Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 9.

21.10.2021. Prvi klimatski 'Marš za opstanak' u Zagrebu

U petak 12. studenog s početkom u 18:00 sati Fridays For Future Croatia i Extinction Rebellion Zagreb organiziraju prvi klimatski marš pod nazivom 'Marš za opstanak'. "Vrijeme nam istječe, u desetljeću smo koje je ključno za daljnji tijek klimatske krize i zato moramo djelovati odmah", tvrde iz organizacija. Smatraju da je klimatska pravda neraskidiva od društvene pravde, te da trebamo sustavne, promišljene i održive promjene koje neće biti nauštrb najranjivijih u društvu. "Jer nakon svih akcija, prosvjeda i napora klimatskih i okolišnih inicijativa, udruga i organizacija, nakon održanih konferencija i potpisanih sporazuma, politički vrh i dalje nije voljan dati suosjećajan i funkcionalan odgovor na klimatsku krizu. Jer ne želimo biti generacija koja svjedoči izumiranju, a ne poduzima ništa. Zalažemo se za solidarno, mirno, permakulturno, energetski nerasipno i pravedno te uopće demokratsko društvo, kao i klimatski što stabilniju, sigurniju budućnost za sva živa bića", zaključuju. Marš podržava i udruga Prijatelji životinja.

Izvor: Green.hr

20.10.2021. Turisti ih mazili, a Ministarstvo naredilo njihov odstrel

U lipnju su to bile pitome koze, a sada ista sudbina čeka i druge nedužne domaće životinje iz predjela Luke. Udruga Prijatelji životinja zgrožena je rješenjima Ministarstva poljoprivrede o odstrelu domaćih životinja koje lutaju bez nadzora, zbog čega je zatražila reviziju tih rješenja: „Zabrinuti smo zato što se čini da postaje ustaljena praksa države da ‘zbrinjava’ odlutale zanemarene i zlostavljane životinje pucanjem po njima umjesto da im pronađe novi dom i sankcionira neodgovorne skrbnike. Životinje ne smiju plaćati životom ljudske pogreške i sramotno je što se u 21. stoljeću na prostoru Europske unije propisuje odstrel domaćih životinja. Bez sustavne i temeljite provedbe zakonskih propisa nadležna tijela tek su nalogodavci barbarskog odnosa prema nedužnim životinjama, što je civilizacijski i etički poraz”, zaključuju Prijatelji životinja.

19.10.2021. Hrvatski veganski ćevapčići osvajaju svijet

Veliko priznanje stiglo je hrvatskoj tvrtki koja proizvodi i vegansku kajganu i kulen s V-oznakom; od 577 prijavljenih iz 36 država, Vegefino ćevapčići odabrani su kao jedan od najboljih proizvoda od strane međunarodne oznake V-label, koja ove godine prvi put dodjeljuje međunarodne nagrade proizvodima s V-oznakom kako bi nagradila trud koji tvrtke ulažu u stvaranje pozitivnog utjecaja na okoliš, svoje zajednice i dobrobit životinja. Pobjednici će biti objavljeni na javnoj ceremoniji dodjele nagrada koja će se održati 4. studenoga 2021., a za prvo mjesto, ćevapčići koji svojim okusom, izgledom, mirisom, bojom i teksturom imitiraju one od životinjskoga mesa, natječu se s čak dvije vrste biljnih zamjena za ribe. 

18.10.2021. Aktivnosti vladajućih za zaustavljanje klimatske krize

Udruga Prijatelji životinja proteklog je tjedna poslala svim jedinicama lokalne samouprave, jedinicama regionalne samouprave, ministarstvima te Vladi Republike Hrvatske dopis o važnosti zaustavljanja klimatskih promjena, te dali konkretne prijedloge koje bi donijele promjene na bolje. Istaknuli su kako su prelazak na biljnu prehranu te pravilna edukacija građanstva o štetnosti mliječne i mesne industrije za okoliš važni alati u borbi protiv ove ekološke krize, s obzirom da ta industrija emitira ∼30% globalnih stakleničkih plinova u svijetu te uzrokuje onečišćenje hranjivih tvari koje duboko mijenja ekosustave i kakvoću vode. Prestanak konzumiranja mesa i mlijeka stoga bi bio korak od velikog značaja u borbi protiv klimatske krize, a sa sobom bi donio i mnoge druge pogodnosti, kao što je, na primjer, poboljšanje općeg zdravlja ljudi.

14.10.2021. Svjetski dan hrane kao podsjetnik o nužnosti održivosti

Udruga Prijatelji životinja je svim gradovima i općinama poslala prijedloge aktivnosti za zaustavljanje klimatskih promjena, gdje je ključan odabir namirnica koje svaki dan konzumiramo, jer on utječe ne samo na naše zdravlje nego i na naš opstanak na planetu. Upravo zato slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane glasi: „Naši postupci su naša budućnost”, a na službenoj stranici povodom ovoga dana pozivaju sve da poboljšaju svoje zdravlje uvrštavanjem u prehranu voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova i integralnih žitarica te smanjenjem konzumacije prerađene hrane bogate solju, šećerom ili mastima. Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada, povodom čega se u više od 150 zemalja diljem svijeta raznim aktivnostima i kampanjama diže se svijest o epidemiji gladi koja svakodnevno pogađa milijardu ljudi i govori se o nužnosti održive proizvodnje hrane za sve.

11.10.2021. Danska izdvaja 168 milijuna eura za proizvodnju hrane biljnog podrijetla

Danska vlada najavila je da će usmjeriti nevjerojatnih 168 milijuna eura u proizvodnju hrane biljnog podrijetla, u skladu s Pariškim sporazumom, čiji je cilj smanjenje emisije stakleničkih plinova. Ovo je najveće ulaganje u istraživanje i razvoj hrane biljnog podrijetla koje je EU ikada vidjela. Do 2030. godine vlada planira drastično smanjiti emisije stakleničkih plinova i emisije dušika, a cilj im je doći do razine iz 1990-ih. Kako bi se ispunili ti ciljevi, poljoprivrednike pozivaju da postanu klimatski prihvatljiviji. 'Poljoprivredna potpora mora se aktivno koristiti kao alat koji će poljoprivrednicima dati poticaj za prelazak na održiviju proizvodnju i na taj način podržati zelenu tranziciju u industriji', stoji u odluci. Točnije, vlada je obećala pojačati proizvodnju hrane biljnog podrijetla. To uključuje stvaranje novih radnih mjesta i fokusiranje na poticanje prodaje i obrazovanje. U dokumentu se navodi da dobrobiti životinja treba dati prioritet. 

Izvor: Plant Based News 

06.10.2021. Vege piknik u skloništu Dumovec

Međunarodni dan zaštite životinja ove godine obilježit će se u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu u organizaciji Grada Zagreba i u suradnji s udrugom Prijatelji životinja. U subotu 9. listopada 2021. od 10 do 16 sati pozivaju se svi da zajedno provedu vrijeme uz napuštene pse, udruge za zaštitu životinja, program obilaska skloništa i obilje dobre veganske hrane. U sklopu događanja na kojemu će se posjetiteljima predstaviti udruge koje skrbe o životinjama i promoviraju udomljavanje te njihovu zaštitu, zainteresirani posjetitelji moći će se informirati na koje se sve načine treba i može pomoći životinjama. Na Vege pikniku bit će dostupni i recepti, a na štandu Prijatelja životinja moći će se pronaći mnoštvo edukativnih materijala i veganska kuharica, dok će volonteri Udruge rado pomoći savjetima o načinima pomoći životinjama. Osim toga, za sve posjetitelje pripremljeni su simbolični darovi, a vrećice s poklon-bonovima od 50 kn čekat će i svakog udomitelja pasa i mačaka. Bit će postavljeni suncobrani sa stolovima i klupama za druženje i uživanje u besplatnoj veganskoj hrani.

03.10.2021. Međunarodni dan zaštite životinja: Pomognite im svaki dan!

Udruga Prijatelji životinja obilježit će Međunarodni dan zaštite životinja u ponedjeljak 4. 10. 2021. organiziranjem informativnog štanda od 10 do 13 sati u Gajevoj ulici ispred Knjižare Bookshop u Zagrebu. Zainteresirane posjetitelje educirat će o tome kako mogu pomoći zaštititi životinje promjenama svojih svakodnevnih navika, potaknuti ih da pogledaju neki od edukativnih videa, da pripremaju odlične veganske obroke prema receptima na web-stranici Udruge i drugim brojnim izvorima, a mogu se i prijaviti na popularni Vege izazov i saznati kako se može jednostavno spasiti velik broj životinja. Ljubav prema životinjama možemo pokazati malim promjenama životnih navika: zamijenite životinjske proizvode onima biljnog podrijetla i uživajte u zdravim i ukusnim veganskim jelima; birajte proizvode koji nisu testirani na životinjama; ne posjećujte zoološke vrtove i akvarije; ne nosite krzno, kožu, vunu i svilu, već ih zamijenite ekološkim materijalima; ne kupujte životinje, nego udomite psa ili mačku iz skloništa. Međunarodni dan zaštite životinja počeo se obilježavati 1931. godine u spomen na svetog Franju Asiškog, vegetarijanca, ljubitelja prirode i zaštitnika životinja. Otada se u cijelome svijetu obilježava svakog 4. listopada s pozivom na zaštitu svih životinja na Zemlji. Iako postoje pomaci u uvažavanju prava i zaštite životinja, na ovaj dan ukazujemo na nužnost poštovanja i uvažavanja svih životinjskih vrsta koje su svakodnevno žrtve ljudske sebičnosti, nasilja i sadizma.

01.10.2021. Izbor za najmješanca grada Karlovca 2021.

Udruga Turbina promjena u okviru Projekta „Daj Šapu!” organizira Izbor za najmješanca grada Karlovca. Prijave su u tijeku i svi do ovog petka, 1. listopada, mogu prijaviti svoje četveronožne članove obitelji. Udruga najavljuje i projekt imena “KvizKa Vol. 3” koji je baziran je na promoviranju neformalnog učenja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih. Kotizacija za sudjelovanje u kvizaškom natjecanju je hrana za pse koja će se kasnije donirati Udrugama koje se bave zaštitom i zbrinjavanjem pasa na području Karlovačke županije. Izbor za najmješanca će se održati 9. listopada 2021. kod Glazbenog paviljona na Šetalištu dr. Granje Tuđmana s početkom u 10 sati.

Broj pronađenih vijesti: 9.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2021 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting