24.04.09. Sprženi iza rešetaka

| More

Obilježavanje Svjetskog dana životinja u laboratorijima

I ove godine 24. travnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan životinja u laboratorijima. Svrha obilježavanja ovoga dana jest ukazati na patnju milijuna mučenih i ubijenih pasa, mačaka, majmuna, konja, miševa, zamoraca, riba, štakora, svinja, zečeva i drugih u kaveze zatočenih životinja. Cilj njegova obilježavanja jest potpuni prestanak mučenja i ubijanja svih životinja zbog pokusa.

Prijatelji životinja ovaj će dan obilježiti u Osijeku. 24. travnja u 12 sati na Trgu slobode bit će postavljen informativni štand i održan performans u kojem će jedan aktivist 'spržen kemikalijama' u kavezu prikazati tzv. test kožne nadražljivosti kao samo jedan u nizu okrutnih i nepotrebnih pokusa koji se vrše na životinjama.

Pozivajući građane da kupuju samo proizvode koji nisu testirani na životinjama, aktivisti Prijatelja životinja dijelit će uz ostale edukativne materijale i najnoviju 'crno-bijelu listu' s popisom tvrtki koje svoje proizvode i njihove sastojke testiraju ili ne testiraju na životinjama. Osječani će tom prigodom dobiti i informacije o novoj web stranici Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama www.hr.eceae.org, prevedenoj na hrvatski.

Kao članica Europske kaolicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) udruga Prijatelji životinja predstavlja i Humani standard kozmetike (Humane Cosmetics Standard - HCS). Tvrtke koje su pod HCS standardom pristale su na redovnu reviziju kako bi dokazale da u svom radu ne toleriraju korištenje životinja, njihovo mučenje i ubijanje zbog testiranja sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda. Tvrtke koje zadovoljavaju HCS standard i čiji su proizvodi dostupni na hrvatskom tržištu posebno su naznačeni na 'bijeloj listi'.

Test kožne nadražljivosti jedan je od najčešćih testova u kojem se koncentrirana kemikalija nanosi na izbrijanu kožu životinje i nekoliko dana se prate učinci. Životinja pri tom pokusu ne dobije nikakva sredstva za ublažavanje nepodnošljive boli. Još jedan od okrutnih pokusa jest takozvani Draize test. Tijekom ovoga pokusa u oči životinje, ponajčešće zeca koji nikada ne trepće, ukapa se otrovna kemikalija i ostavi danima bez anestetika. Milijuni se životinja u laboratorijima truju do smrti u takvim 'sigurnosnim testovima'.

Hrvatskim Zakonom o zaštiti životinja zabranjena su testiranja na životinjama kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe, istraživanja ili razvoja sastojaka, kombinacija sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda. Međutim, to ne znači da je zabranjen uvoz i prodaja takvih proizvoda i sastojaka, što Europska unija planira učiniti 2013. godine.

Zakonska obveza za testiranje takvih proizvoda na životinjama ne postoji, a tvrtke koje već desetljećima ne koriste pokuse na životinjama dokaz su da ovi testovi trebaju biti zamijenjeni novijim, modernijim i vjerodostojnijim metodama provjere sigurnosti određenog proizvoda.

Korištenje životinja za pokuse ne daje vjerodostojne rezultate te je sporo i skupo. Znanost treba u potpunosti napustiti uporabu životinja u pokusima a znanstvenici početi koristiti humane metode testiranja kao što je uporaba modela stanica, kompjutora i raznih drugih suvremenih metoda.

Prijatelji životinja pozivaju građane da se informiraju i izgrade jasan stav protiv pokusa na životinjama te da kupuju samo proizvode koji nisu testirani na životinjama. 'Bijela lista', koja se može vidjeti i na www.prijatelji-zivotinja.hr, sadrži popis tvrtki koji ne testiraju svoje proizvode i njihove sastojke na životinjama već koriste suvremene metode koje, osim što se ne ubijaju životinje, nude veću sigurnost za ljudsku uporabu.

Akcija Sprženi iza rešetaka 1 [ 123.52 Kb ]Akcija Sprženi iza rešetaka 2 [ 138.00 Kb ]Akcija Sprženi iza rešetaka 3 [ 115.22 Kb ]Akcija Sprženi iza rešetaka 4 [ 176.84 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting