Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 12.

30.09.2021. Aktivnosti povodom Svjetskog dana vegetarijanstva

Povodom Svjetskog dan vegetarijanstva, koji se već 44. godinu zaredom obilježava svuda u svijetu, i Svjetskog dana životinja s farma, koji se 38. godinu zaredom obilježava na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija, udruga Prijatelji životinja postavit će informativni štand kako bi potaknula ljude da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i ostalim prednostima suosjećajnog načina života. Štand će biti postavljen 2. 10. 2021. od 10 sati na križanju Gajeve ulice i Trga bana Jelačića u Zagrebu. Isti dan od 19 sati aktivisti će se okupiti na Trgu bana Jelačića i u takozvanoj „Kocki istine”. Volonteri s maskama na licu držat će u rukama ekrane s kojih će se prikazivati snimke standardnih praksi iz mesne, mliječne i industrije jaja formirajući tijelima kocku. Zainteresirani prolaznici moći će sudjelovati u događaju, pogledati snimke, razgovarati s aktivistima i razmisliti o uzročno posljedičnoj vezi svojih svakodnevnih odluka i onoga što vide na ekranima, a na što kao pojedinci mogu itekako utjecati.

29.09.2021. Veterinarka poručuje: Kastracijom sprječavamo veliku patnju životinja

Kako još uvijek postoje određene zablude vezane za kastraciju kućnih ljubimaca, udruga Prijatelji životinja objavila je danas na svojim Facebook-stranicama razgovor novinarke, urednice, voditeljice i ljubiteljice životinja Mirne Dvoršćak s doktoricom veterinarske medicine s velikim iskustvom Svjetlanom Prodanović. Povod razgovoru su napori udruga za zaštitu životinja, koje godinama upozoravaju da se kastracijom pasa i mačaka sprječava nekontrolirano povećanje populacije kućnih životinja, a time i nasilno gašenje njihovih života te rađanje neželjenih štenaca i mačića, i s time uvijek povezan problem njihova udomljavanja. Kao odličan primjer rješavanja problema napuštenih životinja udruge navode grčki parlament koji je ovoga mjeseca usvojio novi zakon koji donosi mnoge pozitivne promjene za životinje, a za koji grčki premijer Kyriakos Mitsotakis navodi da je moderni pravni okvir za zaštitu kućnih ljubimaca. Novi zakon u Grčkoj propisuje da je kastracija životinja obavezna za sve, uz neke medicinske iznimke.

27.09.2021. Svjetski dan borbe protiv bjesnoce

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, koji se obilježava 28. rujna, udruga Prijatelji životinja upozorava da velik broj pasa nikada nije cijepljen, iako je cijepljenje protiv bjesnoće obavezno kao i označavanje mikročipom. Njihova peticija urodila je plodom i od ove godine psi se više ne moraju cijepiti svakih godinu dana, nego u skladu s uputom proizvođača cjepiva. „Savjesni skrbnici pasa trebaju sada samo prva dva puta cijepiti psa svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva, koji jamče imunost najmanje dvije, pa i tri godine. Dakle, više ne postoji isprika za skrbnike koji nikada nisu niti odveli psa veterinaru na cijepljenje čineći tako veliku štetu i ljudima i životinjama”, navode Prijatelji životinja. „Prema dostupnim podacima Mreže za zaštitu životinja, čiji rad koordiniramo, 44 % jedinica lokalne samouprave još uvijek nije provelo kontrolu mikročipiranja pasa, koja je preduvjet za kontrolu cijepljenja skrbničkih pasa. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj još uvijek i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa, što je poražavajuće”, upozoravaju Prijatelji životinja.

23.09.2021. Doživotni zatočenici na plakatima diljem Hrvatske

U gradovima diljem Hrvatske osvanuli su jumbo plakati na kojima se mogu vidjeti poruke koje povezuju neugodan osjećaj nemoći zbog oduzete slobode, koji smo svi osjetili prilikom lockdowna, sa sudbinom životinja u zoološkim vrtovima kojima, za razliku od nas, taj osjećaj neće nikada proći. „Zoološki vrtovi izolacija su koja ne prestaje ukidanjem protuepidemijskih mjera. U stvarnosti, to su stravična mjesta za svjesna bića koja žele slobodu jednako kao i mi. Posjetitelji zooloških vrtova uglavnom odlaze svojim domovima ne razmišljajući previše o tužnoj sudbini tih zatvorenika. No svatko od nas treba znati za mračnu stranu zooloških vrtova, spoznati svu bol i patnju eksploatiranih životinja koje u zatočeništvu postaju blijede sjenke samih sebe i sve ostalo što zbog zarade uporno skrivaju od javnosti – hiperprodukciju, ubijanje, preprodaju i daljnje mučenje novih generacija nevinih zatvorenika”, kažu Prijatelji životinja.

22.09.2021. Strava u Istri, mjesecima umirao na lancu

Užasan prizor mrtvoga psa vezanog za lanac u selu Turčinovići nedaleko Svetog Petra u Šumi u središnjoj Istri slomio je srce volontera Udruge SNOOPY iz Pule, koji su na dojavu turista htjeli pomoći psu, no već je umro. Strava koju je proživio nesretan crni pas vidljiva je i u njegovu sklupčanu mršavom tijelu te prljavim posudama bez vode i hrane u boksu punom smeća u kojemu je bio zavezan za lanac. „Psu se vide rebra, između vrata i ogrlice za koju je vezan lancem ima mnogo prostora, iz čega je vidljivo da dugo nije jeo i da je vjerojatno sporo umirao od gladi. Zbog lanca nije mogao pobjeći. Osoba koja je ostavila umrijeti zavezanog psa je monstruozni zločinac”, oštro je reagirala udruga Prijatelji životinja. Zajedno sa Skloništem Prijatelji Čakovec i Udrugom Pobjede, uz 56 članica Mreže za zaštitu životinja i uz podršku institucija, pokrenuli su nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” kojoj je cilj potpuna zakonska zabrana držanja pasa na lancu. 

21.09.2021. Snažna kampanja o doživotnim zatočenicima

Udruga Prijatelji životinja tijekom dva mjeseca skupljala je sredstva za kampanju čije će se poruke od ovoga tjedna moći vidjeti na jumbo plakatima u gradovima diljem Hrvatske. Vizuali s portretima majmuna makakija i lava iza rešetaka, koji su nastali u suradnji s agencijom Spellcaster, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Povezuju mučan osjećaj oduzete slobode, koji smo svi osjetili prilikom lockdowna, sa sudbinom životinja u zoološkim vrtovima. Kako naglašavaju iz Prijatelja životinja, „iako je naš lockdown imao početak i kraj, za životinje nema nade, nema cjepiva, ni mogućnosti ukidanja mjera... za njih ostaje sve kako je i bilo. Kao što poručuju plakati: prvo im oduzmemo njihovo prirodno stanište, a zatim ih zatvaramo u male kaveze i ograđene prostore koje zovemo zoološki vrtovi – mjesta gdje će većinu svojega života provesti sami, iza ograda i rešetaka. Vjerujemo da svatko u srcu zna koliko je pogrešno držati osjećajna bića u zatočeništvu, i to iz čistoga hira i radi zabave.”

17.09.2021. Potvrđena zabrana uvoza koža i proizvoda od koža tuljana

Još prije 15 godina, na inicijativu udruge Prijatelji životinja i zahvaljujući velikoj podršci javnosti, tadašnja Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture zabranila je uvoz krzna i svih drugih proizvoda od tuljana u Hrvatskoj, čak tri godine prije nego li je ista zabrana stupila na snagu u Europskoj uniji. Nastavak zabrane „uvoza kože i proizvode od kože mladunaca određenih vrsta tuljana u komercijalne svrhe” potvrđen je i nedavnim stupanjem na snagu novoga pravilnika Ministarstva poljoprivrede. Prijatelji životinja podsjećaju da je kanadski komercijalni lov na tuljane najveći pokolj morskih sisavaca na planetu – svake godine ubiju stotine tisuća mladunaca, a pretpostavlja se da je stvarni broj ubijenih tuljana veći od prijavljenog. International Fund for Animal Welfare kažu da je komercijalni lov na tuljane nepotreban i da bi njegova zabrana nedvojbeno donijela korist ekosustavu, gospodarstvu, ali i međunarodnom ugledu Kanade.

16.09.2021. Na Farskim otocima ubijeno 1400 dupina

Prošli tjedan je na Farskim otocima ubijen rekordan broj bijelih dupina, njih čak 1400. Udruga za očuvanje mora Sea Shepherd tvrdi da je ovo najveći pojedinačni lov na morske sisavce u povijesti Farskih otoka od 1940., kada je ubijeno 1200 kitova. Stanovnici su tijekom tradicionalnog lova otjerali dupine u plićak u uvali na otoku Eysturoy, gdje su ih nakon nekoliko sati mučenja ubili noževima. Neki od dupina su i pregaženi čamcima. Iz Sea Shepherda su u srijedu izjavili kako se nadaju da će se povećati pritisak lokalnog stanovništva da se toj praksi stane na kraj. Lov na morske sisavce, većinom kitove, naziva se Grindadráp i već se stoljećima prakticira na Farskim otocima.

13.09.2021. Prijatelji životinja pozdravljaju zatvorsku kaznu za silovatelja pasa

Udruga Prijatelji životinja pozdravlja presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i sutkinje Jasne Zoretić Rendulić, koja je spasila pravdu i ugled Hrvatske i koja je Ivoru Ivaniševiću zbog seksualnog zlostavljanja pasa dosudila maksimalnu kaznu zatvora od godinu dana za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja. „Godinama svjedočimo najgorim slučajevima zlostavljanja životinja, no ovo je gnjusan i odvratan slučaj koji izaziva mučninu i osudu javnosti jer samo monstruozan um može godinama fizički i seksualno zlostavljati svoje pse, izgladnjivati ih i uvjetovati im hranu i vodu samo nakon što mu dopuste silovanje. Iako nepravomoćna, ova presuda vrlo je važna jer kao društvo ne smijemo nikada tolerirati seksualno ni bilo koje drugo zlostavljanje životinja niti dati počiniteljima poruku da izbjegavanjem sudskog postupka mogu proći nekažnjeno”, navode Prijatelji životinja. Dodaju da je nedvojbeno dokazano da je Ivor Ivanišević mučio i silovao pse. Naime, osim što su pronađeni psi bili izmučeni, izgladnjeli i s vidljivim ožiljcima i ozljedama, Ivanišević je na stotinama CD-a i DVD-a videodokazima dokumentirao njihovo eksplicitno zlostavljanje. Sramotno je što takva osoba i dalje radi u Europskom parlamentu, godinama uspješno izbjegava suđenje u Hrvatskoj i možda u ovom trenutku čini jednak takav zločin nekoj drugoj životinji. Iz Udruge smatraju da bi se za ovakve slučajeve trebala propisati daleko veća kazna, od najmanje pet godina zatvora. Na inicijativu Prijatelja životinja, u Zakon o zaštiti životinja 2017. godine uvrštena je zabrana korištenja životinja za spolni odnos, kao i s tim izjednačenih postupaka ili bilo kakvih drugih postupaka sa životinjama radi zadovoljavanja spolnih potreba čovjeka. Za počinitelja je propisana novčana kazna od 10 do 30 tisuća kuna te mu se može izreći i oduzimanje kućnog ljubimca i zaštitna mjera zabrane držanja i nabavljanja druge životinje. „Iako je kujica, koju je Ivanišević najbrutalnije seksualno zlostavljao, u međuvremenu preminula i kazna od godinu dana zatvora nije ni približno adekvatna boli i patnji koju su psi pretrpjeli, ova presuda vrlo je važna zbog sprječavanja sličnih kaznenih djela i zaštite žrtava koje se ne mogu same obraniti”, zaključuju Prijatelji životinja.

08.09.2021. Meksiko zabranio testiranje kozmetike na životinjama!

Prošlog tjedna Meksiko je postao prva zemlja u Sjevernoj Americi – i 41. u svijetu – koja je donijela zabranu testiranja kozmetike na životinjama uz jednoglasnu podršku Senata. Federalni zakon također zabranjuje proizvodnju, uvoz i marketing kozmetike testirane na životinjama u drugim zemljama svijeta.  Taj potez dolazi nakon višegodišnjih kampanja koje su vodili organizacije Humane Society International i ONG Te Protejo. Federalni prijedlog zakona sponzorirao je senator Ricardo Monreal, a prihvatili su ga LUSH, Unilever, P&G, L’Oréal, Avon i drugi u industriji ljepote koji rade na zamjeni testiranja na životinjama održivijim metodama relevantnim za ljude. Na ovaj zakonodavni potez također je snažno utjecao Save Ralph, animirani kratki film u produkciji organizacije Humane Society International. Objavljen u travnju, film se fokusira na naslovnog lika Ralpha – za koji glas daje slavni novozelandski redatelj Taika Waititi – zec koji je izgubio vid na jedno oko i sluh na jedno uho nakon što je prošao testiranje na životinjama. (soeursmagazine.com)

07.09.2021. Ako sud ne donese odluku do 21. rujna, optuženi nikad neće biti kažnjen za silovanje svojih pasa

Zločin koji je zgrozio Hrvatsku, osobito ljubitelje pasa, doista bi mogao proći bez kazne. Muškarac koji je optužen za silovanje pasa, Ivor I., opet se nije pojavio na sudu. Iako je bilo odlučeno da će mu se suditi u odsutnosti, raspravna sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Jasna Zoretić Rendulić u četvrtak je morala odgoditi raspravu. Optuženi Ivor I. na raspravu nije došao, a njegov odvjetnik Boris Vinčić još jednom je iskoristio zakonski dopušten manevar, zatražio je izuzeće raspravne sutkinje, ali i svih sudaca Općinskog kaznenog suda. Bjegunac s tjeralice Ivor I. (45) živi u Belgiji i radi u Europskom parlamentu. Optužen je za seksualno zlostavljanje svoja dva psa pasmine rodezijski gonič lavova, mužjaka i ženku. Zlostavljanja je snimao i snimke dijelio na internetu s ljudima koji isto kao i on imaju zoofilske sklonosti. Prema optužnici, radio je to od 2009. do rujna 2015. na različitim lokacijama, seksualno je općio sa svojim psima nanoseći im bol i patnju. Kako se psi ne bi opirali maltretiranju, znao im je uskraćivati hranu i vodu… (Pse je zbrinuo Dumovec, Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba). Policija ga je uhitila u rujnu 2015., a istražitelji su ga otkrili slučajno, tijekom akcije usmjerene protiv pedofila. U njegovu stanu pronašli su 111 DVD-a i CD-a sa spornim fotografijama i snimkama. Optužnica je podignuta 2016., no Ivor uspješno izbjegava suđenje na koje ne dolazi od 2017. Tražio je i da suđenje bude zatvoreno za javnost, no to mu nisu odobrili. Nakon toga se ispričavao medicinskom dokumentacijom tvrdeći da se liječi od depresije i PTSP-a i da mu je jako stresno dolaziti na suđenje jer će ga tamo čekati novinari. No, vještak je zaključio da je raspravno sposoban. Unatoč svemu, Ivor I. već šestu godinu uspješno izbjegava suđenje. Ako do 21. rujna Općinski kazneni sud ne uspije donijeti nepravomoćnu presudu, predmet odlazi u zastaru. (www.jutarnji.hr/vaumijau/)

01.09.2021. Na 13. ZeGeVegeu veganska pizza, sushi, bolonjeze i kajgana

U petak 3. rujna od 8 do 21 sati i subotu 4. rujna 2021. od 8 do 20 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, nakon prošlogodišnje pauze, trinaesti put zaredom održat će se najveća veganska proslava i nezaobilazan dio turističke, gospodarske, gastronomske, ekološke i kulturne ponude Hrvatske u ovome dijelu Europe – ZeGeVege festival održivog življenja. 3. rujna u 13 sati Festival će posjetiti zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, a dolazak 4. rujna najavili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Posjetitelje će privući raznolika ponuda zdrave hrane, kozmetike isključivo biljnog podrijetla koja nije testirana na životinjama, proizvodi na bazi soje i pšenice poput tofua, sejtana i biljnih kobasica, ekološki proizvodi, plodovi i proizvodi nastali vrijednim rukama obiteljskih gospodarstava, biljna mlijeka i maslaci, ljuti umaci, dodaci prehrani, kozmetika za ljubimce… Čak devet restorana donosi raznoliku ponudu biljnih jela kao što su bolonjeze, pizze s veganskim sirom, sushi i ostale azijske delicije u biljnoj verziji, tradicionalna hrvatska jela poput soparnika, primamljiva biljna variva, kobasice, falafel, hotdog, kebab, razni biljni namazi, veganske slastice i sirovi kolači te mnogo toga drugoga.

Broj pronađenih vijesti: 12.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2021 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting