31.07.08. Nesankcionirano zanemarivanje životinja na farmi u Križovljan Gradu

| More

Nakon prošlogodišnjih prijava nadležnim institucijama i jasnog upozorenja situacija još gora

Prije više od godine dana, točnije u svibnju 2007. godine, članovi udruge Prijatelji životinja, na temelju dojave građana obišli su farmu krava BIO FARMA d.o.o. u Cestici Križovljanskoj, Križovljan Grad bb, vlasnika Ivana Hudoletnjaka, i uvjerili se u katastrofalno zdravstveno stanje životinja i strašne uvjete u kojima se one drže, a o čemu smo pismenim putem obavijestili veterinarsku inspekciju, stočarsku inspekciju i inspekciju zaštite od požara (navedene prijave nalaze se u prilogu, a fotografije na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1098).

Već tada ustanovili smo da neadekvatni uvjeti, nebriga i teško zanemarivanje uzrokuju brojne bolesti kod nesretnih životinja na farmi i da te bolesne životinje nitko ne liječi zbog čega one umiru.

Krave s farme, koje su članovi Udruge tada zatekli na pašnjaku bile su u krajnje zapuštenom stanju i vrlo mršave, s jasno vidljivim kostima zdjelice i rebrima. Kod mnogih životinja uočili smo velike površine oboljele kože, kao i deformacije papaka zbog neredovitog obrezivanja i općenito zanemarivanja i nebrige.

Osobito nas je tada šokirao prizor nesretne životinje kojoj su oba roga urastala u lubanju, a kojoj su rane bile prekrivene muhama.

Nimalo bolje nije bilo ni stanje u zatvorenom dijelu farme, osobito u hali gdje su bili smješteni junice i telići u vrlo teškom zdravstvenom stanju (u žargonu radnika farme te su životinje tamo bile 'u remontu').

Životinje u halama ni tada, prije više od godinu dana, nisu imale nikakvu hranu na raspolaganju dok se u prostoru gdje je trebala biti uskladištena hrana nalazilo tek nešto ostataka u fazi truljenja.

Od nadležnih smo inspekcija 01. lipnja 2007. godine pismenim putem zahtijevali da izvrše žurnu inspekciju Bio Farme d.o.o. u Cestici Križovljanskoj te da interveniraju u korist zaštite zanemarivanih i zlostavljanih životinja, kao i da kazne odgovorne osobe upravo kako bismo na vrijeme spriječili situaciju kakva je sada i nastupila.

Svoje smo zahtjeve potkrijepili fotografijama svih uočenih nepravilnosti i općeg katastrofalnog stanja farme, a pri tome smo se referirali na odredbe: Zakona o stočarstvu (Narodne Novine broj 70/97), Zakona o zaštiti životinja (Narodne Novine broj 135/06) i Zakona o zaštiti od požara (NN 58/93 i 33/05).

Zašto je stanje danas još gore nego prije godinu dana i zašto još prije godinu dana nitko nije poduzeo sve potrebne mjere nadzora i sankcioniranja, tko će odgovarati za takvo zanemarivanje zakona i njihove provedbe - pitanja su koja će Prijatelji životinja sada uputiti nadležnim ministarstvima.


Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting