11.12.06. Zamijenimo pokuse na životinjama!

| More

Prijatelji životinja pozivaju hrvatsku javnost na potpisivanje europske peticije

Prijatelji životinja i udruge za zaštitu i prava životinja diljem Europe udružile su se u pokretanju peticije kojom pozivaju Europsku uniju da pojačaju nastojanja kako bi se testiranja na životinjama zamijenila metodama bez uporabe životinja. Peticija je pokrenuta kao odgovor na nadolazeće revizije Direktive 86/609/EEC, europskog 20-ogodišnjeg zakonodavstva, koje određuje testiranja na životinjama. Sakupljaju se potpisi na 11 europskih jezika, tako da je ova peticija jedna od najvećih pan-europskih peticija ove vrste.

Europska komisija je prepoznala ovu Direktivu kao zastrašujuće zastarjelu. Trenutno Direktiva 86/609 izostavlja velika područja korištenja laboratorijskih životinja, što znači da su pan-europska zalaganja da se testiranja na životinjama zamijene bila sklona zanemarivanju nekih od najznačajnijih prigoda da se pokusi na životinjama zamijene onima u kojima se ne koriste životinje, kao što su temeljna istraživanja (uključujući većinu medicinskih istraživanja). Udruge za zaštitu i prava životinja sada apeliraju na Europsku uniju da pokrene reviziju kao odskočnu dasku za maksimalno pojačanje nastojanja da se testiranja na životinjama zamijene humanijim i, sa znanstvenog gledišta, vjerodostojnijim metodama bez uporabe životinja.

Nadalje, nedavni 'Akcijski plan' Komisije o dobrobiti životinja ističe da 'je završni čin nadomjestiti testiranja na životinjama metodama koje ne iziskuju uporabu životinja…'. Udruge za zaštitu i prava životinja upozoravaju da će ovaj cilj teško biti ostvaren ako Europske institucije ne koordiniraju napore kojima bi se dao prioritet testiranjima bez uporabe životinja.

Wendy Higgins, direktorica za odnose s javnošću pri Dr Hadwen Trust-u, kaže: 'Vjerojatno neće biti boljeg trenutka od ovog za Europsku uniju da se doista zauzme za značajne akcije kako bi se testiranja na životinjama nadomjestila. Bilo bi grozno kad bismo propustili ovu prigodu. Revizija EU glede zakonodavstva o testiranju na životinjama, zajedno s planom Komisije za dobrobit životinja, nude jedinstvenu prigodu za promjenu. Europski zakonodavci imaju moć staviti zamjenska testiranja bez uporabe životinja kao jednu od glavnih točaka dnevnog reda o europskim istraživanjima.'

Peticiju je pokrenuo Dr. Hadwen Trust (www.endeuanimaltests.org), vodeća europska dobrotvorna ustanova za medicinska istraživanja bez uporabe životinja, a podržavaju je vodeće udruge za prava životinja iz zemalja diljem Europe uključujući Švedsku, Norvešku, Finsku, Veliku Britaniju, Portugal, Njemačku, Francusku, Nizozemsku, Španjolsku, Italiju i Hrvatsku.

Sama Komisija prepoznaje tehnike testiranja bez uporabe životinja kao brže i jeftinije od istraživanja na životinjama. Takve tehnike su također etičnije i znanstveno pouzdanije, stoga ova peticija poziva Europsku uniju da učini sve što je u njenoj moći kako bi omogućila da budućnost znanosti bez okrutnosti postane stvarnost od koje ćemo svi mi imati koristi.

Prijatelji životinja pozivaju sve zainteresirane da potpišu peticiju na web portalu Udruge, a peticija će se potpisivati i na informativnom štandu Udruge 23. prosinca 2006. godine na uglu Varšavske ulice i Preradovićevog trga.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting