Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 8.

14.06.2021. VegeSajam - mjesto dobrih odluka

10. po redu VegeSajam, kao jednodnevna najava najvećeg veganskog festivala u regiji – ZeGeVege festivala, ove godine zamirisat će i zaintrigirati prolaznike glavnog zagrebačkoga trga najukusnijim biljnim delicijama u utorak 15. lipnja 2021. od 8 do 20 sati. „Pozivamo sve da zajedno s nama proslave jubilarni 10. VegeSajam. Dođite na licu mjesta smazati prefine palačinke, wrapove i druga jela, popiti najbolju kavu s biljnim mlijekom, ohladiti se voćnim napicima i veganskim sladoledom ili se opskrbiti veganskom obućom, ljekovitom kozmetikom i zdravom biljnom hranom za pripremu kod kuće. Sigurno nećete otići praznih ruku ni bez smješka”, ističu Prijatelji životinja, organizatori VegeSajma. Njihovi volonteri bit će dostupni za informiranje o suosjećajnom načinu života i održivoj prehrani te rado davati recepte, preporuke i savjete što ne propustiti od ponude jubilarnog VegeSajma.

12.06.2021. Put strave budućih odrezaka

14. lipnja 2015. godine 13 000 ovaca umrlo je od dehidracije, gladi i iscrpljenosti na putu brodom od Rumunjske do Somalije, gdje su ih trebali zaklati. U spomen njihove stravične patnje i smrti, 14. lipnja obilježava se Međunarodni dan zabrane prijevoza živih životinja, kojim se želi zaustaviti prijevoz životinja i ukazati na užasne uvjete i okrutnost prema živim životinjama u svakodnevnom transportu. „Životinje koje se prevoze kroz Hrvatsku najčešće su iz drugih država. U više navrata u istarskoj luci Raši snimkama su dokumentirani prizori mučnog ukrcaja koji traje danima, iako su brodovi i rampe infrastrukturno potpuno neprilagođeni prijevozu životinja. Po dolasku na brod životinje su gladne, žedne i potpuno malaksale, a još im predstoji višednevna agonija na pučini, u nehigijenskim uvjetima i bez prisutnosti veterinara”, upozoravaju Prijatelji životinja. Pozivaju sve da povodom Međunarodnog dana zabrane prijevoza živih životinja pogledaju na www.youtube.com/afcroatia što sve životinje svakodnevno proživljavaju u prijevozu.

11.06.2021. Estonija zabranila uzgoj životinja radi krzna

Nacrt zakona kojim se zabranjuje uzgoj životinja u svrhu proizvodnje krzna prošao je i zadnje čitanje u parlamentu Estonije. Većina članova parlamenta podržala je zabranu i tako svrstala Estoniju na sve veći popis država koje su odlučile zauvijek zaustaviti brutalnu i nepotrebnu industriju iskorištavanja i zlostavljanja životinja radi tjelesnog pokrova na njihovoj koži. „Nijedna životinja ne bi trebala patiti zbog želja pojedinih potrošača. Zahvalni smo članovima parlamenta koji su donijeli ovu odluku u korist životinja i okoliša”, izjavila je Annaliisa Post iz estonske organizacije za zaštitu životinja Loomus. Naglasila je da se radi o povijesnoj pobjedi koja je uslijedila nakon dugogodišnje borbe za zabranu uzgoja radi krzna, a posebno su ponosni što je Estonija prva baltička zemlja koja je zabranila ovu okrutnu industriju.

09.06.2021. Ne dopustimo uništavanje Hrvatske plastičnim vrećicama!

Povodom prvog čitanja u Saboru prijedloga novog Zakona o gospodarenju otpadom, udruga Prijatelji životinja uputila je saborskim zastupnicima poziv da podrže zabranu jednokratne plastike i laganih plastičnih vrećica. „Goleme količine plastičnih vrećica završavaju u morima i okolišu, gdje predstavljaju opasnost za brojne životinje koje se u njih mogu zapetljati ili ih progutati. Mikroplastika koja nastaje razgradnjom vrećica završava u organizmima životinja i ljudi, dok su radnici u proizvodnji plastičnih vrećica izloženi toksičnim kemikalijama. Kao turistička država, sada je trenutak da se dugoročno zauzmemo za budućnost Hrvatske jer možemo izgubiti mnogo zbog ugrožavanja i uništavanja naših prirodnih ljepota plastičnim vrećicama i drugim plastičnim otpadom”, istaknuli su Prijatelji životinja.

08.06.2021. Vege fini ćevapčići na VegeSajmu

Na jubilarnom 10. VegeSajmu, koji će se održati 15. lipnja 2021. na glavnom zagrebačkom trgu, uz brojne druge delicije najavljuje se i degustacija najfinijih gotovih veganskih ćevapčića dostupnih na hrvatskome tržištu. Prijatelji životinja, organizatori VegeSajma, s ponosom ističu da su ovi ćevapčići bolji od mesnih jer su napravljeni bez cijene nečijeg života! Ćevapčići, namijenjeni svima, vrlo su ukusan i zdrav veganski proizvod koji se brzo i jednostavno priprema. Svojim okusom, izgledom, mirisom, bojom i teksturom podsjećaju na ćevape od životinjskoga mesa te se tako i konzumiraju, najbolje uz lepinju, luk i ajvar. Osim što su znatno zdravija verzija ćevapa, promiču nenasilje prema životinjama i brigu za očuvanje okoliša. Etičnu priču o finim veganskim ćevapčićima dodatno zaokružuje činjenica da se od svakog kupljenog proizvoda donira kuna udruzi Prijatelji životinja.

07.06.2021. 4. zahtjev kampanje No Animal Left Behind

U sklopu kampanje 'No Animal Left Behind', Eurogroup for Animals danas objavljuje četvrti zahtjev koji se fokusira na omogućavanje izražavanja prirodnog ponašanja. Zahtijevaju da svaka životinja ima mogućnost iskazati svoje prirodno ponašanje. Nijednoj životinji ne smije se onemogućiti da pokazuje prirodno ponašanje, da bude zatvorena, bez slobode. Dosada i stres prelijevaju se u frustraciju i agresiju, a kad nema bijega, svaki dan je mučenje. Kad se kokoši "nesilice" drže u malim kavezima, bez mogućnosti da se kreću ili iskazuju prirodna ponašanja poput "kupanja" u prašini, postaju izuzetno frustrirana i pate. Kao rezultat toga, nesilice će često opsesivno kljucati vlastito perje i druge kokoši koje onda budu izranjavane. Zbog toga im se nerijetko podrezuju kljunovi dok su pilići što im nanosi i fizičku i psihičku bol. Uzgajanim ribama treba dati dovoljno prostora za slobodno plivanje i omogućiti okoliš koji im dozvoljava istraživanje, utočište, učenje i igru. Prenatrpanost brzo dovodi do loše kvalitete vode, a teritorijalni instinkti dovode do agresije. Ribe treba držati u odgovarajućem broju, hranu treba osigurati na adekvatnim mjestima, a okoliš treba biti takav da se omogući ribama da se ponašaju prirodno. Ovdje možete dodati svoj potpis za podršku navedenih uvjeta.

04.06.2021. Svjetski dan zaštite okoliša

Povodom Svjetskog dan zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja, Prijatelji životinja poslat će svim saborskim zastupnicima brošuru „Hrana i ekologija” s ciljem poticanja na konkretno zauzimanje za očuvanje okoliša, životinja i prirode te sprječavanje klimatskih promjena. U brošuri se na pristupačan način objašnjava povezanost uzgoja životinja za hranu s gorućim problemima poput gladi u svijetu, globalnog zatopljenja, potrošnje vode i krčenja šuma. I mlada okolišna aktivistica Greta Thunberg u svojem najnovijem videu izjavila je: „If we don't change, we are f****d” ukazujući da nam se zaista ne piše dobro ako se ne promijenimo, ako ne promijenimo način na koji razmišljamo o hrani i proizvodnji hrane, odnosno ako se ne okrenemo proizvodima i jelima biljnoga podrijetla. „Zaštita okoliša nije nešto daleko i apstraktno, već nešto vrlo prisutno i opipljivo u čemu svakodnevno sudjelujemo doslovno svakim zalogajem”, zaključuju Prijatelji životinja.

01.06.2021. Erste banka pomaže radu Mreže za zaštitu životinja

Mreža za zaštitu životinja okuplja više od 50 udruga za zaštitu životinja u Hrvatskoj te se od 2008. godine zalaže za udomljavanje pasa i mačaka umjesto kupnje životinja, odgovorno skrbništvo koje podrazumijeva mikročipiranje, kastraciju i dobre uvjete držanja te za veću zaštitu životinja općenito. Rad Mreže za zaštitu životinja može se podržati uplatom na žiro račun: HR9524020061500072860. Nedavno je Erste banka, u znak podrške, omogućila uplatu donacija i preko aplikacije Keks Pay kako bi svi koji to žele mogli pomoći brzo, sigurno i bez naknada. Može se iskoristiti i QR kod koji izravno vodi na uplatu donacije prema želji i mogućnosti. Uz zahvalu na svakoj donaciji i drugoj vrsti podrške, iz Mreže pozivaju i na posjet njihovoj stranici www.mreza-za-zastitu-zivotinja.com koja je prepuna korisnih informacija.

Broj pronađenih vijesti: 8.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2021 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting