Zdravstvene blagodati mesa biljnog podrijetla

| More

Novo istraživanje Standfordske medicinske škole o učincima mesa biljnog podrijetla u usporedbi s mesom životinjskog podrijetla pokazuje zdravstvene koristi mesa biljnog podrijetla.

U kolovozu 2020. godine, Standfordska medicinska škola je objavila prvo značajno istraživanje u kojem su izravno uspoređivali meso biljnog podrijetla i meso životinjskog podrijetla.

Autori su otkrili da je konzumacija proizvoda biljnog podrijetla dovela do statistički značajnog pozitivnog utjecaja na loš kolesterol i težinu. Istaknuto je da je glavni autor dr. Christopher Gardner, profesor na Standfordskoj medicinskoj školi i direktor Istraživačkog centra za prevenciju Stanford, istaknuo da autori nisu očekivali statistički značajan utjecaj na težinu u samo osam tjedana, sa sudionicima koji su izgubili dva kilograma s dosljednim unosom kalorija nakon porcije mesa biljnog podrijetla u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da su ukupne prehrambene razine bjelančevina i natrija jednake u obje prehrane, da je unos vlakana bio veći kada se jede meso biljnog podrijetla i da je unos zasićenih masnoća manji kada se jede meso biljnog porijekla umjesto mesa životinjskog podrijetla.

Rezultati istraživanja ne bi trebali iznenaditi nikoga. Što se tiče znanosti o prehrani, postoji opći konsenzus da bismo trebali smanjiti zasićene masnoće i kolesterol te općenito ne konzumirati transmasti. Također bismo trebali jesti složenije ugljikohidrate i više vlakana, izbjegavati višak natrija i održavati zdravu težinu.

Mesni proizvodi biljnog podrijetla nemaju kolesterol ili transmasti i gotovo uvijek imaju jednako ili manje zasićenih masti nego njihove verzije proizvoda na životinjskoj bazi. Oni također imaju složene ugljikohidrate i vlakna, dok meso životinja nema ni jedno ni drugo. Oni su obično viši u udjelu natrija, ali općenito ne puno veći u usporedbi s pripremljenim životinjskim proizvodima. Zbog toga Stanfordsko istraživanje nije otkrilo razliku u unosu natrija.

Stanfordsko istraživanje usredotočilo se na Beyond Meat, ali vrijedi napomenuti da su proizvodi Impossible Foods slično bolji u pogledu makronutrijenata.

Primjerice, Impossible Burger ima jednaku količinu bjelančevina kao 80% nemasne govedine, istu količinu zasićenih masti, manje ukupne masti i otprilike dva puta više željeza. Impossible Sausage i Impossible Pork nude 50 do 70% više proteina kao postotak kalorija i tri puta više željeza u usporedbi s životinjskom kobasicom i svinjetinom. Svi Impossible proizvodi također ne sadrže trans masti ili kolesterol, što je svojstveno životinjskom mesu, te imaju puno složenih ugljikohidrata i vlakana, dok životinjsko meso nema ni jedno ni drugo.

Iako je ovo prvo značajno istraživanje koje izravno uspoređuje meso biljnog i meso životinjskog podrijetla, analiza makronutrijenata već dugo podupire nalaze istraživanja. Shodno tome, dr. Kim Williams, bivši predsjednik Američkog koledža za kardiologiju (American College of Cardiology), često govori o pozitivnim rezultatima koje je doživio kada je 2003. godine prešao s mesa kokoši i ribe na meso biljnog podrijetla, uključujući razinu LDL kolesterola koja je jednom pala za 80 bodova kada je jednom napravio zamjenu.

Williams piše da omiljenu talijansku biljnu kobasicu teško je razlikovati od kobasice napravljene od mesa životinja dok ne provjerite krvni tlak.

Iskustvo dr. Williamsa podržalo je novo istraživanje Standfordske medicinske škole. Kao što je objasnio dr. Joo Pedro Ferreira iz Kliničkog istraživačkog centra u Nancyju u Francuskoj, "smanjenje težine također ukazuje na ukupnu metaboličku korist mesa biljnog podrijetla u odnosu na životinjsko meso."

Ako osam tjedana konzumacije mesa biljnog podrijetla umjesto mesa životinjskog podrijetla može tako pozitivno utjecati na zdravstven pokazatelje, zamislite što bi trajna zamjena mogla učiniti.

Ovo istraživanje Standfordske medicinske škole biti će prvo od mnogih koja će proučavati zdravstvene prednosti mesa biljnog podrijetla.

Izvor: https://gfi.org/blog/swap-meat/

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting