24.04.06. Prijava caffe-bara Cabana u Velikoj Gorici

| More

REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO KULTURE
UPRAVA ZA ZAŠTITU PRIRODE
Odjel za pravne i inspekcijske poslove zaštite prirode
Savska cesta 41/XX
10000 Zagreb

Predmet: Držanje dva kajmana u caffe-baru Cabana u Velikoj Gorici

Poštovani,

na osnovu dojava građana i vlastitog uvida obraćamo Vam se sa zahtjevom da obavite inspekcijski nadzor uvjeta držanja dva kajmana u caffe-baru Cabana u Velikoj Gorici, za koji opravdano smatramo da ne zadovoljava uvjete držanja životinja.

Smatramo da caffe-bar Cabana, Velika Gorica (vl. Robert Bergman i Roman Bergman) nema odgovarajuće uvjete za držanje dva kajmana, a koji su propisani Pravilnikom o uvjetima držanja, načinu obilježavanja i evidenciji zaštićenih životinja u zatočeništvu (NN 146/05).

Životinje su smještene u akvariju koji nema kopneni dio pa su prisiljene biti stalno u vodi. Kako je akvarij smješten u ugostiteljskom objektu, kajmani su, osobito u večernjim satima kada se tu odvijaju plesna i glazbena događanja, svakodnevno izloženi buci i dimu cigareta.

Držanje životinja u takvim uvjetima smatramo neprikladnim, osobito stoga što se radi o zaštićenim stranim divljim svojtama, o čijim specifičnim potrebama vlasnici često nisu dovoljno educirani, a u ovom slučaju je razlog njihova držanja motiviran privlačenjem gostiju, zbog čega sumnjamo kako je skrb o životinjama podređena željom za povećanjem profita caffe-bara. Ozbiljno smo zabrinuti za zdravlje i život životinja zbog neadekvatnoga držanja, neprirodnog okoliša, stresa zbog buke i dima te nedostatka veterinarskog nadzora te smatramo kako bi se vlasnicima trebalo trajno zabraniti držanje kajmana u caffe-baru. Općenito, držimo potpuno neprihvatljivim držanje životinja u ugostiteljskim objektima, trgovinama i drugim javnim mjestima.

Stoga Vas molimo da, sukladno odredbama Pravilnika o uvjetima držanja, načinu obilježavanja i evidenciji zaštićenih životinja u zatočeništvu, inspekcijskim nadzorom utvrdite odgovaraju li uvjeti držanja i smještaja životinja zadovoljavanju njihovih fizioloških, etoloških i drugih bioloških potreba te da, shodno tome, poduzmete odgovarajuće mjere.

Moleći Vas da nas nakon inspekcijskog nadzora obavijestite o postupanju, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik
Udruga Prijatelji životinja

U Zagrebu, 24. travnja 2006.

Vezane teme

Kajmani u baru Cabana 1 [ 32.38 Kb ]Kajmani u baru Cabana 2 [ 32.68 Kb ]Rhešenje inspekcije Uprave za zaštitu prirode [ 47.52 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting