10.08.05. Revizija pokusa na životinjama

| More

Potaknuti nedavnim zbivanjima vezanima za ilegalno obavljanje pokusa na 32 psa pasmine bigl na Klinici za kirurgiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, udruga Prijatelji životinja i Savez udruga za zaštitu životinja Grada Zagreba, Odbor za prava životinja Anima, danas, u srijedu, 10. kolovoza 2005., uputili su Vladi Republike Hrvatske Zahtjev za revizijom svih Rješenja izdanih od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, na osnovu kojih je za 2005.g. odobreno obavljanje 69 različitih vrsta pokusa na ukupno 1000 životinja.

UDRUGA PRIJATELJI ŽIVOTINJA
Gundulićeva 21 a
10000 Zagreb

SAVEZ UDRUGA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA GRADA ZAGREBA
Odbor za prava životinja ANIMA
Osredak 19
10000 Zagreb

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
URED PREDSJEDNIKA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE
TRG SV. MARKA 2
10000 ZAGREB

Predmet: Zahtjev za revizijom izdanih Rješenja za obavljanje pokusa na životinjama

Poštovani,

potaknuti nedavnim zbivanjima vezanima za ilegalno obavljanje pokusa na 32 psa pasmine bigl na Klinici za kirurgiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, slobodni smo Vam se obratiti sa zahtjevom da se na nivou Republike Hrvatske imenuje stručno Povjerenstvo, koje bi izvršilo reviziju svih Rješenja izdanih od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, na osnovu kojih je za 2005.g. odobreno obavljanje 69 različitih vrsta pokusa na ukupno 1000 životinja.

Od neobične je važnosti da u sastavu Povjerenstva budu barem dva predstavnika udruga za zaštitu i prava životinja, kako bi se pored kontrole zadovoljavanja stručnih aspekata, što kvalitetnije mogla izvršiti i kontrola pridržavanja i poštivanja relevantnih pravilnika i zakona.

Reviziju izdanih dozvola za obavljanje pokusa, potrebno je izvršiti:

  1. kako bi se sukladno Zakonu o dobrobiti životinja (NN 19/99) utvrdila opravdanost potrebe za obavljanjem pokusa na životinjama.
  2. kako bi se sukladno Pravilniku o uvjetima držanja pokusnih životinja, posebnim uvjetima za nastambe i vrstama pokusa (NN 176/04) utvrdili uvjeti u kojima podnositelj zahtjeva drži pokusne životinje.
  3. kako bi se utvrdili izvori iz kojih je podnositelj zahtjeva nabavio životinje potrebne za pokuse.
  4. kako bi se utvrdilo jesu li veterinarski inspektori Ministarstva proveli inspekcijski nadzor sukladno pravima i obvezama određenima propisima o veterinarstvu.

Kako je slučaj s biglovima na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu doveo u pitanje zakonitost obavljanja pokusa u skladu s pravilnicima i Zakonom o dobrobiti životinja, očekujemo da ćete nam pomoći u našim nastojanjima da se više nikada ne ponovi 'afera bigl' i da se u Republici Hrvatskoj pokusi obavljaju isključivo u skladu s važećim zakonskim aktima. Stoga još jednom zahtijevamo osnivanje stručnog Povjerenstva na nivou RH.

S poštovanjem,

UDRUGA PRIJATELJI ŽIVOTINJA
Predsjednik
Luka Oman

SAVEZ UDRUGA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA GRADA ZAGREBA
Odbor za prava životinja ANIMA
Predsjednik
Jadranka Dragović

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting