Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 28.

30.06.2017. Zakon o zaštiti životinja pohvaljen u Saboru

Prijedlog Zakona o zaštiti životinja na prvom čitanju 29. lipnja 2017. godine saborski zastupnici jednoglasno su podržali i ocijenili kao vrlo kvalitetan, s naprednim zakonskim rješenjima! Najveće zasluge za to ima odredba o prestanku ubijanja životinja u skloništima, koje ostaju ondje do udomljenja. Zastupnici su se složili da je iznimno važna edukacija svih koji će provoditi Zakon. Pohvalili su mogućnost da ministar ili veterinarski inspektor odredi sterilizaciju životinja, kao i odredbu o kontroli mikročipiranja pasa jer će visok postotak mikročipiranja smanjiti broj napuštenih životinja. Predložili su da i jedinice lokalne samouprave mogu narediti obaveznu sterilizaciju životinja kako bi se smanjio broj nezbrinutih životinja, a time i pritisak na skloništa. Smatraju nužnim i da se provedba Zakona ne prepusti samo komunalnim redarima, već da se aktivno uključe veterinarska inspekcija i veterinari. Najavili su amandmane za dodatno poboljšanje Prijedloga Zakona.

29.06.2017. Poziv Europskoj komisiji da prekine pokuse na primatima

Organizacija Eurogroup for Animals poziva Europsku komisiju da, u okviru preispitivanja Direktive o zaštiti životinja koje se koriste u znanstvene svrhe (2010/63), formulira konkretnu strategiju prema prestanku korištenja primata. Članica Europskog parlamenta Anja Hazekamp kaže: „Testiranje na životinjama još uvijek izvodi se svakodnevno diljem Europe. Činjenica je da su takvi pokusi okrutni i neprihvatljivi te bi im trebalo stati na kraj. Europske i nacionalne vlasi moraju preuzeti odgovornost i djelovati odmah. Pokusi na primatima moraju biti odmah zaustavljeni i sva druga testiranja na životinjama moraju se ukinuti u najkraćem mogućem roku. Za to je nužan konkretan vremenski okvir jer je ostvaren premali napredak u smanjenju broja testiranja na životinjama od zadnjeg SCHEER-ova izvještaja 2009. godine. Umjesto dopuštanja i financiranja pokusa na životinjama, fokus bi trebao biti na ulaganju i ubrzanju razvoja neživotinjskih metoda testiranja, a osobito u područjima gdje su se takve metode pokazale preciznijima i učinkovitijima.” (eurogroupforanimals.org)

28.06.2017. Farmer predao 63 krave utočištu i postao vegetarijanac

Jay Wilde, 59-godišnji engleski farmer, dao je svoje stado od 63 krave, od kojih je 30 bilo trudno, utočištu za životinje udaljeno 240 kilometara od njegove farme u Ashbourneu, nakon što je odlučio postati vegetarijanac. Wilde se osjećao toliko krivim vodeći svoju stoku na klanje da je odlučio potpuno promijeniti svoje poslovanje i počeo uzgajati pšenicu za proizvodnju kruha. Izjavio je: „Osjećam se toliko bolje uzgajajući na ovaj način. Kao da mi je teret pao s ramena... Nedostaju mi krave, ali drago mi je kada pomislim da sada žive ugodan život u utočištu. S vremenom je postajalo sve teže i teže voditi ih na klanje. Znaš da svaka ima svoje misli, snove i osobnost, tako da je vođenje na klanje i za njih užasno iskustvo. Drago mi je da sam ih spasio od toga. Predaja životinja utočištu bila je dobra odluka. Sada vodim vegansku farmu i prodaja krava za klanje nije mi djelovala kao pravi način za započeti posao.” (metro.co.uk)

27.06.2017. Biciklist vegan odvozio više od 3000 km za spas nosoroga

Matt Meyer, vozeći se na svojem biciklu, vukao je 160 kilograma tešku repliku nosoroga duž cijele američke Zapadne obale kako bi podigao svijest o ugroženim vrstama te prikupio sredstva za pomoć. Tijekom puta, dugog malo više od 3000 kilometara, Meyer je izjavio: „Nemam vlastite djece, ali imam nećake i nećakinje i nisam mogao dopustiti da naslijede svijet bez nosoroga.” Biciklist je razvio odnos s tim životinjama radeći kao vodič na safarijima u svojoj rodnoj zemlji, Južnoj Africi, te je postao vegan nakon saznanja da nosorozi nisu ni po čemu drukčiji od životinja kao što su krave. Meyer se je na svojemu putovanju zaustavljao u školama kako bi educirao učenike o stanju nosoroga u svijetu i nada se da će uspjeti prikupiti 250 000 dolara, od čega je dosad prikupio 100 000, kako bi ih donirao organizacijama koje rade na tome da se zaustavi krivolov nosoroga u Africi i Aziji. (newscdn.newsrep.net)

25.06.2017. Norveška zabranjuje biogoriva na bazi palmina ulja u javnoj nabavi

Većina u norveškom parlamentu glasala je za zabranu javne nabave i uporabe biogoriva na bazi palmina ulja. Rezolucija usvojena početkom lipnja upućuje Vladu na uvođenje propisa o javnoj nabavi koji nameće zahtjeve da se biogorivo na bazi palmina ulja ili nusproizvoda palmina ulja ne koristi”. Osim toga, parlament upućuje Vladu da se založi za odbijanje industrije goriva za korištenje biogoriva palmina ulja. Da bi se izbjegle opasne klimatske promjene, od ključne je važnosti pronaći ekološki prihvatljive alternative fosilnim gorivima. Novo izvješće organizacije Rainforest Foundation Norway pokazuje da je biogorivo na bazi palmina ulja lošije za klimu nego fosilna goriva. Odluka Norveške važan je korak prema uklanjanju s tržišta štetnih tvari koje štete okolišu. Također, pokazuje potrebu za ozbiljnom reformom svjetske industrije palminih ulja, kaže Nils Hermann Ranum iz Rainforest Foundation Norway. (regnskog.no)

24.06.2017. Nazivi za vege proizvode ne zbunjuju potrošače!

Zna li se kako zamjene za meso u svijetu rastu po godišnjoj stopi od 10,1 % i da će to tržište do 2020., prema izvješću Allied Market Researcha, dosegnuti globalnu prodaju od 4 mlrd. funti ili 5,2 mlrd. dolara, jasnije je zašto se neki bune zbog naziva vege proizvoda. Pritužbe na označavanje proizvoda biljnog podrijetla nisu ništa drugo nego dokaz da stočarska i mliječna industrija imaju golem utjecaj na politiku pokušavajući obmanjivati javnost pod geslom brige za potrošače”, tvrdi Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja ističući kako je logično da se proizvođači prilagođavaju potrebama tržišta i da trebaju i mogu raditi proizvode kakve kupci traže. Stoga nikome ne bi trebalo smetati da se svi slični proizvodi nazivaju sirom, kobasicama, ćuftama, paštetama... bili oni od konja, krave, svinje ili graha, soje, leće, pšenice, slanutka, a isto vrijedi i za mlijeko, sireve... Nema tu nikakve zablude potrošača. Svatko bira želi li sir od soje, krave, koze, kokosa ili uopće ne želi konzumirati sir”, kaže Oman. (vecernji.hr)

23.06.2017. Manekenka Zvončica Vucković poziva na mikročipiranje pasa

Već tradicionalnoj ljetnoj kampanji udruge Prijatelja životinja pod nazivom „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” ove godine pridružila se manekenka Zvončica Vucković koja je upravo za ovu priliku sjela pred objektiv s napuštenim psima kako bi prenijela važnu poruku – mikročipirajte pse, oni su vaša odgovornost! Osim Zvone, zvijezde na plakatima su Abbo i Lady Di, umiljati psi iz zagrebačkog skloništa u Dumovcu, koji traže dom. Zajedno pozivaju na udomljavanje životinja umjesto kupnje te upozoravaju na zakonsku obavezu mikročipiranja pasa. Zvona, Abbo i Lady Di poručuju svim skrbnicima da je izbjegavanje mikročipiranja pasa kažnjivo novčanim iznosom i do 6000 kuna te pozivaju na odgovornost. Unatoč zakonskoj obavezi još od 2004. godine i propisanoj zakonskoj odredbi, u Hrvatskoj je još uvijek nemikročipirano i do 30 posto pasa, što je nedopustivo prema životinjama, ali i građanima koji ispaštaju zbog ove neodgovornosti. Novi Zakon o zaštiti životinja dodatno će postrožiti zakonske obaveze skrbnika i lokalnih zajednica.

22.06.2017. Znanstvenici razvili softver za prepoznavanje bola ovce

Znanstvenici Sveučilišta u Cambridgeu razvili su softver za prepoznavanje lica, koji može otkriti kakvu bol trpi ovca, i to samo tako da ju gleda. Znanstvenici objašnjavaju da ovca koja osjeća bol izražava tipične facijalne izraze, a njihov AI sustav pod nazivom SPFES (Sheep Pain Facial Expression Scale) može vrlo točno otkriti o kojim se intenzitetima bolova radi te tvrde da je računalo znatno brže, pouzdanije i jeftinije nego educiranje ljudi u prepoznavanju tih facijalnih signala. Znanstvenici su računalo programirali za prepoznavanje facijalnih izraza pomoću iste tehnike koja se koristi u sustavima za prepoznavanje lica ljudi. Opća uspješnost računala u klasificiranju devet različitih lica ovaca i otkrivanju razine boli iznosila je 67 posto u odnosu na dvostruku provjeru od strane stručnih veterinara. Kažu da ovo nije savršen rezultat, ali ih vrlo ohrabruje u daljem razvoju sustava koji će se poboljšati s većom bazom podataka, a metoda će se moći primjenjivati i na druge životinje poput miševa, zečeva i konja. (vidi.hr)

21.06.2017. Tržište nadomjestaka mesa raste do 5,2 milijarda dolara

Prema novom izvješću Allied Market Researcha tržište nadomjestaka za meso do 2020. godine dosegnut će globalnu prodaju od 4 milijarda funti (5,2 milijarda dolara). Izvješće o tržišnom statusu nadomjestaka mesa prognoziralo je da će tržište zamjenskih proizvoda porasti za 8,4 % u razdoblju od 2015. do 2020. godine. Tržište je procijenjeno na 2,9 milijarda funti (3,75 milijarda dolara) u 2015. Prodaja zamjenskog mesa u Europi iznosila je 39 % ukupnog tržišnog udjela u 2014. godini i imala tržišni udjel od 36,5 %. Ta kategorija trebala bi rasti u nadolazećim godinama, tvrdi Allied Market Research. Zamjene za meso na bazi soje zauzimale su istaknuti tržišni udjel od 68,2 % u 2014. godini, a od 2015. do 2020. rast će s najbržom godišnjom stopom rasta od 10,1 %, zbog povećane potražnje. Očekuje se da se taj rast nastavi jer velik broj potrošača smanjuje unos mesa. (agrobiz.hr)

19.06.2017. Ukusna veganska hrana i mirisna kozmetika na VegeSajmu!

U utorak 20. lipnja 2017. od 9 do 19 sati vrijedi prošetati se zagrebačkim Trgom bana Jelačića i pogledati što sve imaju u ponudi izlagači 6. VegeSajma, koji nude isključivo veganske proizvode. U bogatoj ponudi bit će: biljni namazi, salame i kobasice, proizvodi od tofua i sejtana, sirovi veganski kolači i torte, sladoledi neobičnih kombinacija okusa, biljna hrana za pse i mačke, veganska kozmetika koja nije testirana na životinjama, kao i drugi veganski proizvodi. Posjetitelji će moći na licu mjesta kušati egzotična jela poput prženog falafela od slanutka u lepinji ili pak kineskog woka s povrćem. Organizatori VegeSajma, udruga Prijatelji životinja, darivat će posjetitelje na svojemu štandu najavljujući jubilarni 10. ZeGeVege festival koji će se održati na istome mjestu 8. i 9. rujna 2017. VegeSajam će u 13 sati posjetiti zagrebački gradonačelnik.

18.06.2017. 70 posto svjetske populacije odustaje od mesa

Prema novom istraživanju, koje je sastavila tvrtka za istraživanje tržišta GlobalData, 70 posto svjetske populacije sve više odbacuje meso - što smanjivanjem unosa, a što potpunim izbjegavanjem u korist bjelančevina temeljenih na biljkama. „Kako potrošači nastoje jesti zdravije i čišće istovremeno smanjujući svoj negativan utjecaj na planet, stvari poput bjelančevina graška u prahu, burgera temeljenih na biljkama, sira od orašastih plodova, isjeckanog ‘mesa’ nangke i kobasica od soje iskaču u sve većem broju restoranskih jelovnika i prodavaonica”, izjavila je Nicole Peranick iz tržnice prehrambene industrije New Hope Network. Ovaj novi podatak u skladu je s prošlogodišnjim predviđanjem tvrtke Allied Market Research da će svjetsko tržište hrane alternativne mesu doseći 5,2 milijarde dolara do 2020. godine, uz godišnji rast od 8,4 posto. (vegnews.com)

17.06.2017. Novi Zakon zabranit će trčanje životinja privezanih uz vozilo!

Video koji se je nedavno proširio Facebookom prikazuje psa koji vezan za automobil pada na cesti, dok automobil vozi dalje i vuče ga za sobom, uznemirio je sve koji su ga vidjeli. Policijska postaja Vukovar informirala da je pas sa snimke 10-godišnji tornjak Medo, a automobilom je upravljao njegov skrbnik Vinko Crnjac iz Vukovara (Borovo naselje). Protiv njega podnijeli su prekršajni nalog zbog kršenja članka 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, no smatraju da pas živi u primjerenim uvjetima i da je privržen skrbniku. Veterinarska inspekcija izvršila je nadzor i utvrdila određene nepravilnosti zbog čega će protiv Vinka Crnjca podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i kaznenu prijavu zbog zlostavljanja životinja, vidljivog u videozapisu. Prema Prijedlogu Zakona o zaštiti životinja, koji bi uskoro trebao biti usvojen u Saboru, bit će izričito zabranjeno „trčanje životinja privezanih uz motorno prijevozno sredstvo koje je u pokretu”, što će ubuduće spriječiti ovakvo zlostavljanje životinja i olakšati sankcioniranje zlostavljača.

16.06.2017. National Geographic zalaže se za zabranu zooloških vrtova

U nedavnoj objavi National Geographica istražena je održivost zooloških vrtova u moderno doba. „Zoološki vrtovi su zatvori za životinje, koji prikrivaju okrutnost prema životinjama tvrdnjama da služe očuvanju vrsta”, rekla je autoru Jamesu Dravenu PETA-ina ravnateljica Internacionalnih programa Mimi Bekhechi. Predsjednik organizacije za prava životinja Born Free, Will Travers, podržao je njezinu izjavu i dodao da se samo 15 posto životinja zarobljenih u zoološkim vrtovima smatra ugroženim vrstama, što negira tvrdnje da su zoološki vrtovi aktivno uključeni u obnovu životinjskoga svijeta. Draven navodi vidljivost aktivnosti zooloških vrtova na društvenim mrežama, kao što je ubijanje gorile Harambea u Zoološkom vrtu Cincinnati prošle godine, kao glavni razlog pogoršanja javnoga mnijenja o tim ustanovama. (natgeotraveller.co.uk)

15.06.2017. Veganski bodibilderi osvojili 32 medalje na Naturally Fitu 2017.

Početkom lipnja, veganska neprofitna organizacija za bodi-bilding PlantBuilt ukupno je osvojila 32 medalje, među kojima su 22 bile zlatne, na Igrama Naturally Fit u Austinu u Texasu. Na Igrama je sudjelovalo 1000 sportaša, od čega je njih 39 bilo iz PlantBuilta, a izazvani su u raznim kategorijama tog natjecanja u fitnessu uključujući girje, powerlifting, bodi-bilding, olimpijsko dizanje utega i CrossFit. Sara Lee iz te veganske ekipe postavila je američki i svjetski rekord iz girja. PlantBuilt su 2013. godine osnovali njezini članovi, supružnici Dani Taylor i Giacomo Marchese, kako bi dokazali da konzumacija mesnih proizvoda nije nužna za izgradnju mišića. Do danas se je u PlantBuiltovoj ekipi natjecalo više od 100 sportaša iz zemalja diljem svijeta kao što su Singapur, Novi Zeland, Australija, Kanada, Velika Britanija i Njemačka te prikupilo 20 000 dolara za pomoć veganskim organizacijama, drugim neprofitnim organizacijama i skloništima za životinje s farma. (vegnews.com)

14.06.2017. Više od milijun Europljana za prekid prijevoza živih životinja!

Kampanja #StopTheTrucks europske organizacije Eurogroup for Animals, u kojoj sudjeluje i udruga Prijatelji životinja, dobila je golemu podršku prelazeći brojku od milijun potpisa u peticiji koja poziva na sprječavanje dugotrajnog prijevoza živih životinja. Kampanja je iznijela mnoge nedostatke u postojećim pravilima prijevoza živih životinja, koja ostavljaju mnoge životinje nezaštićenima i bolesnima, a velik broj njih i umre tijekom transporta. Ranije ove godine, članovi europskog parlamenta, države članice i službenici Europske komisije reagirali su na snažne videouratke koje je kampanja objavila pokazujući kršenje europskih zakona o dobrobiti životinja i međunarodnih dogovora koji se tiču prijevoza živih životinja od EU-a do Turske, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, kao i njihova klanja. Potpisi kampanje #StopTheTrucks bit će predani Europskoj komisiji s ciljem prekida transporta živih životinja.

13.06.2017. Josipu Tuđi treba trajno oduzeti konje i udomiti ih

Josip Tuđa, vlasnik konja u vrlo lošem fizičkom stanju na farmi u Oroslavju, našao se u ožujku ove godine u središtu pozornosti nakon što je otkriveno da su deseci konja do te mjere zanemareni da su samo u veljači umrla tri konja, i to zbog neishranjenosti i parazita. Prijatelji životinja istaknuli su da se radi o dugoročnom zanemarivanju životinja, zbog čega su tražili trajno oduzimanje konja neodgovornom skrbniku. Posljednjih dana na društvenim mrežama proširio se poziv s apelom na sve da doniraju koliko god mogu kako bi se ti konji spasili od klaonice. Iz udruge Prijatelji životinja odgovorili su da su protiv Tuđe poslali kaznenu prijavu zbog mučenja životinja uskranom hrane i vode. „Sve dostupne informacije i fotografije konja upućuju na nužnost da mu se trajno oduzmu svi konji, da mu se zabrani njihovo daljnje nabavljanje i držanje te da ga se sankcionira zbog izgladnjivanja konja i nedostatka veterinarske skrbi”, rekli su nam iz Udruge i dodali: „Odgovor na prijavu još nismo dobili, no smatramo da konji ne mogu dočekati živi ishode sudskih postupaka, već ih je potrebno odmah oduzeti i zbrinuti. Apelirali smo već na Tuđu da ih ponudi na udomljavanje jer su nam se javile udruge i građani zainteresirani za udomljavanje, što bi za izmučene konje bio jedini spas.” (jutarnji.hr)

12.06.2017. VegeSajam kao pozdrav ljetu

U utorak 20. lipnja 2017. od 9 do 19 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, održava se 6. VegeSajam. Cilj VegeSajma jest upoznati građane i turiste s ponudom i prednostima zdravih, bezmesnih jela i proizvoda domaćih proizvođača i dobavljača te ponuditi svima da otkriju nove ukusne i zdrave biljne proizvode, uživaju u degustacijama i informiraju se o svim prednostima biljne prehrane. Želite li kušati veganske burgere, pašticadu, gulaš, biljne paštete, mlijeko, sirove torte i kolače, nabaviti vegansku hranu za vaše ljubimce ili njegovati svoju kožu blagim biljnim sapunima, posjetite VegeSajam na kojemu će se predstaviti i neki od hrvatskih nositelja V-oznake. Na lipanjskom VegeSajmu sudjelovat će izlagači koji će ujedno biti neki od stotinjak izlagača na ovogodišnjem jubilarnom 10. ZeGeVege festivalu koji će se održati 8. i 9. rujna na glavnom zagrebačkome trgu.

11.06.2017. Indija zabranjuje prodaju krava, bizona i deva za klanje

U Indiji je nastao kaos nakon najave indijske stranke Bharatiya Janata Party (BJP) o proglašavanju federalne zabrane prodaje i otkupa stoke što uključuje krave, bizone i deve na tržištima životinja. Nastali su opasni prosvjedi, a jedan od njih uključuje članove stranke Indijin Omladinski Kongres koji su nasilno u javnosti zaklali tele tijekom jednog od mnoštva festivala goveda koji su se održavali u pokrajini Kerala. Dok Hindi krave smatraju svetima i njihovo je klanje zabranjeno u većini pokrajina, Kerala je ostala među šačicom pokrajina koje govedinu smatraju delikatesom i dozvoljavaju klanje i konzumaciju tih životinja. Sve su brojniji slučajevi 'osvetnika krava' koji sprječavaju prijevoznike stoke na putu do klaonica od kada je premijer Narendra Modi preuzeo ured 2014. godine zagovarajući zabranu klanja stoke na razini države. Iako je Indija među najvećim proizvođačima obuće i odjeće od kože u svijetu, te je prošle godine prodala takve proizvode u vrijednosti od 13 milijardi dolara, kožna industrija će osjetiti promjenu s obzirom na novo nastale situacije. Nejedenje mesa i životinjskih proizvoda te nekupnja proizvoda od životinjske kože i krzna su neki od načina da napravite promjenu gdje god živjeli. (worldanimalnews.com)

10.06.2017. Veganska kožna industrija će do 2025. dostići zaradu od 85 milijardi dolara

Nova istraživanja provedena od strane konzultantske firme Grand View Research (GVR) otkrila je da će industrija umjetne kože vrijediti 85.05 milijardi dolara do 2025. godine. GVR je identificirala poliuretan kao najbrže rastući materijal u svojem sektoru zbog svoje izdržljivosti, niske cijene proizvodnje te vodootpornih svojstava. Posljednjih godina, proizvođači automobila poput Tesle i Ferrarija su razvili veganske interijere zbog zahtjeva njihovih kupaca za opcijama koje ne uključuju okrutnost. Također, kompanije poput Piñatex-a - koje proizvode materijale od kože izrađene od ananasa - su proizvele inovativnu zamjenu životinjskoj koži.

09.06.2017. Promjenom prehrane protiv prijevoza patnje

Hrvatska, kao jedini morski izlaz za životinje iz EU-a (uz slovenski Kopar), igra ključnu ulogu pri izvozu životinja. Iz luke Raša životinje iz Njemačke, Litve, Poljske, Rumunjske i drugih zemalja otpremaju se uglavnom u bliskoistočne zemlje. Posljednjih mjeseci Europu su potresale šokantne snimke zlostavljanja životinja palicama i elektrošokerima u ovoj istarskoj luci. Za Hrvatsku kao turističku zemlju osobito je alarmantno i zagađenje mora i opasnost za ljudsko zdravlje oko luke Raša. Organizacija Animals International, u suradnji s Prijateljima životinja, ponudila je konkretno i učinkovito rješenje za prestanak mučenja životinja u transportu. Internetska stranica WhyVeg.com/hr kroz jednostavne savjete pomaže svima koji su spremni okrenuti leđa okrutnosti i nudi rješenja za lak prelazak na biljnu prehranu. 

08.06.2017. Češka sigurnim korakom do zabrane uzgoja radi krzna

Prijedlog zabrane uzgoja životinja radi krzna odobren je u češkom Zastupničkom domu 7. lipnja sa 132 glasa za, samo 9 protiv i 20 suzdržanih. Većina zastupnika složila se da se radi o neetičnoj praksi i da ona treba biti zabranjena. Odobrili su najstroži prijedlog prema kojem se farme, na kojima se uzgajaju životinje radi krzna, trebaju zatvoriti do 31. siječnja 2019. godine, no ostavljeno je otvoreno pitanje mogućnosti određenih financijskih nadoknada. Prijedlog zabrane sada se prosljeđuje Senatu, a potom ide na potpis kod predsjednika države. Predlagatelj zabrane Robin Böhnisch izjavio je: "Ovo je pobjeda koja dokazuje da ubijanje životinja radi mode više nije podržano od strane čeških političara". U Češkoj trenutno postoji 9 farmi na kojima se uzgajaju kune i lisice radi krzna, a zadnja provedena anketa pokazala je da 83 % češkog stanovništva podržava zakon koji bi zatvorio takve farme. (www.svobodazvirat.cz)

07.06.2017. Dođite na Udomljavanje je fora 10.6.!

Dođite na ''Udomljavanje je fora'' 10.6. od 9 do 15 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu jer tema akcije je ''Na more ili u planine, zajedno je zabavnije!''. Na akciji će biti i neki od pasa koji čekaju svoj dom. Psi sigurno više vole provoditi vrijeme na moru nego u boksu. I njima je vrijeme za godišnji odmor – odmor od napuštanja, nebrige i nerazumijevanja. Također, pozivaju se svi da se sjete i pasa u skloništima diljem Hrvatske. Tijekom velikih vrućina mali bazen puno znači pa kupnjom bazena možete puno pomoći psima u lokalnom skloništu i olakšati im nepodnošljive sparine koje nisu nimalo ugodne pod gustim slojem dlake.

06.06.2017. Njemačka završava uzgoj životinja radi krzna!

Njemački Bundesrat potvrdio je u petak, 2. lipnja, odluku Bundestaga u kojoj se donose stroži propisi za farme uzgajivača kuna (uzgoj lisica i činčila već je ranije prestao u toj državi) koji će dovesti do neprofitabilnosti njihova daljnjeg rada. U Njemačkoj trenutno postoji šest farmi na kojima se uzgajaju kune, a neki od zahtjeva koje bi morali ispoštovati je obavezno osiguravanje bazene s vodom za kune (koje inače dio života provode u vodi). Nove propise moraju ispoštovati najkasnije za pet godina, a nakon isteka tog prijelaznog roka očekuje se prestanak uzgoja radi krzna u Njemačkoj. Pored toga, Bundesrat je u petak ponovno preporučio zakonsku zabranu uzgoja životinja radi krzna kao jedino pravo rješenje.

05.06.2017. Više od milijun potpisa za ukidanje transporta životinja!

Paneuropska organizacija Eurogroup for Animals, koju u Hrvatskoj predstavljaju Prijatelji životinja, kampanjom #StopTheTrucks od 2016. godine ukazuje na etičku, logističku i pravnu problematiku prijevoza živih životinja. Kampanja je iznijela na svjetlo dana rezultate potresne istrage o kriminalnim uvjetima prijevoza životinja, između ostalog i u hrvatskoj luci Raša. Na njih je već reagirao i Europski parlament obvezujući se na detaljnu istragu kršenja propisa u transportu životinja u EU-u. Peticija za prestanak prijevoza živih životinja diljem EU-a sakupila je više od milijun potpisa. Svake godine cestama i morima Europske unije preveze se više od milijardu živih životinja koje gladne, žedne i iscrpljene provode dane u pretrpanim kamionima i brodovima, po ljetnim sparinama ili snježnim mećavama. Pomoći im se može izborom veganske prehrane.

04.06.2017. Papa šalje Trumpu upozorenje oko klimatskih promjena

Tijekom prošlotjednog posjeta Vatikanu, Trump i Papa Franjo su prema običaju izmijenili darove. Trump je Papi donio prva izdanja pet knjiga od pokojnog Dr. Martina Luthera Kinga. Tijekom razmjene, Papa je Trumpu prezentirao dovitljiv poklon - tri Papina djela, uključujući knjigu Laudato Si, u kojoj Papa Franjo ističe potrebu da se politički i vjerski vođe zajedno osvrnu na problem klimatskih promjena nastalih djelovanjem čovjeka na globalnoj razini. Iako je Trump uoči primitka Papinog poklona izjavio da će ih pročitati, javno se obvezao na povlačenje iz 'Pariškog dogovora', uklonio je sve informacije o klimatskim promjenama sa web stranice od Bijele kuće te potpisao izvršnu naredbu za zaustavljanjem 'Plana čiste energije' od bivšeg predsjednika Barracka Obame još u ožujku. Suprotno tome, vođe diljem svijeta javno progovaraju o vezi između štetnih emisija proizvedenih od strane životinjske agrikulturne industrije te klimatskih promjena. (vegnews)

03.06.2017. Gisele Bündchen i Tom Brady spašavaju planet veganstvom

Gisele Bündchen, jedna od najpoznatijih i najuspješnijih supermodela svih vremena i supruga Toma Bradyja, vjerojatno najboljeg quarterbacka koji je ikada igrao u NFL-u, žestoka je zagovornica ekološke osviještenosti i UN-ova ambasadorica za ekologiju: „Ekologija je oduvijek bila moja strast. Majka Zemlja je naš osnovni sustav za održavanje života i tako što postajemo svjesniji i odgovorniji danas, pomažemo očuvanju planeta.” Gisele je uvijek fokusirana na rješenja i za nju je odgovor u veganskoj prehrani jer zna da je jedan od najvećih uzroka zagađenja okoliša mesna industrija. Njezina odluka toliko je čvrsta da je pomogla i svojem suprugu Tomu Bradyju, osvajaču Super Bowla, da se prebaci na jedenje biljnih proizvoda i 40-godišnji prvak osjeća se bolje nego ikada. (peta.org)

02.06.2017. Leonardo DiCaprio ulaže u veganske grickalice

Tvrtka Hippeas je veganski proizvođač hrane koji proizvodi hrskave, okruglaste i organske grickalice izgledom slične smokiju, ali napravljene od slanutka. Leonardo DiCaprio i investicijska tvrtka Strand Equity Partners uložili su u tu tvrtku otkupljujući njezin manji udio. Glavni izvršni direktor Hippeasa izrazio je zadovoljstvo što im se pridružuju novi partneri koji dijele istu viziju i vrijednosti kao i njihova tvrtka. Za Hippeas, slavni aktivist poput Leonarda, koji je i u prošlosti donirao novce za doprinos rješavanju ekoloških problema, čini se kao idealan ulagač. Zahvaljujući ovom novom ulaganju, kupci će moći kupiti vrećicu grickalica koja će zadovoljiti njihovu žudnju za sirom dok će one istodobno biti bez mliječnih proizvoda i zdravije od konvencionalnih grickalica. Uz proizvodnju ukusnih grickalica, Hippeas se je također obavezao na doniranje jednog dijela od prodaje svake vrećice farmerima u istočnoj Africi. 

01.06.2017. U Izraelu veganska kampanja o patnji zbog mlijeka

U vrijeme židovskog praznika Šavuota (od 30. 5. do 1. 6.), golema oglasna ploča od 2000 kvadratnih metara na glavnoj autocesti u Tel Avivu prikazuje kravu zatvorenu u kavezu kako ljubi svoje novorođeno tele. Ispod dirljive slike ispisan je tekst: „Naš prvi i zadnji dan zajedno – mene uzimaju zbog mužnje mlijeka, a njega vode na klanje.” „Već desetljećima mliječna industrija ispire mozak javnosti reklamnim kampanjama vrijednima milijarde šekela”, izjavio je Omri Paz, osnivač organizacije Vegan Active. „Zahvaljujući našoj veganskoj kampanji, možemo omogućiti ljudima da čuju bol stotine milijuna životinja s farma i objelodaniti žalosnu istinu koja se krije iza svake čaše mlijeka.” Središnji zavod za statistiku objavio je da je proizvodnja mlijeka u Izraelu 1,5 milijardi litara godišnje. Svakoj kravi u Izraelu u prosjeku izmuzu blizu 12 000 litara mlijeka godišnje, zbog čega ih smatraju najproduktivnijima” na svijetu.

Broj pronađenih vijesti: 28.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2017 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting