Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 31.

31.12.2015. Spremni za Vege izazov u siječnju?

Prijatelji životinja i trener fitnessa Dragan Šurlan predlažu da vaša novogodišnja odluka bude da postanete vegan i da upravo siječanj bude mjesec za vaš veganski izazov! Kombinacijom hranjivih veganskih obroka i posebno osmišljenih vježbi svatko može lakše dočekati proljeće zdrav i u odličnoj formi. Svi koji se do kraja siječnja prijave na Vege izazov na www.veganopolis.net, primat će 30 dana svaki dan e-mail s receptima i zanimljivim informacijama o veganstvu. Sve očekuje video s uputama za vježbanje, a najsretniji od prijavljenih dobiva i individualni trening s Draganom Šurlanom, koji završava ručkom u veganskom restoranu. Osim što je zdrava, veganska prehrana izravno utječe i na sudbinu mnogih osjećajnih bića s kojima dijelimo planet, na uštedu prirodnih resursa, sprječavanje gladi u svijetu i smanjenje zagađenja okoliša.

30.12.2015. Prosvjed za dubrovačke i druge zaboravljene pse

Prosvjed za dubrovačke i druge zaboravljene pse u Hrvatskoj održava se danas u 12 sati ispred Ministarstva poljoprivrede (Vukovarska 78) jer je vrijeme da se kaže DOSTA. Zakon o zaštiti životinja lokalnim zajednicama daje rok od najviše dvije godine da ispoštuju sve odredbe zakona koje uključuju zbrinjavanje napuštenih životinja, programe njihova udomljavanja i kastracije, kao i programe edukacije stanovništva. No, slučaj Dubrovnika u kojemu se izgradnja skloništa obećava više od desetljeća dokazuje kako se Zakon o zaštiti životinja ne poštuje već se ignorira. Da je situacija alarmantna pokazuje i stanje u drugim lokalnim zajednicama, kao što je, primjerice, nebriga za pse u romskim naseljima Međimurske županije. Prosvjedom se želi potaknuti na konkretne promjene prema provođenju i poštivanju zakona.

29.12.2015. Potrebna pomoć države u romskim naseljima

Skloništa iz cijele Hrvatske pomažu napaćenim psima u romskim naseljima. Udomili su velik broj pasa te su njihovi kapaciteti već odavno popunjeni. Skloništa i udruge pozivaju sve ljude koji imaju mogućnost i želju za udomljavanjem psa da pomognu. Možete udomiti psa iz romskog naselja ili iz nekog od skloništa te ćete na taj način omogućiti mjesto za još jednog bolesnog psa iz romskih naselja. Aleksandra Hampamer, voditeljica čakovečkog skloništa napisala je: "Riječima je teško opisati kako se osjećate kad ste tamo i kad morate birati kome ćete pomoći, a koga ćete ostaviti. Ovo ne može riješiti nekoliko pojedinaca, ovo ne može riješiti nekoliko udruga, za ovo cijela Hrvatska treba stati na noge."

28.12.2015. Ministarstva predlažu različita rješenja za medvjede

Nakon što su Prijatelji životinja zatražili da se ispita postupanje interventnog tima tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), koji je početkom studenoga dao ustrijeliti medvjeda koji je ušao na autocestu Rijeka – Zagreb, dobili su odgovore nadležnih institucija. Interventni tim ARZ-a čekao je sat vremena da medvjed sam izađe kroz izrezanu ogradu, a kada se to nije dogodilo, zatvorio je promet i poslao čovjeka s puškom i psom da ga ustrijeli. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u svojem odgovoru navodi da se slaže kako mogućnost uspavljivanja životinje mora biti ugrađeno u Protokol za postupanje interventnih timova, što do sada nije bio slučaj. Ministarstvo poljoprivrede pak odgovara da je akcijskim planom propisano ''rješavanje problematičnih medvjeda'' i da je u konkretnom slučaju, zbog opasnosti ''od stradavanja ljudi ili smrti'', Nacionalno povjerenstvo za izradu Plana gospodarenja smeđim medvjedom predložilo ''uklanjanje te jedinke''.

27.12.2015. Kraj testiranju na bebama majmunima

Tim američkih znanstvenika, čije je istraživanje fizičkih i psiholoških posljedica odvajanje beba majmuna od majki prouzrokovalo veliko nezadovoljstvo, više neće raditi sa živim životinjama. Posljednjih 30 godina, Stephen Suomi obavljao je pokuse za koje njegovi podupiratelji tvrde da su povećali znanje o tome kako genetika i okoliš utječu na razvoj u djetinjstvu. No, organizacija za prava životinja PETA, podignula je tužbu protiv znanstvenika na temelju snimki pokusa koje pokazuju visoku razinu stresa izazvanu životinjama. Prema izvješću BuzzFeed-a program je obustavljen zbog manjka financijskih sredstava. Laboratorij se nalazio u sklopu Nacionalnog instituta za zdravlje djece i čovjekov razvoj. (metro.co.uk)

26.12.2015. Trebaš vegan buddyja?

Na koji način spremiti ukusan, zdrav i raznolik obrok bez mesa, jaja, mlijeka i drugih namirnica životinjskog podrijetla, kako priopćiti okolini odluku o prelasku na vegansku prehranu te koje su namirnice najbolja zamjena i gdje ih nabaviti...? Najčešća su to pitanja s kojima se susretnu oni koji prijeđu na vegansku prehranu, a u pronalasku odgovora na njih mogu im pomoći – vegan buddyji. Program kojim novopečenim veganima omogućuju savjetnike, već pet godina provodi udruga Prijatelji životinja. Vedran Romac i Nikolina Plenar savjetnici su u tom programu te napominju kako je prilikom prelaska na veganstvo ipak najveći problem okolina. Kako kažu, veoma su se često i sami suočavali s komentarima ''ti ništa normalno ne jedeš'', ''zašto uvijek kompliciraš''... No, važno je, kažu, kuhati sam za sebe, pokazati okolini da nije riječ samo o hiru te ih s vremenom početi i educirati o veganstvu kako bi ga podržali. (vecernji.hr)

25.12.2015. Kafić u Grčkoj noću otvara vrata napuštenim psima

Na društvenim mrežama kruži fotografija koja prikazuje skupinu napuštenih pasa kako udobno smješteni spavaju na klupi u kafiću. Naime, vlasnik kafića odlučio je nakon radnog vremena dozvoliti psima da uđu u prostor i tamo prenoće, zaštićeni od hladnoće. Takve darežljive geste prema životinjama nisu rijetkost u Grčkoj koja ima veliki broj napuštenih pasa. Unatoč tome što su bez stalnog doma ili obitelji, te životinje često su zbrinute od strane zajednice što je bolje alternativa od smještanja ih u pretrpana skloništa. (thedodo.com)

24.12.2015. Zašto je sojino mlijeko zdravo?

Ukusno mlijeko od soje ne sadrži laktozu te je idealan napitak za ljude koji su na nju intolerantni. Također, odličan je izvor visoko kvalitetnih proteina, izoflavona koji pomaže u smanjenju lošeg kolesterola i tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Izoflavon pomaže kod simptoma menopauze, prevencije osteoporoze te smanjuje vjerojatnost oboljenje od pojedinih vrsta raka, kao antioksidans štiti naše stanice i DNK od oksidacije. Za razliku od kravljeg mlijeka, kod sojinog nije uočena povezanost između konzumacije i razvoja dijabetesa. Sojino mlijeko dobar je izbor za one koji žele pripaziti na unos kalorija i regulirati težinu. Kako sojino mlijeko sadrži isključio biljne proteine, za razliku od životinjskih proteina ne uzrokuje gubitak kalcija iz kostiju i pojavu osteoporoze. Za više informacija o tome gdje možete kupiti sojino i biljna mlijeka potražite u Vege vodiču. (indiatoday.intoday.in)

23.12.2015. Životinjama nije mjesto u ''živim'' božićnim jaslicama!

Prijatelji životinja poslali su prijave veterinarskoj inspekciji i policiji zbog iskorištavanja i neprimjerenog držanja životinja u sklopu ''živih'' božićnih jaslica kod katedrale u Zagrebu. Životinje će sve do 6. siječnja 2016. godine biti vezane kratkom užadi u premalim nastambama i izložene neprekidnoj gužvi i buci velikoga broja posjetitelja, bljeskovima fotoaparata, diranju, čupkanju, jahanju, buci petardi i niskim temperaturama. Apatičan izgled životinja upućuje na opravdanu sumnju da im se daju narkotici kako bi bile mirne. Umjesto živih životinja, mogu se koristiti figure koje će ih vjerno zamijeniti i tako odaslati humanu poruku koju ovakvo događanje ima namjeru prikazati. Zakon o zaštiti životinja zabranjuje korištenje životinja u svrhu predstava i izložaba ako ih se prisiljava na neprirodno ponašanje ili se kod životinja izaziva bol, patnja, ozljede ili strah.

22.12.2015. Životinje nisu za pod bor!

Udruga Prijatelji životinja poziva sve da ne kupuju životinje i da ih ne poklanjaju kao darove. Životinje zahtijevaju dugogodišnju odgovornu skrb i svakodnevnu brigu i predanost te suživot s njima mora biti rezultat promišljene odluke, a ne nametnuta odgovornost. Svi koji imaju uvjete mogu pomoći udomljavanjem napuštenih životinja i pisati Ministarstvu poljoprivrede da uvede Pozitivnu listu, popis vrsta koje se mogu držati kao kućne životinje, i time spriječi patnju divljih životinja te osigura smanjenje broja životinja koje bi završile u skloništima ili centrima za spašavanje divljih životinja. Ako želite darovati poklone koji se tiču životinja i doslovno spašavaju njihove živote, neka to bude kozmetika koja nije testirana na životinjama, ruž za usne bez karmina, bombonijera bez sastojaka životinjskog podrijetla, veganska hrana za pse i mačke, pamučne rukavice umjesto vunenih, igračka za psa ili mačku iz pet shopa koji ne prodaje životinje, DVD o životinjama ili donacija starih ručnika skloništu za životinje.

21.12.2015. Dubrovnik policijom protiv pasa!

Udruga Prijatelji životinja osudila je represivno postupanje vodstva Grada Dubrovnika koje je noću, uz pratnju interventne policije, nasilno oduzelo nepoznat broj pasa iz skloništa na Žarkovici radi premještanja u druga skloništa, koja ubijaju pse nakon 60 dana. Umjesto razumnih poteza u korist životinja i Dubrovnika, Grad se je prema volonterima, koji već 15 godina zbrinjavaju neželjene i napuštene pse i mačke s dubrovačkih ulica, postavio kao prema kriminalcima. Dubrovnik je među najbogatijim hrvatskim gradovima, a prednjači po nebrizi prema napuštenim životinjama i dugogodišnjem ignoriranju zakonske obaveze izgradnje skloništa. Prijatelji životinja smatraju da Dubrovnik treba vratiti sve pse u sklonište na Žarkovici te, do izgradnje vlastita skloništa, uložiti novac u cijepljenje i kastraciju tih pasa i programe njihova oglašavanja i udomljavanja. 

20.12.2015. Kultni ''Kućni ljubimci'' prestaju se emitirati na HRT-u

Vijest o tome da HRT nakon 26 godina ukida emisiju ''Kućni ljubimci'' izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama. Većina vjernih gledatelja ogorčena je što HRT ukida emisiju u kojoj je tijekom više od 1300 epizoda pronađeno stotine izgubljenih životinja i udomljeno više od 100 000 ljubimaca. Unatoč tome što mu odlukom programskog uredništva HRT-a kultna emisija prestaje s emitiranjem, Antun Ponoš stao je u obranu javne televizije, navodeći da je tamo 99 % ljudi koji su zaslužni što je emisija doživjela svojih 25 godina i za mjesec dana napunjava 26. godinu rada. Posljednja emisija ''Kućni ljubimci'' na HRT-u će se emitirati na Božić, a nakon toga emisija s emitiranjem nastavlja na drugoj televiziji. (vecernji.hr)

19.12.2015. Želite li spasiti Zemlju, smanjite unos mesa

Na nedavno održanoj Pariškoj konferenciji postignut je dogovor između 200 zemalja o smanjenju emisije fosilnih goriva u atmosferi te je zaključeno da brzina globalnog zagrijavanja ne smije prelaziti 2 °C. Svaka osoba može umanjiti emisiju stakleničkih plinova usvajanjem biljne prehrane. Smanjenjem konzumacije mesa neće samo biti zdraviji Planet, već i čovjek. Nažalost, u pregovorima u Parizu nije bilo dovoljno pažnje usmjereno na agrikulturu, industriju koja je odgovorna za preko 15% ukupne emisije stakleničkih plinova. Sječa šuma, prijevoz hrane i mesa te ispuštanje plina iz utroba životinja ima ogroman utjecaj na okoliš. No, ipak je u kratkim crtama spomenuta prehrana, a poruka je jasna: globalno trebamo jesti manje mesa. Ne možemo izbjeći opasne klimatske promjene ako se stil prehrane ne promjeni. (fresh.hr)

18.12.2015. Veganstvo kao lijek

Kaiser Permanente, najveća američka organizacija za zdravstvenu skrb, objavila je novi nutricionistički savjetnik za liječnike. U njemu stoji da je zdravu prehranu najlakše postići ishranom baziranom na biljnim namirnicama, opisanom riječima ''prehrana koja potiče cjelovite, biljne namirnice, a odbacuje meso, mliječne proizvode i jaja, kao i svu rafiniranu i prerađenu hranu''. Prečesto liječnici zanemaruju dobrobiti dobre prehrane i brzi su u prepisivanju lijekova, umjesto da pacijentima daju šansu za popravljanje njihove bolesti kroz zdravu prehranu i aktivan život. Liječnici bi stoga trebali razmotriti preporuku biljne prehrane svim svojim pacijentima, osobito onima s visokim krvnim tlakom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima ili pretilošću. Najveća mana ovog pristupa je da možda radi i pretjerano dobro. Ako su ljudi na lijekovima, krvni tlak i šećer bi im mogli pasti toliko nisko, da liječnici moraju prilagoditi lijekove ili ih potpuno izbaciti. (fresh.hr)

17.12.2015. Sa Žarkovice žele odvesti 89 pasa

Volonteri na Žarkovici već godinama vode brigu o napuštenim psima grada Dubrovnika. O svome trošku cijepe, čipiraju, steriliziraju i liječe životinje. Sve što im je trebalo bilo je da konačno netko iz Grada prepozna njihov rad za životinje i za Grad. Volonteri Društva za zaštitu životinja Dubrovnik upozoravali su da Grad ne poštuje zakone, ali nitko nije reagirao. Grad je odlučio, pozivajući se na rješenje inspekcije, da će pse sa Žarkovice premjestiti u druge azile diljem Hrvatske, gdje će im "biti ugodnije". Sada se najavljuje kako će 21. prosinca na Žarkovicu doći "skloništa iz cijele Hrvatske" i odvesti 89 pasa. Hoće li se poštivati odluka Gradskog vijeća da nema ubijanja pasa i koja su to skloništa? Volonteri su rekli kako pse nikome ne daju. Žarkovica je postala simbol nepoštivanja zakona i samovolje svih odgovornih u Gradu. (vecernji.hr)

16.12.2015. Prosvjed protiv žilet-žice

Turističko sportsko društvo Kostel iz Slovenije ove nedjelje, 20. prosinca s početkom u 9:30 sati, organizira prosvjed protiv žilet-žice. Prosvjed kreće iz mjesta Fari, preko puta Broda na Kupi, a završava na Savskom Lazu. Dužina staze iznosi 2,5 kilometara. Ovim prosvjedom želi se istaknuti protivljenje postavljanju bodljikave žice koja ugrožava živote divljih životinja, sprječava njihove prirodne migracije, ugrožava sigurnost lokalnog stanovništva i svih posjetitelja tog predivnog krajolika. Za dodatne informacije za sudjelovanje u prosvjedu građani se mogu javiti Stanku Nikoliču (+ 386 41 549 938) i Nataši Letik Žagar (+ 386 40 516 660). Više saznajte ovdje.

15.12.2015. Rita se spasila od smrti u klaonici

Prasica Rita oslobodila se iz kaveza dok su ju vozili prema klaonici i skočila na cestu. Prolaznik ju je vidio kako hoda uz cestu te prijavio lokalnoj veterinarskoj službi koja ju je odvela u sklonište za životinje u kalifornijskom Sacramentu. Tamo je Rita rodila četrnaest praščića, no nažalost petero ih je umrlo pri porodu. Pretpostavlja se da su umrli zbog stresa mame Rite, što postavlja pitanje je li prasica znala kuda ju vode. Ipak, priča ima sretan kraj – sklonište je čekalo zakonski predviđeno vrijeme da se javi vlasnik, a, kako se on nije javio, sklonište je toplo udomilo Ritu i njezinih devet potomaka. (net.hr)

14.12.2015. Dopis Predsjednici zbog pasa u romskim naseljima

Udruga Prijatelji životinja uputila je prijave Ministarstvu poljoprivrede, veterinarskoj inspekciji, Županijskom državnom odvjetništvu, Policijskoj upravi međimurskoj i predsjednici države, Kolindi Grabar-Kitarović, tražeći hitno rješavanje gorućega problema napuštanja, zanemarivanja i najsurovijih oblika zlostavljanja pasa u romskim naseljima Međimurske županije, koji postoji već godinama. Istaknuto je da se radi o vrlo složenom problemu čije rješavanje zahtijeva dugotrajan i uporan angažman i suradnju stručnjaka iz različitih područja, a ne samo onih vezanih uz zaštitu životinja. Udruga je naglasila da se zakoni moraju jednako provoditi u cijeloj Hrvatskoj i da su nužni obavezno čipiranje, kastracija, cijepljenje i zbrinjavanje životinja, sankcioniranje zlostavljača, kao i edukacija, osobito djece i mladih.

13.12.2015. Terminator za smanjenje konzumacije mesa

Arnoldu Schwarzeneggeru nije bitno vjeruju li ljudi u klimatske promjene ili ne, smatra kako su obnovljivi izvori energije nešto u što se treba investirati. Zvijezda Terminatora sudjelovao je u Parizu na UN-ovoj konferenciji za klimu te pozvao ljude da potraže alternativne izvore proteina i izbjegnu konzumiranje mesa kako bi spasili planet. "28 % stakleničkih plinova dolazi od jedenja mesa i uzgoja goveda", ističe Schwarzenegger. Rješenje klimatskih promjena leži u jedenju biljaka jer su one dobar izvor proteina. (dailymail.co.uk)

12.12.2015. Projekcija filma u Samoboru

Prijatelji životinja pozivaju na besplatnu projekciju filma Meat the Truth (Meso istine), koja će se održati 14. prosinca u 14 sati u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta, Trg Matice hrvatske 6. Meat the Truth intrigantan je film o klimatskim promjenama koji posvećuje pozornost jednom od najvećih uzroka globalnog zatopljenja, stočnim farmama. Tijekom 72 minute trajanja filma, gledatelje kroz njega na zanimljiv način vodi Marianne Thieme, predsjednica nizozemske Stranke za životinje, te pokazuje na koji način stočarska industrija proizvede više stakleničkih plinova nego ukupni svjetski promet. Meat the Truth za razliku od drugih filmova takve tematike, potrošačima nudi rješenje: ljudi mogu znatno pridonijeti smanjenju globalnog zatopljenja jednostavno konzumacijom manje količine mesa, odnosno prelaskom na bezmesnu prehranu.

11.12.2015. Hrana, a ne oružje!

Kako bi ukazali na krizu vrijednosti, nepravednu raspodjelu resursa te glad i siromaštvo kao oblik nasilja i kršenja ljudskih prava, kolektiv Hrana, a ne oružje organizira akcije dijeljenja hrane na javnim površinama. Ove subote s početkom u 13:30 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu dijelit će se besplatna, topla veganska hrana od namirnica prikupljenih na zagrebačkim tržnicama. Ako imate viška zimske, tople, nosive odjeće za odrasle ili djecu, možete ju donirati na 'Uzmi ili ostavi' kolicima gdje će ljudi moći razmjenjivati odjeću, a sav višak bit će doniran izbjeglicama (facebook.com/hnozagreb)

10.12.2015. Razotkriveno zlostavljanje životinja na farmi krzna

Nizozemska organizacija za prava životinja ''Stichting Animal Rights'', skrivenom kamerom snimila je zlostavljanje životinja na farmi krzna Rios Mink. Snimka prikazuje dva zaposlenika kako nasilno bacaju kune u plinsku komoru. Ovo nije prvi put da se istu farmu optužuje za neprihvatljiv tretman životinja. U listopadu je organizacija ''Stichting Animal Rights'' podnijela žalbu za zanemarivanje životinja na farmi Rios Mink nakon što je inspekcija utvrdila kako kavezi nisu duže vrijeme održavani te da su prekriveni debelim slojem fekalija. Prošlog je mjeseca nizozemski sud odobrio zabranu uzgoja kuna za krzno, a zabrana će u potpunosti stupiti na snagu do 2024. godine. Svake se godine samo u Nizozemskoj ubije 6 milijuna kuna. Kao najčešći način ubijanja koristi se metoda gušenja plinom, ugljičnim monoksidom ili ugljičnim dioksidom. (furfreealliance.com)

09.12.2015. Protiv svih žica i okova!

Prijatelji životinja na Međunarodni dan prava životinja, u četvrtak 10. 12. 2015. u 11 sati, performansom na zagrebačkome Trgu bana Jelačića ukazat će na zidove, ograde, kaveze i žice kojima su ljudi osudili životinje na zatočeništvo, patnju i smrt. Aktivisti u lancima, uz žilet-žicu, simbolično će prikazati agoniju divljih životinja na granici, ali i patnju koju svakodnevno proživljavaju mnoge druge životinje, držeći fotografije koje će prikazivati nevjerojatne okrutnosti koje ljudi čine životinjama posvuda oko nas. Dok divlje životinje stradavaju od žilet-žice na granice, stotine tisuća životinja svakodnevno umire na linijama za klanje, plinskim komorama i laboratorijima. Međunarodni dan prava životinja podsjeća nas da ovaj planet dijelimo s drugim životinjskim vrstama i da je vrijeme da uklonimo ograde na fizičkim granicama i u vlastitoj svijesti.

08.12.2015. Zabraniti držanje opasnih životinja u cijeloj Hrvatskoj

Uz brojne neotrovne zmije, u zagrebačkom stanu živjele su i tri kobre, četiri čegrtuše i jamičarka. Na poziv komunalnog redarstva, djelatnici Zoološkog vrta premjestili su nelegalno držane zmije u svoje terarije. Prema odluci Grada Zagreba iz 2008. godine, u domovima se ne smiju držati otrovnice, uključujući boe i pitone. O povratu zmija skrbniku odlučuje Grad, no kako se radi o privatnom vlasništvu, skrbnik će ih uskoro moći preuzeti, ali će ih morati preseliti izvan zagrebačkog područja. Držanje opasnih zmija u domovima nije zabranjeno u cijeloj Hrvatskoj. Prijatelji životinja podržavaju odluku Grada Zagreba o zabrani držanja opasnih životinja i konkretne mjere kontrole provođenja odluke. Zalažu se za takvu regulativu i na državnoj razini, napominjući da europske zemlje odvajaju milijarde eura za saniranje posljedica držanja opasnih životinja. (24sata.hr)

07.12.2015. Zakoni se moraju provoditi i u romskim naseljima!

Prijatelji životinja zgroženi su informacijama da i djeca i odrasli u romskim naseljima Međimurske županije svakodnevno masovno zlostavljaju, muče i ubijaju pse na najokrutnije načine, a organiziraju se i borbe pasa. Za ta nedjela počinitelji, od kojih su neki i djeca, uglavnom ne odgovaraju. Lokalne i županijske vlasti tvrde da su nemoćne zaustaviti nezamisliva iživljavanja i riješiti problem tisuća pasa u romskim naseljima koje ljudi tuku, vješaju, razapinju, režu, stave ih na lanac i vuku po cesti, a svima im je to vrlo smiješno i zabavno. Prijatelji životinja naglašavaju kako se ovaj problem tiče cijele Hrvatske te traže njegovo hitno rješavanje. Zakon o zaštiti životinja i Kazneni zakon moraju se jednako provoditi u cijeloj zemlji. Djeca su budući odrasli ljudi i edukacija mladih, sankcioniranje zlostavljanja životinja, kao i programi kastracije i zbrinjavanja životinja nužni su kako bi se osigurala nenasilna budućnost za ljude i životinje. (jutarnji.hr)

06.12.2015. Premlaćivanje telića - uobičajena praksa mliječne industrije

Tajna istraga organizacija za prava životinja Farmwatch i SAFE for animals razotkrila je ''namjerno, okrutno i nasilno'' postupanje novozelandske mliječne industrije prema bespomoćnim novorođenim telićima. Skrivene kamere u blizini mnogobrojnih farmi mlijeka na otoku Waikato u sjevernom Novom Zelandu snimile su šokantno nasilno odvajanje teladi od majki i jezive posljednje trenutke njihova četverodnevnog života, kada ih farmeri premlaćuju i vuku preko lokvi krvi prije nego što ih izudaraju čekićima i zakolju. Potresne snimke na kojima se vide telići koji glavom udaraju u tvrdi beton prepun njihove krvi i radnici koji ih udaraju u glavu i trbuh predane su nadležnom ministarstvu još u rujnu, no ništa nije poduzeto. Hans Kriek, izvršni direktor organizacije SAFE, ističe da je istraga provedena na velikome broju farmi i da je surovo postupanje prema telićima uobičajena praksa diljem Novog Zelanda. Da bi mogle proizvoditi mlijeko, krave svake godine samo za potrebe novozelandske mliječne industrije rode dva milijuna telića. (dailymail.co.uk)

05.12.2015. Podnesene prijave protiv koljača iz Siska!

Udruga Prijatelji životinja podnijela je, zajedno s Udrugom za zaštitu životinja Patronus Sisak, prijave veterinarskoj inspekciji i Općinskom državnom odvjetništvu protiv osoba koje su krajem studenoga na kolinju u jednom sisačkom kućanstvu klale svinje, postupajući protivno mnogim zakonskim propisima. Temelj za prijave bile su fotografije s kolinja, kojima se na svojem Facebook-profilu pohvalila Siščanka iz tog kućanstva, uz neduhovit komentar: ''Prvi je paooo…''. Na fotografijama se vide muškarci koji su izvukli svinju u dvorište, vukući ju metalnom omčom za njušku, a nakon reza nožem, iz njezine otvorene vratne arterije slijeva se velika lokva krvi na dvorište. Svinja je nakon reza nožem ostala u sjedećem položaju, što znači da prethodno nije bila omamljena, već su ju napola zaklali i potpunu svjesnu pustili da sjedi i iskrvari. Time su joj, osim samog užasa klanja, namjerno uzrokovali i dodatnu bol i patnju te počinili i kazneno djelo mučenja životinja.

04.12.2015. Zeleni forum: zaustavimo klimatski kaos!

Povodom UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u Parizu, aktivisti Zelenog foruma jučer su uoči konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora održali prosvjednu akciju tražeći od novih zastupnika da osiguraju konkretne mjere za postizanje niskougljičnog razvoja. Zastupnicima su dijelili apel u kojem objašnjavaju kako će prelazak na obnovljive izvore energije idućih nekoliko godina na svim razinama biti ključan u borbi protiv klimatskih promjena. Dogovori iz Pariza trebali bi osigurati da porast globalne temperature ostane ispod 2°C, što je granica koja ne smije biti prijeđena želimo li izbjeći katastrofalne posljedice. Želimo li pak postići taj cilj, 80% zaliha fosilnih goriva mora ostati neiskorišteno te kao globalno društvo moramo izaći iz ''fosilne ere'' do sredine stoljeća. (zelena-akcija.hr)

03.12.2015. Deset godina zatvora zbog davanja vode žednim svinjama?

U medijima je odjeknula vijest o kanadskoj aktivistici Aniti Kranjc kojoj prijeti 10 godina zatvora te novčana kazna od oko 35 tisuća kuna zato što je dala vodu dehidriranim svinjama u prikolici, na putu prema klaonici. Vlasnik svinja podignuo je protiv nje tužbu tvrdeći da je svinjama dala ''nepoznatu tekućinu'' i time ugrozila javno zdravlje. Prijatelji životinja ističu u svojoj reakciji da ovaj slučaj pokazuje svu moralnu nakaznost mesne industrije. Ističu i da je suština ove priče legalizirano zlostavljanje životinja u industriji mesa, gdje one pate u stravičnim mukama. Nadaju se da će ovaj šokantan događaj potaknuti mnoge da mijenjaju svoje navike i propituju situaciju u kojoj se nalaze životinje, kao i postojanje nevjerojatnih zakona po kojima su krivi ne oni koji muče životinje nego oni koji ukazuju na njihovu patnju.

02.12.2015. I ribe osjećaju

Prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Proceedings of the Royal Society, otkriveno je kako zebraste ribice reagiraju na stres povećanjem tjelesne temperature, odnosno "emocionalnom groznicom". Do sada se smatralo kako se ta pojava pojavljuje jedino kod ptica, gmazova i sisavaca, a prijašnji argument kako ribe nemaju svijest je ovim istraživanjem pobijen. Otprije je poznato kako su zebraste ribice pametne kada je riječ o korištenju "alata", navigiranju u vodi i prepoznavanju društvene hijerarhije. Ovo je istraživanje potvrdilo da su ribe i osjećajna bića. (ecorazzi.com)

01.12.2015. Čimpanze bez majki teže održavaju društvene odnose

Istraživački tim, na čelu s Elfriede Kalcher-Sommersguter i Jorgom Massenom, objavio je rezultate nove studije u znanstvenom časopisu Scientific Reports, koja pokazuje da čimpanze koje su ostale bez majke u prve dvije godine života imaju ograničenja u socijalnom ponašanju, čak i desetljećima kasnije. Riječ je o čimpanzama koje su bile korištene u biomedicinskim laboratorijima i zoološkim vrtovima. Naime, razvoj socijalnog ponašanja vrlo je važan faktor za uspostavljanje i održavanje društvenih odnosa unutar skupine čimpanza. ''Ozbiljnost učinaka ranog gubitka majke na razvoj socijalnog ponašanja kroz njegov nedostatak vidljiv je i kod čimpanza koje su živjele u društvenim skupinama i do 40 godina", kaže Massen te zaključuje: ''Ovo nam samo pokazuje koliko je bitna uloga majke tijekom odrastanja mladunčadi." (biologija.com.hr)

Broj pronađenih vijesti: 31.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2015 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting