31.03.17. Podrška postojećoj zabrani uzgoja pčela u gradu Zagrebu

| More

Ured Gradonačelnika

n/r gdin. Milan Bandić, gradonačelnik

Trg Stjepana Radića 1/III

10 000 Zagreb

Predmet: Podrška postojećoj zabrani uzgoja pčela u gradu Zagrebu

Poštovani gospodine Bandiću,

potaknuti informacijama o pokretanju inicijative protiv postojeće zabrane uzgoja pčela udruga Prijatelji životinja odlučila se uputiti Vam dopis u kojem želi upozoriti na negativne strane urbanog pčelarstva te dati podršku postojećoj zabrani.

Smatramo da je teza da će urbano pčelarstvo povećati broj pčela u gradu i dobro utjecati na bioraznolikost grada netočna. Naime, glavni uzrok opadanju broja pčela u svijetu nije manjak pčelara i košnica, već uzgoj monokultura i nedostatak raznolikosti raslinja.

Urbano pčelarenje kratkoročno povećava broj pčela samo do razine na kojoj košnice postaju konkurencija za hranu jedna drugoj. Razlog tomu je mali broj divljih livada i divljeg cvijeća u gradovima, a koji su glavni izvor hrane za pčele i druge oprašivače.

Predlažemo da ostane na snazi opravdana zabrana uzgoja pčela u gradu Zagrebu te da se u gradskim vrtovima i na drugim zelenim površinama sade biljke koje oprašivači vole i kojima se mogu hraniti. Na taj način bismo u Zagreb privukli divlje pčele i druge oprašivače.

Također, jedna od opasnosti koja se javlja uzgojem pčela u gradovima je širenje zaraze s bolesnih na zdrave košnice. Nažalost, često je jedini način da se širenje bolesti zaustavi spaljivanje svih infektiranih košnica.

Uzgoj pčela u gradu ne prolazi bez nezgoda i bez neodobravanja od strane građana stoga vjerujemo da će grad Zagreb zadržati zabranu.

Predlažemo da grad Zagreb povećanjem broja sadnica i općenito zelenih površina učini grad privlačnijim mjestom za pčele i druge oprašivače, kao i za ljude koji u njemu žive.

S poštovanjem,

Luka Oman

Predsjednik udruge

U Zagrebu, 31. ožujka 2017.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting