13.12.16. Kolinje moto kluba Mk Aqua Bikers

| More

Veterinarska inspekcija Varaždinske županije
Kratka 1
42000 Varaždin

Predmet: kolinje Moto kluba Mk Aqua Bikers

Poštovani,

želimo Vam skrenuti pozornost na održavanje kolinja u organizaciji Moto kluba Mk Aqua Bikers u prostorijama kluba u Varaždinskim Toplicama, 17. prosinca 2016. s početkom u 12 sati. Budući da se radi o pravnoj osobi koja organizira javno događanje, zahtijevamo izlazak na teren veterinarske inspekcije jer je potrebno ispitati uvjete u kojima će se odviti javno klanje i utvrditi njegovu zakonitost. Apeliramo na Vas da se ovaj događaj spriječi jer javno klanje ne predstavlja civiliziran način proslave.

Održavanje ovakvog događaja problematično je sa stajališta zakonodavstava EU i RH, koja reguliraju klanje u registriranim objektima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i za vlastite potrebe. Klanje u prostorijama Moto kluba ne zadovoljava nijednom navedenom kriteriju. Utvrdi li se da odgovorna osoba provodi klanje za vlastite potrebe, Moto klub krši Pravilnik o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu, članak 2. stavak 3. jer stavlja meso zaklane životinje u promet za javnu potrošnju.

Prema Uputi za postupanje prilikom klanja svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu Ministarstva poljoprivrede, klanje mogu provoditi samo osposobljene osobe te je potrebno poštedjeti životinju boli, nelagode i patnje. Smatramo da je ovo potonje nemoguće osigurati u uvjetima javnog klanja kakve najavljuje Moto klub zbog otvorene naravi događaja i prisustva velikog broja ljudi, što bi uznemirilo životinju. Također je zabranjeno vući životinje za rep, na što udruga u najavi poziva, iako se time želi „samo našaliti”.

Sigurnost i zdravlje sudionika događaja u jeku mnogobrojnih trovanja salmonelom i trihinelozom prijašnjih mjeseci također je nešto na što treba misliti, a osim što nije prikladno da jedan moto klub organizira klanje, zasigurno nije niti registriran za takvu djelatnost.

Iz navedenih razloga tražimo zaustavljanje navedenog događaja, odnosno inspekcijski nadzor.

Uvjereni smo da ćete radi zaštite sigurnosti građana i dobrobiti životinja izaći na teren i istražiti situaciju. Također vjerujemo da dijelite naše mišljenje da promocija klanja ne predstavlja prihvatljiv oblik zabave te ćete u skladu s tim spriječiti ovaj i slične događanja.

Unaprijed zahvaljujemo na trudu te Vam molimo za pismeno izvješće o poduzetim mjerama.

S poštovanjem

Luka Oman,
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 13. prosinca 2016.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting