Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 30.

30.06.2016. Svih 11 europarlamentaraca protiv uzgoja životinja radi krzna

Svih 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu podržalo je već postojeću zabranu uzgoja životinja radi krzna. U svojim izjavama ističu etičke razloge, većinski stav hrvatske i europske javnosti, već predugačko prijelazno razdoblje i smjer zakonodavstava članica EU-a kao presudne činjenice za podršku zabrani uzgoja svih krznaša i neproduljivanju prijelaznog razdoblja. Njihov jasan stav osobito je značajan jer bi prijedlog izmjena Zakona o zaštiti životinja trebao uskoro doći na javnu raspravu tijekom koje javnost, ali i političari, očekuju poboljšanja Zakona, a ne degradaciju postojeće zabrane uzgoja životinja za krzno, donesene prije 10 godina.

29.06.2016. Cameron i Schwarzenegger: manje mesa za spas planeta

Dugogodišnji prijatelji, Cameron i Schwarzenegger, u zajedničkoj objavi za javnost progovaraju o utjecaju proizvodnje mesa na planet, posebno se usredotočujući na Kinu i SAD kao najveće uzročnike emisije ugljika. Cameron navodi kako je kineska prehrana stoljećima bila bazirana na biljkama, a u posljednje vrijeme okrenula se zapadnjačkoj prehrani baziranoj na mesu. "Ironija je u tome što su stoljećima bili u pravu, a onda su se promijenili samo kako bi bili poput nas", komentira Cameron. Utjecaj uzgoja životinja za hranu već je na radaru kineske vlade te u svojim novim smjernicama prehrane poziva građane na smanjenje konzumacije mesa za 50 %. Schwarzenegger ističe kako 28 % svih stakleničkih plinova dolazi od jedenja mesa i uzgoja stoke. Smanjenje konzumacije mesa za očuvanje svijeta poruka je vrijedna dijeljenja. Svatko od nas može pridonijeti prelaskom na vegansku prehranu i tako pomoći planetu, životinjama i svojem zdravlju. (mfablog.org)

28.06.2016. Vatrogasci i napušteni psi na plakatima diljem Hrvatske

Tradicionalnoj ljetnoj kampanji Prijatelja životinja ''Obitelj na more, a pas na ulicu?'' ove godine pridružila se Hrvatska vatrogasna zajednica. Vatrogasci svakodnevno gase požare i spašavaju životinje iz pogibeljnih situacija te su rado pružili svoju podršku pozirajući s napuštenim psima iz zagrebačkog skloništa u Dumovcu u vizualnom predstavljanju kampanje pod sloganom ''Ugasimo neodgovornost''. Zajedno pozivaju na udomljavanje životinja umjesto kupnje, kao i na aktivno zalaganje protiv napuštanja i ubijanja životinja. Predstavljanje kampanje obilježit će se u srijedu 29. lipnja 2016. u 11 sati na križanju Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu. Kod prigodno ukrašenog štanda kampanju će predstaviti gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici Prijatelja životinja i Hrvatske vatrogasne zajednice. Građane će osobito razveseliti vatrogasci i vatrogaskinje pod punom opremom, koji će, zajedno sa simpatičnim psima iz Dumovca koji su sudjelovali u kampanji, biti dostupni za fotografiranje, a psi i za udomljavanje.

27.06.2016. Psi udomljeni iz Skloništa Pokupsko Cerje nisu nestali

Zbog zabrinutosti Skloništa za životinje Pokupsko Cerje gdje su životinje koje su udomljene, što su navodili i u svojim podnescima Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, provedena je istraga u kojoj su sudjelovali i policija i veterinarski inspektori. Svi koji su spašavali pse prije zloglasnog 60. dana, kad ih u ovom skloništu ubiju ako se ne udome, pozivani su na razgovore. Pregledavala se dokumentacija i ugovori, a istražitelji su posjetili udomitelje provjeravajući jesu li psi kod njih. Nakon višemjesečne istrage Odvjetništvo nije pronašlo ništa što ukazuje na bilo kakvo kazneno djelo. Takav rezultat istrage nestrpljivo su dočekali i članovi Udruge za zaštitu životinja 60+, najčešće prozivani iz Skloništa da su odveli pse u nepoznato. Iako su volonteri i udomitelji zadovoljni što se konačno više ne moraju opravdavati za nešto što nisu učinili, njihovo zadovoljstvo, kažu, neće vratiti živote pasa. Svih onih koji nikada nisu dobili šansu da ih se udomi, jer su ih zbog neutemeljenih sumnji i silne zabrinutosti kako će im biti kad iziđu iz skloništa u Pokupskom Cerju nakon 60. dana radije - ubili. (vecernji.hr)

26.06.2016. Kina planira smanjiti konzumaciju mesa za 50 %

Kineska vlada osmislila je plan smanjenja konzumacije mesa svojih državljana za 50 %, a takva vijest ulijeva nadu u aktiviste za zaštitu klime koji vjeruju kako će odluka bitno utjecati na smanjenje globalnog zatopljenja. Kinezi u prosjeku pojedu 63 kilograma mesa godišnje po glavi stanovnika, odnosno 28 % ukupnog svjetskog mesa od čega polovica otpada na svinjsko meso. Nove prehrambene smjernice kreirane su s ciljem poboljšanja javnog zdravlja, ali također mogu pridonijeti značajnom smanjenju emisije stakleničkih plinova. (theguardian.com)

25.06.2016. Google predviđa revoluciju na "biljnoj osnovi"

Eric Schmidt, izvršni predsjednik Googleove matične tvrtke Alphabet, predviđa kako će konzumacija biljnih bjelančevina umjesto mesnih postati trend koji će "promijeniti pravila igre". Zamjena mesa biljnim bjelančevinama pomaže okolišu te smanjuje cijenu hrane u zemljama u razvoju. Organizacije poput Good Food Instituta već rade na povezivanju investitora s tvrtkama koje proizvode hranu na biljnoj osnovi. Također, surađuju s restoranima, trgovinama i kafićima kako bi povećali dostupnost i stvorili veći izbor hrane na biljnoj bazi. Gorući problemi poput uništavanja okoliša i globalna nestašica hrane usmjeravaju k ozbiljnom sagledavanju prehrane na biljnoj osnovi kao prehrane budućnosti. (idausa.org)

24.06.2016. Pad svjetske proizvodnje krzna od kune

Prema podacima organizacije Kopenhagen Fur, u svijetu je ove godine ubijeno manje kuna radi krzna. Ova velika danska aukcijska kuća za prodaju krzna objavila je na svojoj web-stranici procjenu o padu svjetske proizvodnje krzna kune sa 72 milijuna u 2015. godini na 54 milijuna u 2016. Riječ je o padu od 25 %. Industrija krzna taj pad pokušava objasniti kao tek treptaj u inače stabilnoj industriji. Pretpostavljaju da je do pada došlo zbog nešto toplije zime ili promjene u stilu odijevanja. No istina je puno jednostavnija: svijetu je dosta krzna. U zadnjih nekoliko mjeseci kanadske farme krzna zatvorile su svoja vrata zbog sve manje potražnje, europske marketinške skupine kažnjene su zbog zavaravanja o proizvodnji krzna bez okrutnosti, a proizvodi bez krzna postaju sve popularniji. Unatoč milijunskim potporama danske vlade industriji krzna, ona i dalje propada. Podržite pokret protiv krzna, budite glasni i ponosni te postanite dijelom #MakeFurHistory. (thefurbearers.com)

23.06.2016. Ptičica sagradila gnijezdo na policijskom autu

U nekim je američkim saveznim državama golubica simbol mira, no u državi Ohio ima poseban status – ona je jedina ptica koja može sagraditi gnijezdo nasred policijskog auta i izvući se! U gradu Parma na jednom su rezervnom patrolnom vozilu otkrili gnijezdo. Nisu je htjeli otjerati, već su ju maštovito zaštitili kišobranom te ogradili auto da ju zaštite. Oprostili su joj prekršaj i nazvali je Gerty. "I mi smo samo ljudi, brinemo za sve živote, ljudske i životinjske", naglašavaju policajci. (index.hr)

22.06.2016. Amsterdam ima ulicu "bez krzna"

Suradnja 19 vlasnika trgovina u ulici Hartenstraat u Amsterdamu i organizacije Bont voor Dieren (Fur for Animals) rezultirala je prvom ulicom u Europi u kojoj trgovine ne prodaju predmete od krzna. Na takav korak trgovine su ohrabrile i gradske vlasti Amsterdama. Laurens Ivens iz organizacije Animal Welfare i glumica Georgina Verbaan otkrili su znak "Fur-free shopping street" (Ulica bez krzna) u ulici Hartenstraat. Bont voor Dieren želi proširiti svjesnost o industriji krzna koja životinje prisiljava da žive u malim žičanim kavezima te ih podvrgava okrutnim metodama, gušenju i genitalnom strujnom udaru. "Odluka trgovina u Hartenstraatu pokazatelj je da se stav prema životinjama bitno promijenio u zadnjih 400 godina. Za krzno nema mjesta u trgovinama 21. stoljeća. Vjerujem da će suosjećajno poslovanje potaknuti i druge vlasnike trgovina da učine isto", naglašava Laurens Ivens iz organizacije Animal Welfare. (furfreealliance.com)

21.06.2016. Pomozite psima koji su udomljeni nakon 14 godina u skloništu!

Braća Maro 1 i Maro 2, psi koji su došli u Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu kao štenci, zajedno su udomljeni nakon 14 godina života u skloništu. Naime, otkad su ostavljeni još kao bebe nikada nisu imali tu sreću da ih netko udomi. Kao najstariji psi u azilu konačno su zajedno udomljeni u Cvjetnom naselju u Samoboru gdje su ih napokon dočekali dom, ljubav skrbnika i veliko dvorište. Međutim, sinoć su nestali. Vjerojatno su se provukli ispod ograde i skrbnici ih intenzivno traže. Nude nagradu i mole sve koji su ih vidjeli da jave bilo kakvu informaciju na broj 091 5088589. Psi su udomljeni prvi put u životu, plahi su i ne znaju se ponašati, nisu navikli na cestu ni na ljude i sigurno se teško snalaze sami. (index.hr)

20.06.2016. Jadran nećemo bušiti

"Projekti izgradnje trećeg bloka termoelektrane Plomin i istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu su zaustavljeni i oni neće biti realizirani. Većina javnosti je protiv traženja nafte u Jadranu i mi tu volju poštujemo. Nama je turizam jako važan i ovaj projekt nije prihvatljiv," izjavio je ministar gospodarstva Tomislav Panenić. Za zaustavljanje projekta Plomin izlika je stav Europske komisije koja je model njegova financiranja ocijenila kao državnu potporu te mu se usprotivila. Prema riječima ministra Panenića trenutačno nema ni ekonomskog interesa naftnih kompanija za taj projekt jer je cijena nafte preniska. Agencija za ugljikovodike priprema novo nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu koje će obuhvaćati šest istražnih prostora na području panonskog bazena i četiri na području Dinarida. (Jutarnji list)

19.06.2016. Maca spašena s ceste brine se o 13 mačića

Koliko dugo je živjela na cesti nitko ne zna. Prvi put vidjeli su je prije tri mjeseca, kad je potražila sigurnost u dvorištu jedne obiteljske kuće. I nije maca pogriješila, odabrala je dobro dvorište, obitelj koja tu stanuje nije ju potjerala već su joj otvorili vrata svoga doma. Tamo je pronašla male mačiće koje je obitelj othranjivala na dudicu. "Maca je bila trudna, no odmah se počela brinuti o mačićima koje smo spasili", ističe obitelj. Koliko je maca bila sigurna u dobrotu ljudi dokazuje i to što je prije mjesec dana odlučila roditi pred svima, na kauču. No, zbog komplikacija, završila je na carskom rezu, a preživjela su joj samo dva mačića. Mama mačka trenutno uz svoja dva mačića brine oko njih još 11. Stalno ih okuplja, njeguje, odgaja i uči svemu što trebaju znati. U othrani svih 13 mačića pomaže joj cijela obitelj. (vecernji.hr)

18.06.2016. Norveška ubija više kitova od Japana i Islanda zajedno

Prema izvještaju objavljenom od strane Instituta za dobrobit životinja (Animal Welfare Institute), organizacija OceanCare i ProWildlife utvrđeno je kako je Norveška od 1993. godine ubila gotovo 12.000 kitova. Između 2014. i 2015. godine Norveška je izvezla 181.437 kilograma proizvoda od kitova u Japan, Island i Farske otoke. Prema izvještaju, najveći norveški izvoznik proizvoda od kitova, Myklebust Hvlaprodukter, krši Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, koja zabranjuje prodaju kitovog mesa u Europi. Premda su Island i Japan najčešće na meti aktivista protiv kitolova, Norveška ipak ubija više kitova nego te dvije zemlje zajedno. Norveška također aktivno promovira kupovinu proizvoda od kitova i to za domaće i inozemno tržište. (foreignpolicy.com)

17.06.2016. Manje mesa u restoranima

Američki kulinarski institut i Harvard T.H. Chan škola za javno zdravstvo, pozivaju glavne kuhare restorana da na svojim jelovnicima zamijene životinjske bjelančevine onima iz biljnih izvora. Premda meso dominira na većini jelovnika, njegova zamjena biljnim bjelančevinama imala bi značajan pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi i planeta. "Smanjenje konzumacije crvenog mesa te prehrana bazirana na biljnim namirnicama najvažniji je doprinos industrije hrane na samoodrživost okoliša", naglašava se kroz projekt "Menus of Change". (treehugger.com)

16.06.2016. Kupila jastoga i učinila nešto nevjerojatno!

Tijekom kupovine u jednom kanadskom supermarketu Christine Loughead naišla je na prizor koji ju je toliko dirnuo da je jastogu, predviđenom za serviranje na nečijem tanjuru odlučila spasiti život. Kupila je jastoga kojeg je prvotno namjeravala udomiti u svom domu, u velikom morskom akvariju, ali smatrajući kako u akvariju ne bi bio sretan krenula je tražiti način kako i gdje bi ga mogla vratiti u njegovo prirodno stanište. Saznala je kako je jastog vrlo vjerojatno ulovljen u vodama Halifaxa, grada koji je od nje udaljen 24 sata vožnje. Budući da joj je to predstavljalo problem, pronašla je praktičnije rješenje i otputovala u "samo" šest sati vožnje udaljen gradić. Naime, u gradu je postojala dostavna služba, specijalizirana za brodski transport živih životinja putem koje je jastoga poslala u Halifax, gdje ga je dočekala veganska aktivistica Beth Kent i pustila na slobodu. "Osjećam se sretnom što je ponovno dobio priliku za život. Nadam se da će živjeti 70 godina te da će nas sve nadživjeti", komentirala je Loughead akciju spašavanja. (index.hr)

15.06.2016. Umjetnici za napuštene pse Udruge Pobjede

Udruga slikara Likar obilježava 40 godina svoga rada i u tu svrhu organizira slikarsku koloniju koja će se održati 17. i 18. lipnja u Tikvešu. Posebnost kolonije jest da će tridesetak umjetnica i umjetnika pokloniti Azilu za napuštene pse Udruge Pobjede sva djela koja nastanu prvoga dana kolonije. Sva poklonjenja djela građani će moći kupiti na prodajnoj izložbi koja će se održati na jesen. Službeno otvorenje kolonije zakazano je 17. lipnja u 11 sati u Bijeloj rodi u Tikvešu, a vrijedni volonteri Udruge Pobjede pripremit će ukusni vege kotlić.

14.06.2016. Goran Višnjić dolazi k Prijateljima životinja zbog činčila i pasa

Goran Višnjić, glumac s uspješnom američkom karijerom i prva poznata osoba koja je još 2003. u Hrvatskoj digla glas za životinje koje se ubijaju zbog krzna, posjetit će u srijedu 15. lipnja 2016. ured udruge Prijatelji životinja. U prijateljskoj atmosferi, uz veganski domjenak, popričat će s članovima Prijatelja životinja i predstavnicima medija o zaštiti životinja. Svoj dolazak potvrdili su i Iva Šulentić i Luka Nižetić, a očekuju se i drugi ambasadori kampanje ''Činčile su zakon''. Goran će donijeti pismo koje je napisao za ministra poljoprivrede Davora Romića, u kojem apelira na obranu postojeće zakonske zabrane koja štiti činčile te da se ministar zauzme za bolju zakonsku zaštitu pasa i drugih životinja.

13.06.2016. Ifeel i Super Ljilja zajedno pozivaju na Vege izazov!

U novom spotu repera Ifeela pojavljuje se simpatična svinja Super Ljilja koja je početkom godine više od tisuću ljudi potaknula na Vege izazov. Pogledajte video i pridružite se svima onima koji su životinje počeli gledati kao osjećajna bića koja trebaju našu pomoć. Neka vas Ifeel i Super Ljilja potaknu da posjetite Veganopolis.

12.06.2016. Ove namirnice bolji su izvor kalcija od mlijeka!

Prema istraživanju British Medical Journal iz 2014. godine zaključeno je kako životinjsko mlijeko može oslabiti kosti, a navodno je i povezano s višim rizikom od smrti. Prema savjetima stručnjaka životinjsko mlijeko zamijenite većim količinama povrća i voća koje često sadrži više kalcija te je bogato drugim hranjivim sastojcima. Mlijeko dobiveno od badema sadrži više kalcija od životinjskog mlijeka. Većini odraslih osoba dnevno je potrebno između 1000 i 1300 mg kalcija, dok šalica kravljeg mlijeka sadrži svega 290 mg. Šalica kuhanog kelja sadrži između 180-240 mg kalcija, međutim ovdje je naglasak na kvaliteti jer ljudsko tijelo lakše iz kelja upije više kalcija nego iz mlijeka. Nisu zanemarivi ni vitamini A, C i K koji se nalaze u kelju, a pomažu pri razvoju kostiju. Šalica soje sadrži čak 506 mg kalcija i mnogo vlakana. Također, soja se smatra najkvalitetnijim izvorom proteina prema zdravstvenim organizacijama FDA i WHO. Jedan od prilično podcijenjenih začina, tahini pasta pripremljena od prženih sjemenki sezama, zapravo sadrži ogromne količine kalcija. Jedna velika smokva sadrži više od 20 mg kalcija. (net.hr)

11.06.2016. Nizozemsko ministarstvo za zabranu uzgoja krznaša

Nizozemsko Ministarstvo ekonomije, u dopisu udruzi Prijatelji životinja, dalo je jasnu podršku zabrani uzgoja životinja za krzno. U pismu koje je potpisao Henri Kool, voditelj Mreže opskrbe i dobrobiti životinja u Ministarstvu, navodi se kako i zašto je u Nizozemskoj došlo do zabrane uzgoja kuna, nakon što je već ranije zabranjen uzgoj činčila i lisica za krzno. Navodi se i da će Stalno predstavništvo Nizozemske pri Europskoj Uniji uputiti dopis prema hrvatskoj Vladi s podrškom zabrani uzgoja životinja radi krzna u Hrvatskoj. Iz nizozemskog Ministarstva ekonomije navode: ''Uzrokovanje patnje i uzimanje života životinjama zbog neesencijalnih i čak trivijalnih razloga ne može biti moralno opravdano.'' Time apeliraju da Hrvatska zaštiti svoju postojeću zakonsku odredbu koja je stupila na snagu još 2007. godine s prijelaznim razdobljem od čak 10 godina. U Hrvatskoj je trenutačno pet puta manje uzgajivača nego u vrijeme donošenja zabrane, a nova službena informacija Ministarstva poljoprivrede pokazuje da ih je još i manje, odnosno da je registrirano samo 20 uzgajivača činčila.

10.06.2016. Japanu treba zabraniti izlov kitova

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu o "Odluci Japana da nastavi s lovom na kitove u sezoni 2015./2016.". Tom prilikom napomenula je da je Europski parlament i prošle godine, gotovo u isto vrijeme, raspravljao o istoj temi - poštivanju zaključaka Međunarodnog suda pravde koji je ustanovio da se kitolov koji provodi Japan u Južnom oceanu ne može smatrati kitolovom u svrhu znanstvenog istraživanja, kako to tvrdi Japan. Japan je sam priznao da je u protekloj sezoni kitolova izlovio više od 300 kitova uključujući i 200 trudnih ženki što će izazvati dalekosežne posljedice za cijelu populaciju. Tim više žalosti činjenica da se ne razgovara o prestanku lova na kitove već se govori o novom dvanaestogodišnjem planu kojim će se omogućiti likvidacija 333 patuljasta kita tijekom sezone 2015./2016., a tijekom cijelog razdoblja od 12 godina njih ukupno 4.000. Govor zastupnice Petir možete pogledati ovdje.

09.06.2016. Njemačka vlada štiti veganske potrošače

Njemačka je postala prva europska zemlja koja je donijela zakonsku definiciju "veganskoga", i tako spriječila proizvođače da koriste veganima primamljive oznake na proizvodima koji sadrže tragove životinjskih sastojaka. Njemačka vlada se odlučila zaštiti veganske građane uz prijedlog zakona koji će stvoriti jasne zakonske okvire "veganskoga", što se tiče pakiranja hrane. Definicija, koju su jednoglasno prihvatili ministri za zaštitu potrošača, razjašnjava da je veganska hrana ona koja ne sadrži apsolutno nikakve životinjske proizvode tijekom procesa proizvodnje. Zakon nalaže da se također treba posebno naglasiti koje aditive, enzime, i prehrambena pomagala namirnica sadrži. To znači da se proizvođači moraju držati strogih smjernica, nedostatak kojih je stavljao vegane u opasnost od konzumiranja meda, mlijeka i želatina u tragovima, boja na bazi insekata, te L-cisteina koji se proizvodi od pačjeg perja i ljudske kose. (fresh.hr)

08.06.2016. Vježbanje kirurgije na psima uskoro bi mogla postati prošlost

Biotehnološka tvrtka iz Floride, SynDaver Labs, kreirala je sintetički model psa koji bi trebao pomoći studentima veterine u vježbanju operativnih zahvata i liječenja. Model vjerno oponaša funkcioniranje tjelesnih sustava, ima sposobnost simuliranja pojedinih bolesti i medicinskih komplikacija. Model psa je anatomski vjeran te se sastoji od sala, fascije, kostiju, mišića, ligamenata, zglobova i tjelesnih sustava. Sadrži srce koje pulsira i krvožilni sustav, te krvari prilikom kirurških rezova. U želji da spase mnogobrojne živote životinja korištenih u svrhu edukacije, tvrtka je pokrenula Indiegogo crowd-funding kampanju kojom želi veterinarske fakultete diljem svijeta opskrbiti sintetičkim modelom psa. Značajan broj studenata ne želi se uključiti u terminalnu kirurgiju ili uporabu živih životinje te se mnogi raduju alternativi koju nudi SynDaver Labs. (veterinarypracticenews.com)

07.06.2016. Stop cirkusu sa životinjama

Povodom dolaska cirkusa Safari s divljim životinjama u Požegu, udruga Prijatelji životinja reagirala je ukazujući na jasnu odredbu o zabrani cirkusa s divljim životinjama. Udruga je uputila prijavu na adrese gradonačelnika i župana grada Požege, Upravnog odjela za društvenu djelatnost i na adresu veterinarske inspekcije Požeško-slavonske županije te zatražila da provode i poštuju odredbe Zakona o zaštiti životinja. Aktualnim Zakonom o zaštiti životinja: ''Zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama''. Stoga deve, ljame i slične životinje u Hrvatskoj nisu domaće, nego divlje životinje te kao takve ne smiju niti pristupiti s cirkusima na teritorij RH. Ulazak spomenutog cirkusa na teritorij Hrvatske je nezakonit, a javnosti je poslana poruka da Grad Požega i ostale nadležne institucije ne mare za provedbu Zakona o zaštiti životinja, već ga otvoreno krše. Prijatelji životinja vjeruju da grad Požega ne želi svoje građane ''zabavljati'' prizorima olinjalih, žednih i izmučenih deva te drugih životinja iskorištavanih za ispraznu cirkusku zabavu.

06.06.2016. Umjesto da ih štite, redovnici mučili i ubijali tigrove

Glasoviti budistički hram tigrova u Tajlandu nije bio nikakvo utočište za divlje životinje, nego farma tigrova koja je redovnicima donosila vrlo veliku zaradu. Na to da je riječ o ilegalnom i nemoralnom biznisu koji donosi goleme profite već godinama upozoravaju organizacije za zaštitu prava životinja. U akciji oduzimanja tigrova, u kojoj je sudjelovalo oko tisuću policajaca i veterinara, redovnici su pružili otpor pustivši tigrove iz njihovih nastamba, što je znatno usporilo njihovo hvatanje. Prebrojeno je ukupno 137 odraslih životinja, no pravi šok uslijedio je kada je policija u samostanu pronašla zamrzivače u kojima su bila zamrznuta tijela 40 malih, tek rođenih tigrića, dijelovi tijela i kosti odraslih tigrova, ali i drugih divljih životinja. Pretragom redovničkih soba pronađeno je još kostiju i dijelova tijela, a pronašli su i preparirane kože odraslih tigrova i amulete od tigrovih očnjaka. Redovnici su masno zarađivali i naplatom skupih ulaznica turistima za maženje sediranih tigrova. Organizacija World Wildlife Fund pozvala je tajlandske vlasti da redovnicima trajno zabrane držanje tigrova, kao i organizacija PETA koja godinama upozorava da tigrovi u hramu žive u zatočeništvu i da im je uskraćeno sve što je njima kao živim bićima važno. (vecernji.hr)

05.06.2016. Studenti medicine više neće trenirati na životinjama

Sveučilište za medicinu Johns Hopkins u SAD-u objavilo je kako odustaje od korištenja živih svinja za obuku svojih studenata. Za potrebe kirurških vježbi koristili su svinje pod narkozom. "Najnovija radna skupina odvagnula je pozitivne i negativne strane te etičku opravdanost korištenja svinja za obuku te zaključila kako je veoma teško opravdati njihovo korištenje", navodi Audrey Huang, glasnogovornica Hopkinsa. Aktivisti za prava životinja ističu kako u modernom dobu u kojem su dostupne računalne simulacije, korištenje svinja i ostalih životinja za kirurške vježbe više nije potrebno. (baltimoresun.com)

04.06.2016. Od radnika u klaonici do aktivisti za prava životinja

Josh Agland iz Australije dobro zna kako se linija za klanje nikad ne zaustavlja. U svoje tri godine iskustva rada u klaonici iz prve je ruke doživio okrutnosti kroz koje prolaze životinje. Od radnika se očekuje da po satu ubije sto životinja, što je skoro dvije životinje po minuti. Životinje u klaonicu dolaze vidno prestrašene, dehidrirane i prekrivene fekalijama nakon dugotrajne vožnje u kamionima. Životinje se udaraju visoko naponskim štapom kako bi se brže kretale, okružene su vikom ljudi i bukom strojeva, a u zraku osjećaju miris krvi i fekalija. Mnoge od njih žive su oderane pomoću čeličnog rotacionog bubnja koji s njih guli kožu. U početku Josh nije želio razgovarati o svome poslu, no tada je shvatio da ne prešućuje svoju priču, već onu nevinih životinja te je odlučio dati otkaz i zastupati njihova prava. Josh je sada zaposlen u prvoj političkoj stranci za prava životinja u Australiji Animal Justice Party. (huffingtonpost.com)

03.06.2016. Nebriga o magarcima u Rezervatu Lokrum

U Klubu prijatelja Lokruma ostali su neugodno zatečeni nakon jedne od njihovih eko patrola u Rezervatu Lokrum. Prema njihovom uvidu, magarci u Rezervatu Lokrum slabo se paze, mršavi su, jedu isključivo suho sijeno te ih se ne timari. Klub svakodnevno prima poruke ostalih posjetitelja i ljubitelja Lokruma o lošim uvjetima koje su tamo zatekli. Klub prijatelja Lokruma podnio je apel Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, a od Inspekcijske službe za zaštitu posebnih Rezervata prirode očekuje očevid i žurno očitovanje o situaciji u rezervatu. Klub je zabrinut za dobrobit magaraca Royala, Maxa, Ćira i Lazara koji su 2014. godine dovedeni u Rezervat Lokrum. (dubrovnikportal.com)

02.06.2016. Veganka maratonka vlasnica je pet svjetskih rekorda

S pet svjetskih rekorda pod nogama – i šestim na putu – Fiona Oakes je stvarno sportska inspiracija. No ljude povrh tih rekorda najviše iznenađuje da je ona veganka. U biti, Fionin glavni cilj pri razbijanju rekorda nije postati najbolji sportaš, već razbiti stereotipe o veganima kao fizički inferiornima. Trenutno je usred utrke "Four Desert Grand Slam" – serije od četiri trke od 250 km u pustinjama diljem svijeta. Upravo je pretrčala 250 km po pustinji Namib, a uskoro će istu udaljenost otrčati u pustinji Gobi. U listopadu će pretrčati Atacamu, a za kraj će pretrčati 250 km po snijegu na Antarktici. A povrh svega toga, trči zbog životinja, točnije zbog skloništa Tower Hill Stables u Essexu koje se brine o životinjama s farmi, ali i napuštenim egzotičnim kućnim životinjama. Kada je riječ o prehrani Fiona ističe: "Ne uzimam nikakve suplemente. Ne koristim umjetne proteine, ni zamjensko meso, ni išta slično. Samo se oslanjam na prirodne, svježe namirnice – jedem puno mahunarki, povrća i tofua." (fresh.hr)

01.06.2016. Dođite na VegeFest u Varaždin

Sajam veganskih proizvoda i održivog življenja VegeFest održava se ovog petka, 3. lipnja, u centru Varaždina na Kapucinskom trgu od 9 do 20 sati. Na VegeFestu će se izlagati proizvodi biljnog podrijetla te proizvodi koji nisu testirani na životinjama i koji su prijateljski prema okolišu. Posjetitelje očekuje radionice kuhanja, degustacije te niz zanimljivih predavanja. Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, govorit će o zdravstvenim posljedicama konzumiranja životinjskoga mlijeka i etičkim aspektima iskorištavanja životinja u mliječnoj industriji. Mnoge će potaknuti na razmišljanje činjenica da države koje imaju najveću konzumaciju kravljeg mlijeka imaju i najveću prisutnost osteoporoze. Prijatelji životinja pozivaju sve posjetitelje da se od 12 do 12:30 sati uključe u aktualnu kampanju "Činčile su zakon" potpisivanjem peticije protiv kaveznog uzgoja činčila radi krzna gdje će se moći družiti i slikati s maskotom Činči i ambasadorom kampanje Bojanom Jambrošićem. (zdravakrava.24sata.hr)

Broj pronađenih vijesti: 30.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2016 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting