08.01.24. Reakcija na odgovor Dugog sela

| More

Smatramo vrlo nepravednim što je u tekstu objavljenom na https://www.vecernji.hr/vijesti/grad-dugo-selo-komunalni-redar-postupio-je-sukladno-svojim-zakonskim-ovlastima-1735241 od 30. 12. 2023. Grad Dugo Selo prozvao Večernji list te ovime prenosimo našu reakciju.

Smatramo nedoličnim reagiranje od strane Grada Dugog Sela, odnosno traženje ispravka informacija. Naime, fotografija koja je objavljena prikazuje psa zavezanog na lancu pored krova od kućice, dakle, pas nema zaklon koji ga štiti od hladnoće, vjetra, oborina, odnosno nepovoljnih vremenskih i temperaturnih uvjeta. Pas također nije bio niti označen mikročipom.

Ta sramotna scena očite okrutnosti i zanemarivanja i životinje i zakonskih odredbi trebala je od strane komunalnog redara rezultirati izricanjem kazne za držanje životinje u neprimjerenim uvjetima i kazne za neoznačavanje psa mikročipom. Komunalni redar trebao je sastaviti Zapisnik o poduzetom nadzoru te je o svemu pismenim putem trebala biti obavještena i veterinarska inspekcija. Naglašavamo da je ovlast komunalnog redara i podnošenje kaznenih prijava ili optužnih prijedloga.

Umjesto ikakvog pisanog traga, a kamoli izrečene kazne, uslijedilo je usmeni dogovor komunalnog redara s vlasnikom da se pas odvede na mikročipiranje i cijepljenje, a o uvjetima držanja i nedostatku kućice očito nema ni usmenog spomena. Komunalni redar Grada Dugog Sela nije postupio sukladno svojim zakonskim ovlastima, odnosno poduzeo sve mjere i radnje za koje ima ovlasti kako bi zaštitio psa od neprikladnih i protuzakonitih uvjeta držanja.

Označavanje mikročipom zakonska je obveza skrbnika pasa još od 2004. godine, a organizacija provedbe kontrole mikročipiranja pasa je, sukladno Zakonu o zaštiti životinja, u nadležnosti jedinica lokalne samouprave – u ovom konkretnom slučaju, u nadležnosti Grada Dugo Selo. Rok za provjeru kontrole mikročipiranosti pasa obilaskom svih kućanstava bio je još 30. 6. 2018. godine i kontrola se mora sustavno provoditi. S obzirom na to da nesretan pas s fotografije nije bio označen mikročipom, vrlo je jasno da Grad Dugo Selo ne postupa sukladno Zakonu o zaštiti životinja.

Grad Dugo Selo, umjesto prozivanja Večernjeg lista i pravdanja svojeg nepostupanja, mogao je iskoristiti priliku i upozoriti svoje građane da se drže zakonskih odredbi. Time bi barem djelomično ispunio zakonsku obvezu edukacije i podizanja svijesti javnosti o zaštiti životinja. Stoga se nadamo da će Grad Dugo Selo i komunalno redarstvo Grada dosljedno provoditi Zakon o zaštiti životinja i iskoristiti sve njegove alate u cilju smanjenja broja napuštenih životinja, kao i sankcioniranja onih koji zanemaruju životinje i krše zakonske odredbe.

Prijatelji životinja

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting