04.01.06. Priopćenje Koalicije građanskih civilnih inicijativa

| More

Priopćenje Koalicije građanskih civilnih inicijativa od 04. siječnja 2006.: osuđujemo stav Hrvatske udruge poslodavaca i Sindikata trgovine Hrvatske

KOALICIJU PODUPIRE SAMOSTALNI SINDIKAT COCA COLE

Ne prihvaćamo današnji stav Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) koja zastupa interese stranih trgovačkih lanaca i korporacija protiv Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu. 'Alternativne' modele koje predlažu shvaćamo kao odricanje od odgovornosti koju napokon moraju preuzeti obzirom da godinama ništa nisu poduzeli za zbrinjavanje otpada kojim zatrpavaju Hrvatsku.

Tražimo od Ministarstva zaštite okoliša da u potpunosti nastavi s primjenom Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu zakonski donesenog na osnovi Zakona o otpadu prema ovlastima ministrice zaštite okoliša.

Koalicija građanskih civilnih inicijativa - pokret protiv ambalažnog otpada koju čini 17 hrvatskih nevladinih organizacija danas je dobila potporu Samostalnog sindikata Coca Cole u kojemu između ostaloga kažu: 'Samostalni sindikat Coca Cole apsolutno podržava Vaše napore vezane uz odbijanje Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu od strane Hrvatske udruge poslodavaca. Smatramo da je izuzetno bitno inzistirati na poštivanju pravne regulative bez obzira na ucjene poslodavaca. Samostalni sindikat Coca Cole podržava stav o zbrinjavanju ambalažnog otpada i podržava Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu.'

Osuđujemo današnji zahtjev Sindikata trgovine Hrvatske (STH) za odgodu primjene Pravilnika te upozorenje o navodnoj neosposobljenosti trgovina i 'šire zajednice'. Iznenađeni ovakvim stavom STH upozoravamo da bi upravo oni trebali štititi radnike od kršenja radničkih prava u nehumanim trgovačkim lancima. Upravo je prilika da se STH izbori za otvaranje novih radnih mjesta na osnovi novih obaveza koje predstoje trgovinama prema Pravilniku, kao što su se i do sada trebali izboriti za plaćene radne nedjelje i prekovremene radne sate.

Od kada su objavljeni kontakt telefoni udruga okupljenih u Pokretu protiv ambalažnog otpada, građani koji se javljaju iz cijele Hrvatske ogorčeni su ovakvim neposluhom gospodarstvenika. Svi zaprimljeni pozivi (oko 100) su prijave trgovina koje ne žele prihvatiti ambalažu. Građani koristeći prava iz ovoga Pravilnika žele doprinjeti zaštiti okoliša, smanjenju otpada ali i na tome zaraditi premda skromna sredstva za život, iznimno potrebna osiromašenom stanovništvu, što posebno ističu.

Udruge okupljene u koaliciji nastavljaju informirati građane o provedbi Pravilnika te njegovoj primjeni koju vidimo kao jedan od načina:

  1. realizacije ustavnog prava na zdrav okoliš,
  2. zaštite okoliša kao neprijepornog dijela hrvatske nacionalne baštine,
  3. približavanja prakse hrvatskoga tržišta i gospodarstva standardima i pravilima koja važe u državama članicama EU, te
  4. realizacije zadaća koje smo kao država u pregovorima za pristupanje Europskoj uniji preuzeli izradom Zakona o otpadu i njegovih podzakonskih akata.

Koaliciju građanskih civilnih inicijativa čine:
Osječki zeleni, Osijek
Društvo za kulturu i suživot s prirodom - Kneja, Čakovec
Eko Kvarner, Njivice
Presscentar za okoliš Hrvatske, Osijek
Život, udruga za dobrobit životinja, Osijek
Potrošač - društvo za zaštitu potrošača, Zagreb
Prijatelji životinja, Zagreb
Eko Oroslavlje, Oroslavlje
Eko Omblići, Dubrovnik
Centar za održivi razvoj - Ekopark Pernati, Rijeka
Hrvatska udruga za zaštitu potrošača, Zagreb
Ekološko društvo Fijolica, Krapinske Toplice
Ekološko društvo Lijepa naša, Dubrava Zabočka
Akcija za civilnu transparentnost - ACT, Čakovec
Udruga Motovun - eko grad, u osnivanju, Motovun
Institut za primijenjena istraživanja, Čakovec
Udruga za demokratsko društvo UDD, Zagreb

Također pogledajte

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting