21.07.07. Stop pokusima na primatima

| More

Na drugu obljetnicu oslobađanja beagleova, Prijatelji životinja nastavljaju obilježavanje Dana borbe protiv pokusa na životinjama

Nakon što su 32 psa pasmine beagle spašena od pokusa na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu 21. srpnja 2005. godine, udruga Prijatelji životinja je prošle godine pokrenula je obilježavanje Dana borbe protiv pokusa na životinjama. Ove godine Dan borbe protiv pokusa na životinjama posvećen je primatima i golemim naporima diljem Europske unije koja nastoji pokuse na svim ne-ljudskim primatima po žurnom postupku staviti izvan zakona!

Akcijom 'Stop pokusima na primatima' koja će se u subotu 21. srpnja u 11 sati održati na Trgu bana Jelačića (kod kavane Dubrovnik), Prijatelji životinja obilježit će ovogodišnji Dan borbe protiv pokusa na životinjama. Ovom akcijom, tijekom koje će na glavnom zagrebačkom trgu u 'pokusu' biti 'razapet' 'primat', Prijatelji životinja skrenut će pozornost na patnje životinja u moralno neobranjivoj i znanstveno upitnoj praksi podvrgavanja primata bolnim i invazivnim pokusima te pozvati hrvatsku javnost, političare i nadležne organe vlasti da u skladu s nastojanjima unutar Europske unije donesu zabranu pokusa na svim primatima.

Gotovo 80 posto građana Europe koji su odgovorili na upite Europske komisije u svezi revizije Direktive o laboratorijskim životinjama 86/609 izjasnilo se da smatraju korištenje majmuna u pokusima neprihvatljivim. U ovu sveeuropsku kampanju uključile su se i brojne organizacije i udruge za zaštitu i prava životinja, znanstvenici, liječnici zainteresirani za dobrobit ljudi, vodeća europska dobrotvorna ustanova za medicinska istraživanja bez uporabe životinja Dr. Hadwen Trust ali i sve veći broj političara i zastupnika u Europskom parlamentu.

Nakon što su svi škotski parlamentarni zastupnici podržali inicijativu za prestanak pokusa na primatima i Robert Evans, laburistički zastupnik u Europskom parlamentu, odlučno je izjavio: 'Uvjeren sam da je došlo vrijeme da političari zauzmu beskompromisno stajalište kako bi se postigla zabrana testirana na svim ne-ljudskim primatima.' Njegov je cilj, zajedno s još 179-oro zastupnika iz svake europske države koji su do sada potpisali 'Pismenu deklaraciju', pozvati na žurnu akciju kojom bi se okončali pokusi na čovjekolikim i divljim majmunima diljem Europe.

'U duhu političkih i etičkih promjena u Europskoj uniji, Prijatelji životinja uputit će Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva i Odboru za poljoprivredu i šumarstvo Hrvatskog sabora zahtjev da podrže ova nastojanja i zabrane pokuse na svim primatima u Republici Hrvatskoj. Vjerujemo da će Hrvatska prepoznati važnost ovakve odluke te, možda čak i prije Europske unije, i sama odlučno reći stop zastarjeloj i neopravdanoj praksi pokusa na primatima', izjavio je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Više od 10.000 majmuna koristi se u europskim laboratorijima svake godine a oko 1000 majmuna je ugrabljeno iz divljine.

Potporu ovoj akciji dat će i neki od spašenih beagleova s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu koji će sa svojim skrbnicima doći u subotu na Trg bana Jelačića, dok će svi zainteresirani građani peticiju za prestanak pokusa na primatima moći potpisati na web stranici Prijatelja životinja ili nekom od subotnjih informativnih štandova.

Dan borbe protiv pokusa na životinjama obilježen je i u Rijeci i Splitu.

Stop pokusima na primatima 2Stop pokusima na primatima 1Stop pokusima na primatima 3Stop pokusima na primatima 4Stop pokusima na primatima 5 [ 200.00 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting