31.07.15. Zvao se Cecil ili ne, nepravda je jednaka

| More

Prijatelji životinja pridružuju se brojnim apelima za životinje, izazvanima ubojstvom lava Cecila

- Lav ubijen lukom i strijelom podsjetio i na sramotni pokušaj uvođenja takvog lova u Hrvatsku

Ovih dana svijet je podigla na noge vijest o ubijenom Cecilu, lavu crne grive, simbolu Zimbabwea. Namamljen izvan Nacionalnog parka Hwange, ubijen je na izrazito okrutan način. Najprije je ustrijeljen lukom i strijelom, potom gonjen 40 sati da bi bio ustrijeljen vatrenim oružjem, a zatim mu je i odrubljena glava.

Zapitamo li se što nekoga može nagnati na ovakav čin, nemeće se jedan jedini odgovor - obijest. Ne postoji motiv koji bi našao opravdanje u zdravoj ljudskoj psihi. Na životinju krenuti lukom i strijelom znači željeti joj dugu i bolnu smrt.

U Republici Hrvatskoj Ministarstvo poljoprivrede želi aktualizirati lov lukom i strijelom s obrazloženjem da takav lov životinji ne uzrokuje nepotrebnu bol i patnju, a s osobitim predznakom na obogaćivanje turističke ponude. U slučaju lava Cecila sve je jasno pa je tako jasno i da bi uvođenje lova s lukom i strijelom Hrvatskoj donijelo samo sramotu i štetu za turizam, a životinjama dodatnu agoniju.

Svakako, osuda ovakvog čina zdrava je i etična. No, neophodno je osuditi i svaki čin iskorištavanja i ubijanja životinja. Često se neupućeni i oni koji takvima žele ostati ograđuju od ubijanja, iskorištavanja, nehumanog postupanja, no samo do granice kada to isto ubijanje i iskorištavanje pronalazi opravdanje u ''ljudskim potrebama'', čak i kada je ta potreba, primjerice, šepurenje u tuđem krznu ili zarađivanje deranjem životinja.

Svakodnevno životinje kojima ne dajemo imena bivaju izložene zatočeništvu i prehrani pretrpanoj antibioticima neophodnima za suzbijanje brojnih bolesti zbog loših uvjeta u kojima žive. Podvrgnute neprirodnoj stimulaciji reprodukcije i rastu pospješenom hormonima, onemogućene su udahnuti čisti zrak u nevjerojatno skučenim prostorima. Njihovi životi se zbog bolesti i uvjeta života višestruko skraćuju do trenutka kada ''ulaganje'' u njih postane prevelik trošak ili je njihova priprema za ''humanu'' smrt završena.

Baš kao i lav Cecil, svaka životinja pod ljudskom ''skrbi'' završava mučena i ubijena. Stoga, okretanje prema istinskom suosjećanju te promjeni uvriježenih stavova i životnih navika može dovesti do prestanka nasilja nad životinjama, okolišem i nama samima. Svakim danom sve je veći broj onih koji su spremni mijenjati sebe i druge kako bi zaštitili sve životinjske žrtve, imale one ime ili ne.

Za više informacija kako se pridružiti pokretu za prava životinja posjetite veganopolis.net.

Vezane teme

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting