19.04.07. Porez na kućne životinje

| More

Prijatelji životinja reagiraju zbog prijedloga da se zakonski propiše porez na pse

Glede ideje o porezu na kućne životinje, važno je uzeti u obzir koji je cilj takvog oporezivanja. Ako je cilj smanjenje napuštanja životinja i ulaganje dobivenih sredstava u programe poput besplatne kastracije životinja i njihova udomljavanja, onda zasigurno takvu ideju treba pozorno razmotriti.

Osim toga, takvo oporezivanje mora biti poticajno, što znači da građani koji udome životinju iz azila ili preko udruge za zaštitu životinja moraju biti oslobođeni plaćanja poreza. Takvo razmišljanje o porezu na kućne životinje rezultiralo bi poticajno na građane da udomljuju životinje, a dobivena sredstva morala bi biti usmjerena na rješavanje ozbiljnog problema napuštenih životinja kao i edukacije građana o pravilnoj skrbi o životinjama i njihovoj zaštiti općenito.

Samo s takvim ciljem ovaj bi prijedlog imao smisla i bio bi u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja koji nalaže obvezu lokalnim zajednicama da izrade i ostvare programe zbrinjavanja napuštenih životinja.

Dodatnim porezom trebali bi biti opterećeni i oni koji potiču trgovinu životinja i koji zarađuju na uzgoju i prodaji egzotičnih i kućnih životinja, kako bi se smanjila trgovina životinjama i pospješilo udomljavanje i to zbog zaštite samih životinja ali i s ciljem rasterećenja zajednice zbog nemara i neodgovornosti skrbnika. Kažnjavanje zlostavljanja i napuštanja životinja dodatno bi prikupilo sredstva u tu svrhu.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting