26.10.18. Slavonsko kolinje u Dobrovcu 27. 10. 2018.

| More

Poštovani gospodine Kasana i predstavnici Turističke zajednice Grada Lipika,

pišemo vam potaknuti najavom na službenim stranicama Grada Lipika da se u subotu 27. listopada 2018. u Dobrovcu pokraj Lipika, u organizaciji Grada Lipika, Turističke zajednice i Udruge za očuvanje narodnih običaja „LIDO” iz Dobrovca, održava manifestacija „Slavonsko kolinje”.

U najavi događanja navodi se da je riječ o zabavnom obiteljskom sadržaju, uz svirku tamburaškog sastava i cjelodnevnu ugostiteljsku i gastronomsku ponudu te natjecanje u Čvarkijadi (topljenju čvaraka), a što uključuje i prikaz „tradicionalnog kolinja”: „Događaj započinje tradicionalnim doručkom u 9,00 sati, zdravicom domaće kuhane rakije uz degustaciju ponude domaćih čvaraka, kobasica i ostalih proizvoda slavonskog sela nakon čega slijedi cjelodnevno druženje uz obred kolinja.”

Zgroženi smo činjenicom da već nekoliko godina organizirate klanje svjesne životinje, sposobne osjećati bol i patnju, pred očima ljudi (među kojima su sigurno i djeca) i onda to brutalno ubojstvo predstavljate kao dio ljepote Slavonije, a sam događaj kao manifestaciju koja „njeguje tradicijski način života”. Organiziranjem i promocijom klanja predstavljate Dobrovac i Lipik kao zaostala mjesta u kojima se, pravdajući se nastavljanjem tradicije, ubijaju i muče životinje.


Istraživanja su pokazala da su svinje po svojoj inteligenciji, društvenosti te sposobnosti za empatiju i privrženost superiorne psima, no riječ je o životinjskoj vrsti koja masovno stradava isključivo zbog ljudskog apetita za mesom i prerađevinama od mesa. Kada su u svojem prirodnom okruženju, a ne u uzgoju za klanje, svinje su izrazito društvene, zaigrane životinje sa zaštitničkim osobinama, međusobno komuniciraju i prenose svoj socijalni status.

Stoga vas pozivamo da odbacite tradicije koje zbog svoje okrutnosti pripadaju sramotnoj prošlosti i kojima nema mjesta u suvremenom svijetu. Pokažite istinske ljepote slavonskih prirodnih posebitosti, kulture i narodnih običaja zbog kojih nijedna životinja ne mora izgubiti život. Mnoga tradicionalna jela i običaji mogu se i moraju izmijeniti i prilagoditi humanim vrijednostima, a bilo bi primjereno i edukativno za djecu i mlade (ali i starije) da svoju turističku ponudu temeljite na civiliziranim sadržajima i etičnom odnosu prema životinjama.

Apeliramo na vas da otkažete ubuduće klanje i da više ne organizirate ovakva događanja jer vjerujemo da se slažete da je u 21. stoljeću zaista monstruozno ubijati životinje, i to još zbog zabavnog „njegovanja tradicije”.

U očekivanju Vašeg pozitivnog odgovora,

srdačan pozdrav,

Luka Oman
predsjednik Udruge
poseban savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja


Dopis je poslan na: gradonacelnik@lipik.hr, slobodan.katunar@lipik.hr, tz.lipik@gmail.com.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting