06.06.16. Cirkus s divljim životinjama u Varaždinu

| More

Grad Varaždin
n. r. g. Goran Habuš, gradonačelnik
Trg kralja Tomislava 1
42 000 Varaždin

Predmet: Cirkus s divljim životinjama u Varaždinu

Poštovani gospodine Habuš,

obraćamo Vam se kao gradonačelniku grada koji slovi kao grad baroka, kulture i prosperiteta, ulaže u otvaranje visokih učilišta, poticanje obrazovanja i kulture te se neprestano osuvremenjuje. Svojim nastojanjima Varaždin si je osigurao sigurno mjesto među modernim gradovima koji prate trendove rasta i napretka.

S druge strane, nakon brojnih dojava iznenađenih i ogorčenih građana i građanki o prisutnosti cirkusa Berlin s divljim životinjama u Varaždinu, unatoč striktnoj, jasnoj i javnosti poznatoj zakonskoj odredbi koja u potpunosti zabranjuje cirkuse s divljim životinjama, šaljemo Vam prijavu i molbu za hitnu intervenciju.

Aktualnim Zakonom o zaštiti životinja: ''Zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama. (čl. 53., st. 1.)''. Istim Zakonom domaće životinje definirane su kao ''životinje koje je čovjek pripitomio i udomaćio i koje uzgaja radi proizvodnje hrane, hrane za životinje i nusproizvoda životinjskog podrijetla te u druge gospodarske svrhe’’ (čl. 3., st. 5.).

Iz navedenih zakonskih odredbi jasno je da je u Hrvatskoj zabranjeno držanje divljih životinja u cirkusima bez obzira hoće li one nastupati u cirkuskim točkama ili ne, kao i da deve, ljame i slične životinje u Hrvatskoj nisu domaće, nego divlje životinje i kao takve ne smiju niti pristupiti s cirkusima na teritorij RH. Shodno tome, ulazak spomenutog cirkusa na teritorij Hrvatske je nezakonit, a javnosti je poslana poruka da Grad Varaždin i ostale nadležne institucije ne mare za provedbu Zakona o zaštiti životinja, već ga otvoreno krše.

Životinje korištene u svrhu zabavljanja masa u cirkusima se tjera na neprirodno ponašanje, drži ih se u neadekvatnim uvjetima, trpe zatočeništvo, teške uvjete dugih putovanja i transporta te je odnos prema njima daleko od zabavnog. Često je životinjama uskraćena hrana i pri samom smještaju, ali i u svrhu dresure i poticaja na izvedbu točke. S druge strane, ako životinja u određenom trenutku nije voljna ili sposobna izvesti točku za koju je dresirana, primijenjuje se cijeli sustav kažnjavanja.

Vjerujemo da Vam je stalo ne samo do provođenja Zakona nego i do jasne poruke građanima i građankama da iskorištavanje životinja u cirkusima zbog profita smatrate primitivnim i neprihvatljivim oblikom zabave koji treba ostati dijelom sramotne prošlosti te kao takav nije dobrodošao ni u Vašem gradu ni u Hrvatskoj.

S obzirom na to da je upravo Vaš grad među 30 gradova Hrvatske koji su 2005. godine potpisali odluku o zabrani cirkusa, ovim putem pozivamo Vas da poštujete Zakon o zaštiti životinja i donesenu gradsku odluku te da zabranite ovom, ali i bilo kojem drugom cirkusu sa životinjama, nastupe u Vašem gradu i županiji.

Unaprijed Vam zahvaljujemo na Vašem vremenu i razumijevanju te Vas ljubazno molimo za reakciju i odgovor.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

Zagreb, 06. lipnja 2016.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting