18.02.09. Demanti na članak 'Dječji vrtići bez vegetarijanaca'

| More

Dječji vrtić Tratinčica
N/r gđa. Slavica Mihalec-Kanižaj
Trg podravskih heroja 7
48000 Koprivnica

Poštovani,

udruga Prijatelji životinja je neprofitna udruga koja promovira vegetarijanstvo kao etički, ekološki i zdravstveno prihvatljiv način življenja.

Obraćamo Vam se vezano za članak u novinama Glas Podravine od 13.2.2009., stranica 3., u kojoj navodite da vegetarijanskoj prehrani nije mjesto na dječjem jelovniku. U tom članku stoji niz pogrešnih tvrdnji kojima se pokazuje velika neinformiranost o vegetarijanskoj i veganskoj prehrani, ali i zadire u osnovna prava svakog pojedinca.

Američka nutricionistička udruga i Nutricionisti Kanade (American Dietetic Association and Dietitians of Canada) izradili su vrlo detaljnu i opširnu studiju koja kao rezultat ima stajalište da je 'dobro isplanirana veganska i druga vegetarijanska prehrana pogodna za sve stadije života, uključujući period trudnoće, laktacije, djetinjstva i adolescencije'. Nadalje, studija iznosi stav 'da je primjereno isplanirana vegetarijanska prehrana zdrava, nutricijelno dostatna i da osigurava zdravstvene dobrobiti u prevenciji i liječenju određenih bolesti'. Cijelu Vam studiju šaljemo u prilogu.

Isto mišljenje izrazila je Britanska nutricionistička fondacija (British Nutrition Foundation) u svom mišljenju iz 2005. godine kojeg također šaljemo u prilogu. Budući da su američki i europski vodeći stručnjaci na području prehrane usuglasili svoje pozitivno mišljenje o vegetarijanskoj prehrani u svim stadijima života pa tako i u djetinjstvu, nema razloga da djeca u vrtiću Tratinčica ne dobivaju vegetarijanski obrok kao i ostala djeca u razvijenim zemljama zapada.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u časopisu Hrvatski časopis za javno zdravstvo objavio analizu prehrane dječjeg vrtića u Rijeci koji koji djeci nudi vegetarijanske obroke. Analiza je pokazala da je vegetarijanski način prehrane zadovoljio preporuke Prehrambenog standarda za planiranje prehrane u dječjim vrtićima. Članak također šaljemo u prilogu. Očigledno već u Hrvatskoj postoji praksa uvođenja vegetarijanskih obroka u dječje vrtiće.

Prema nezavisnom istraživanju komunikacijske agencije SPEM iz 2007. godine u Hrvatskoj živi 3,7% vegetarijanaca, što znači da ima preko 150.000 stanovnika koji su na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani. Ovakvi primjeri govore da se ovako velikom broju građana uskraćuju osnovna prava, a djecu i roditelje dovodi se u vrlo nezavidnu situaciju odbačenosti i neprihvaćanja od ostatka društva, ali i ozbiljne probleme prehranjivanja djece i preživljavanja s obzirom da roditelji neće zbog ovakvih pritisaka promjeniti (niti bi trebala promijeniti) svoje navike i principe odgoja svoje djece kojima žele osigurati zdraviji, ekološkiji i etičniji način prehrane.

Budući da je u svijetu vegetarijanska prehrana prihvaćena u svim javnim institucijama i potvrđena od liječnika, nutricionista i znanstvenika, očekujemo da će i hrvatski stručnjaci na području prehrane uložiti vrijeme u edukaciju o vegetarijanskoj i veganskoj prehrani kako bi javnost bila objektivno informirana. Subjektivni stavovi, odgovaranja i neinformiranost samo štete u ovakvim situacijama dok objektivni stavovi i konkretne informacije o bezmesnom načinu prehrane i stručna usmjeravanja rješavanju problem.

Pored toga treba imati na umu da je zakonska i moralna dužnost svih javnih institucija osigurati vegetarijanski obrok što se u Hrvatskoj počinje realizirati pa primjerice bolnice imaju pravilnikom propisano pravo na vegetarijanski i veganski obrok. No opet ovakvi loši primjeri ukazuju na ozbiljnost situacije u Hrvatskoj po pitanju informiranosti, stručnosti i edukacije o bezmesnoj prehrani, ali i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava i prava djece.

Pozivamo Vas da posjetite web stranice Udruge, www.prijatelji-zivotinja.hr, i pročitate mnoge znanstvene članke o veg(etarij)anskoj prehrani. Kod nas se može nabaviti i literatura o vegetarijanskoj prehrani, a svakako preporučujemo knjigu dr. Benjamina Spocka - 'Odgoj i njega djeteta', 7. prošireno izdanje, u kojoj ovaj svjetski poznati pedijatar preporučuje upravo vegansku prehranu kao potpuno prihvatljivu za djetetovo zdravlje. Dr. Spock je za svoga života bio član savjetodavnog odbora Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), a neke tekstove PCRM-a o veganskoj prehrani djece šaljemo u prilogu kako bi Vas potaknuli na daljnju edukaciju.

Postoje i brojne znanstvene studije koje pokazuju prednosti vegetarijanske i veganske prehrane u prevenciji određenih bolesti kod djece i odraslih.

Vegetarijanstvo je znanstveno dokazano ispravan način prehrane u svim životnim razdobljima, a ne pomodarstvo i gastronomski trend.

Stojimo Vam na raspolaganju za bilo koji oblik suradnje te nudimo pomoć u nabavi stručne literature.

S poštovanjem,

Ivana Surjan
Koordinatorica Udruge

Na znanje:
- Klinika za dječje bolesti Zagreb
- Pravobraniteljica za djecu
- Glas Podravine

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting