03.01.06. Pravilnik o ambalaži

| More

Prijatelji životinja daju podršku primjeni Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu i najavljuju prijave tvrtki koje ga se neće pridržavati

ZBRINJAVANJE OTPADA, A NE PROFITERSTVO!

Udruga Prijatelji životinja osuđuje protivljenje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) primjeni Pravilnika koji obavezuje proizvođače na zbrinjavanje ambalažnog otpada.

HUP ne podržava Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu, jer po prvi put zakonsku obavezu zbrinjavanja ambalažnog otpada mora izvršiti proizvođač, uvoznik i trgovac, dakle, onaj koji taj otpad i proizvodi. Takav stav HUP-a je skandalozan i predstavlja ucjenu hrvatskih potrošača i Vlade RH, jer proizvođači ambalaže sami moraju preuzeti odgovornost za prikupljanje otpada te plaćati odlaganje i preradu.

Prijatelji životinja podržavaju i priključuju se već objavljenoj reakciji udruge Život u kojoj se daje puna podrška Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da s 02. siječnjem 2006. počne strogu primjenu restriktivnih i kaznenih mjera u skladu sa Zakonom o otpadu i Kaznenom zakonu RH.

Razlozi podrške izrečeni u reakciji udruge Život:

Procjenjuje se da je za plastične nosače boca plutajući u vodi potrebno 450 godina za razgradnju. Sve vrste plastičnog otpada izuzetno su opasne za životinje.

Ptice i ribe te sisavci koji žive u moru mogu umrijeti od plutajućeg otpada, a komadić otpada može blokirati ili uništiti njihov probavni trakt. Plastični komadići mogu ostati u želucima, razrezati unutrašnjost ili u potpunosti blokirati crijeva. Životinje umiru polako i jako bolno.

Plastični otpad također je opasan i na suhom. Životinje mogu pojesti plastičnu vrećicu u kojoj se nalazi ostatak hrane i umrijeti od toga. Životinje također mogu ostati zarobljene unutar plastične ambalaže i polako umirati u mukama.

Svaka plastična ambalaža bačena na deponiju može biti odnesena kišom u neželjenom pravcu i zagaditi vode. Također, najveći sadržaj divljih deponija u šumama i izvan naselja je upravo ambalažni otpad, koji predstavlja fizičku, higijensku i sanitarnu opasnost za životinje.

Udruga Prijatelji životinja se tako pridružuje civilnim udrugama diljem Hrvatske i zajedno s njima smatra nužnom primjenu ovog Pravilnika.

Također pogledajte

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting