01.02.12. Avon testira na životinjama

| More

Pismo Avonu 30.1.2012.


Poštovani,

sa žaljenjem Vam javljamo da smo Avon izbrisali s bijele liste proizvođača koji ne testiraju na životinjama.

Neugodno nas je iznenadila vijest koja je odjeknula u svjetskim medijima, kako je Avon obmanjivao potrošače tvrdnjama da ne testira svoje sastojke niti finalne proizvode na životinjama. Etički je poražavajuće i sramotno da je Avon iznio lažne informacije potrošačima isključivo zbog želje za povećanjem profita. Naime, u priznanju da i dalje vrši tekstove toksičnosti na životinjama, Avon navodi kako se ne želi odreći testiranja na životinjama zbog želje za uvođenjem novih sastojaka u svoje proizvode, a kako bi inovacijama u proizvodnji povećao svoj profit.

Zaista je žalosno da je velika kozmetička kompanija kao što je Avon radije spremna lagati potrošačima, zlorabiti njihovo povjerenje i utržiti njihov novac, nego da primjereno odgovori na globalno raširene zahtjeve potrošača za prestankom nepotrebnih i bolnih testiranja na životinjama. Upravo zbog iznimne okrutnosti ovih testiranja, kao i dostupnih brojnih zamjenskih metoda testiranja, pokusi na životinjama u svrhu testiranja kozmetike i sredstava za čišćenje zabranjeni su u zemljama EU, kao i u Hrvatskoj.

Pouzdana informacija o načinu testiranja proizvoda etička je i zakonska obaveza svakog proizvođača, kako bi potrošači bili informirani i tako donosili etičke odluke kojem proizvođaču će dati svoje povjerenje i svoj novac. Osim micanja Avona s bijele liste, o laganju potrošačima iz ružnih pobuda informirat ćemo članove Udruge i javnost, kako bismo ih potaknuli da bojkotiraju Avon i svojom kupnjom podrže kompanije koje slijede etičke principe u svojem radu i ne financiraju monstruozne barbarske pokuse na životinjama.

Zbog svega navedenoga, molimo Vas da sa svojih web stranica, u rubrici Kontaktirajte nas, maknete netočnu informaciju 'Avonova kozmetika nije testirana na životinjama', kako ne biste dalje kršili zakonske propise, zbog lažnog informiranja potrošača. Ujedno apeliramo na Vas da informirate svoje nadređene o velikom razočaranju hrvatskih potrošača u Avon, što će se, vjerujemo, odraziti negativno i na prodaju Avonovih proizvoda. Bijela lista etičkih kompanija jedna je od najposjećenijih stranica na webu naše Udruge i svaka promjena na njoj značajno se odražava i na profit tvrtki, s obzirom na rastuću odbojnost građana prema testiranju na životinjama.

Upućujemo Vas da svojim djelovanjem utječete na promjenu ove nazadne politike testiranja proizvoda na životinjama, kojoj više nije mjesto u civiliziranom svijetu i u 21. stoljeću. Ostajemo Vam na raspolaganju za informacije i suradnju vezano uz promjenu Avonove prakse testiranja proizvoda.

Srdačan pozdrav,

Luka Oman


Odgovor Avona Udruzi 30.1.2012.


Poštovani,
navodi koje je udruga Uncaged na engleskim web stranama iznijela protiv Avonovog ne testiranja na životinjama, potpuno su netočni i krivo interpretirani. Avon već dugi niz godina predano radi na dobrobiti životinja i okončanju testiranja na životinjama. Pročitajte našu kompletnu izjavu zajedno sa često pitanim pitanjima i odgovorima na http://www.avoncompany.com/corporatecitizenship/corporateresponsibility/resourcecenter/policies_and_procedures/animal_welfare.html

Svakako vas pozivamo da ubuduće slobodno prvo uputite pitanje na naše odnose s javnošću, ako dođe do ikakvih izjava i novih informacija. Uvijek ćemo vam proslijediti točnu i aktualnu informaciju.

LP

Lucija Josipović

Odgovor Avonu 1.2.2012.


Poštovana gđo/gđice Josipović,

hvala Vam na javljanju i komentarima.

Upoznati smo s Avonovim stajalištima vezano uz politiku testiranja proizvoda, s obzirom da ih Avon jasno navodi na svojoj web stranici, a na što ste nas i sami uputili. Upravo je samo stajalište tvrtke Avon bio razlog da maknemo Avon s bijele liste proizvođača koji ne testiraju na životinjama. Nažalost, Avon potpuno potvrđuje navode udruge Uncaged, koji nisu niti netočni niti krivo interpretirani, kako tvrdite.

Avon ističe kako je već prije više od 20 godina objavio kraj testiranju svojih proizvoda na životinjama. Također, opravdava se kako svoje proizvode plasira u preko sto zemalja, no tek ‘nekolicina zemalja’ zakonom zahtijeva testiranje kozmetike na životinjama, pa bi Avon kršio zakon kada ne bi provodio testiranja na životinjama. Tvrtka navodi i kako tih testiranja na životinjama nema puno.

S obzirom da se Avon hvali kako koristi zamjenske metode testiranja svojih proizvoda, koje ne uključuju životinje, među kojima su i podaci iz već ranijih testiranja na životinjama, neshvatljivo je da nakon više od 20 godina nije testirao sve moguće sastojke svojih kozmetičkih proizvoda, već postoji ‘potreba’ za novim testiranjima na životinjama.

Životinjama koje umiru zbog Avonovih krema, ruževa za usne i drugih proizvoda svejedno je u kojoj zemlji pate i skončavaju život zbog obijesnih i beskorisnih pokusa, niti ih tješi što su dio tek malog postotka Avonovih testiranja na životinjama. Kako bismo Vam dočarali paralelu u etičkom promišljanju, zamislite da je nasilje nad ženama zakonom kažnjivo u zapadnom svijetu, ali je dopušteno u Afganistanu – opravdava li onda bilo koga da ode u Afganistan tući žene? Avon ima jasan izbor – ne treba poslovati s tek ‘nekolicinom zemalja’ koje zahtijevaju pokuse na životinjama, niti plasirati svoje proizvode na tržištu koje, u vrijeme kada čovjek istražuje druge planete i svemir, još uvijek provodi primitivna zlodjela nad životinjama zbog trivijalnih razloga.

Žalosti nas da Avon u takvim odlukama i podršci testiranjima na životinjama vodi interes za profitom i širenjem tržišta, a ne jasna etička načela i principijelnost u zaštiti bića koja se ne mogu obraniti niti pobjeći od mučenja i ljudske agresije. Avon nema nikakvih opravdanja za testiranje na životinjama, već priznaje kako svjesno prouzrokuje patnju životinja – time diskreditira sve svoje napore do sada.

Podsjećamo Vas i da je Avon ispunio upitnik udruge Prijatelji životinja u kojemu je, odgovarajući na pitanja o načinima testiranja proizvoda, negirao bilo kakva testiranja na životinjama i jamčio svojim potpisom da: ne testira svoje proizvode na životinjama, ne testira sastojke svojih proizvoda na životinjama, ne kupuje sastojke testirane na životinjama i ne koristi sastojke testirane na životinjama za proizvode koje distribuira.

Osim takve nepoštene zavaravajuće poslovne prakse i obmanjivanja potrošača koji ne žele financirati tvrtke koje provode pokuse na životinjama, neozbiljno je i odbijanje Avona da navede zemlje u kojima su obavezna testiranja kozmetike na životinjama i upućivanje potrošača da tu informaciju potraže od organizacija za prava životinja. Od tvrtke takvog ugleda takav stav je vrlo neprofesionalan i uvredljiv prema kupcima koji su im vjerovali.

Nadamo se da će se Avon ugledati na druge kompanije kojima su etički principi iznad utrke za profitom te da će odbaciti testiranja kojima zbog njihove okrutnosti i besmislenosti nema mjesta u 21. stoljeću.

Bilo bi vrlo značajno kada bi Avon promjenom politike testiranja zadovoljio međunarodni Humani standard kozmetike (Humane Cosmetics Standard – HCS) i pridružio se tvrtkama čiji popis možete vidjeti na www.gocrueltyfree.org. Kada Avon potpuno odbaci sva testiranja na životinjama, bit će nam drago surađivati i promovirati tvrtku kao proizvođača kozmetike koji doista poštuje život i potrošače koji mu daruju povjerenje.

Srdačan pozdrav,

Luka Oman

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting