13.03.21. Nadzor nad držanjem pasa u Pakracu

| More

Državni inspektorat Republike Hrvatske
Sektor veterinarske inspekcije
Šubićeva 29
10 000 Zagreb

Predmet: Nadzor nad držanjem pasa na adresi XX, Pakrac

Poštovani,

u utorak 9. ožujka 2021. primili smo putem e-pošte obavijest o tome da na adresi XX, Pakrac, u neograđenom dvorištu kuće u vlasništvu A. T. na lancu obitava kuja sa sedam štenaca rođenih prije oko mjesec dana.

Prema navodima iz e-pošte kuja se na lancu nalazi već duže vrijeme u kontinuitetu, bez dnevnih puštanja, istrčavanja ili socijalizacije, te pokazuje veliku nervozu. Štenci, koji su sada stari oko mjesec dana još su vezani za majku, ali susjedi strahuju da će ubrzo početi trčati pod automobile jer se njihova kućica nalazi odmah uz prometnu cestu. Također, u e-pošti navode na ovo nije prvo leglo koje ima.

Slijedom navedenog molimo Vas da učinite inspekcijski nadzor na adresi XX, Pakrac kod A. T. te njime utvrdite okolnosti koje iz svega primljenog upućuju na kršenje čl. 5. st. 2. Zakona o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19); dalje Zakon, citiramo:

(2) Zabranjeno je:

16. zanemarivati životinje s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu

Iz svega informacija koje smo primili putem e-maila, kuja je trajno zanemarena, zbog kratkog lanca na kojem trajno boravi, stalno su joj prevrnute zdjelice te se strahuje da nema dovoljno hrane i vode, posebno sada, u periodu laktacije.

Kršenje čl. 51. st. 1. Zakona, citiramo:

(1) Kućnim ljubimcima moraju se osigurati uvjeti držanja u skladu s njihovim potrebama.
(4) Zabranjeno je držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora.

Kršenje čl. 52. st. 1. Zakona citiramo:

(1) Vlasnici kućnih ljubimaca moraju osigurati kontrolu razmnožavanja životinja pod njihovim nadzorom.

Također Vas molimo da utvrdite je li kuja označena mikročipom te je li nad njom provedeno obvezno cijepljenje sukladno propisima.

Slijedom navedenog, molimo Vas da učinite inspekcijski nadzor na adresi XX, Pakrac, te posjedniku psa naredite trajnu sterilizaciju kuje sukladno čl. 52. st. 4. Zakona, kao i poboljšanje uvjeta držanja koji su sada neprimjerni te u suprotnosti s minimalnim uvjetima iz Zakona.

Molimo Vas da nas o provedenom nadzoru, utvrđenim činjenicama i naređenim mjerama obavijestite.

S poštovanjem,

Ivana Lunka

Prijava poslana 13. ožujka 2021. na e-mail: online-prijave@dirh.hr

Odgovor veterinarske inspekcije zaprimljen 26. ožujka 2021.:

Odgovor inspekcije_Pakrac [ 597.39 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting