom skrbniku. Nužno je u ovakvim slučajevima zabraniti i ponovno držanje i skrb za životinje bilo koje vrste.”

Prijatelji životinja smatraju da je Tuđa trebao već odavno predati konje na udomljavanje jer je i sam priznao medijima da ih zbog nedostatka novaca ne hrani adekvatno i ne može im pružiti veterinarsku skrb pa mu je prethodnih godina već umrlo 15-ak konja, od kojih prošli mjesec čak njih tri, i to zbog neishranjenosti i parazita. Udruzi su se javili građani i udruge zainteresirani za udomljavanje, a Tuđa je već izjavio da bi se „rado riješio” preostalih konja jer je njemu normalno da konji „ugibaju” tijekom kasačkih utrka, a „naročito preko zime”.

Osim udruga, i građani su jednoglasni u zahtjevu da se Tuđi hitno oduzmu preživjeli konji radi udomljavanja, a da se njega kazni jer ih svjesno zlostavlja kroz dulje razdoblje, što se neće promijeniti. Naime, osim što postoji opravdana sumnja da je višestruko prekršen Zakon o zaštiti životinja, uskrata hrane ili vode životinjama kroz dulje vrijeme predstavlja mučenje životinja i kazneno djelo koje se kažnjava zatvorom do šest mjeseci, a životinje se oduzimaju zlostavljaču.

zanemarivan konj iz iz Oroslavja [ 82.95 Kb ]zanemarivan konj iz iz Oroslavja [ 93.82 Kb ]zanemarivan konj iz iz Oroslavja [ 78.55 Kb ]zanemarivan konj iz iz Oroslavja [ 88.41 Kb ]zanemarivan konj iz iz Oroslavja [ 95.05 Kb ]zanemarivan konj iz iz Oroslavja [ 72.39 Kb ]zanemarivan konj iz iz Oroslavja [ 57.30 Kb ]zanemarivan konj iz iz Oroslavja [ 93.04 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting