Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 17.

30.11.2021. Više od 35 milijuna kuna potrošeno zbog neodgovornosti

Udruga Prijatelji životinja napravila je analizu provedbe Zakona o zaštiti životinja u 2020. godini u Hrvatskoj. Naglašavaju da je ovo prvo temeljito i relevantno istraživanje s obzirom na to da su obuhvaćeni podaci više od 97 % jedinica lokalne samouprave, a upravo su one odgovorne za zbrinjavanje napuštenih životinja na svojemu području. Ističu i da su napuštene životinje posljedica neodgovornosti pojedinaca, koje je nužno dosljedno i adekvatno sankcionirati. Dobiveni podaci potvrđuju iskustva udruga za zaštitu životinja, koje i dalje zbrinjavaju velik broj napuštenih životinja. Na gotovo polovici teritorija Hrvatske nedostaje temeljita provedba kontrole mikročipiranja pasa obilaskom svakog kućanstva, iako je tu zakonsku obavezu trebalo provesti do lipnja 2018. godine. Također, više od polovice lokalnih zajednica nije propisalo trajnu sterilizaciju pasa i mačaka, uz izuzetke, premda ta učinkovita preventivna mjera izravno utječe na kontrolu populacije napuštenih životinja, ali čak ni oni koji su ju propisali ne provode ju kako treba. Osim toga, 75 % gradova i općina ne financira niti ne subvencionira kastracije skrbničkih životinja i slobodnoživućih mačaka unatoč tome što se za cijenu zbrinjavanja jedne napuštene životinje može platiti do 10 kastracija i time spriječiti nekontrolirano razmnožavanje. Više od 16 % jedinica lokalne samouprave nema sklopljen ugovor sa skloništem za zbrinjavanje napuštenih životinja, što je poražavajuće.

27.11.2021. Videom i kavom promovirali vodič za ugostitelje

Promociji vodiča Prijatelja životinja za povećanje veganske ponude u kafićima, slastičarnicama, pekarama i restoranima, „Biljna mlijeka osvajaju svijet”, priključilo se 14 caffe barova i slastičarnica iz Zagreba, Splita, Osijeka, Varaždina, Dubrovnika i Rijeke, koji su častili svoje goste kavom s biljnim mlijekom. Promociju vodiča „Biljna mlijeka osvajaju svijet” prati i kratki video istog naziva. U vodiču i videu ugostitelji mogu saznati zašto je važno imati vegansku ponudu te koje su sve prednosti biljnih jela i napitaka. Tamo se nalazi i odgovor na pitanje zašto biljna mlijeka osvajaju svijet, zašto su izvrsna za kavu, kojih sve vrsta ima i što se sve pomoću njih može napraviti, kao i gdje se mogu nabaviti. 

26.11.2021. Biljna mlijeka osvajaju svijet!

Prijatelji životinja osmislili su i objavili vodič za povećanje veganske ponude u ugostiteljskim objektima simpatična imena „Biljna mlijeka osvajaju svijet”. Promociji vodiča priključilo se 13 caffe barova i slastičarnica iz Zagreba, Osijeka, Varaždina, Dubrovnika i Rijeke, koji će u subotu 27. studenoga 2021. počastiti prvih 10 gostiju koji naruče kavu s biljnim mlijekom. Otkrivaju da su vodič, koji je nastao u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Turističkom zajednicom grada Zagreba, poslali na čak 1500 adresa ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj kako bi ih korisnim informacijama, zanimljivim receptima i konkretnim podacima potaknuli na proširenje ponude bez namirnica životinjskog podrijetla, čime bi ujedno unaprijedili svoje usluge. Tiskanu verziju vodiča „Biljna mlijeka osvajaju svijet” ugostitelji mogu naručiti bez naknade narudžbom na e-mail.

25.11.2021. Bliži se početak kraja držanju pasa na lancu

Udruga Prijatelji životinja, Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede uz podršku ostalih 57 članica Mreže za zaštitu životinja i drugih udruga za zaštitu životinja pokrenuli su veljači ove godine nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” s ciljem potpune zakonske zabrane držanja pasa stalno vezanih. Na javnoj raspravi u listopadu, koja se odnosila na plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu, ostavljeno je više od 600 komentara građana u smjeru nužne izmjene Zakona o zaštiti životinja zbog zabrane držanja pasa na lancu, kao i izmjena drugih odredbi poput zabrane iskorištavanje svih životinja u cirkusima, zabrane držanja tigrova i drugih divljih zvjeri u privatnom zatočeništvu te regulacije držanja egzotičnih životinja. Kao odgovor na komentare, Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će u 2022. godini "osnovati Povjerenstvo koje će započeti s radom, a u prvom redu sa prikupljanjem dokumentacije i izradom analiza nastavno na dostavljene prijedloge za izmjenu Zakona o zaštiti životinja”, što znači da se s procedurom Izmjene Zakona o zaštiti životinja počinje sljedeće godine.

24.11.2021. Dan borbe protiv nasilja nad životinjama i podsjetnik na žrtve kolinja

Bliži se zadnji vikend u studenome i u Hrvatskoj upravo počinje sezona svinjokolje. Dva dana prije, 25. studenoga, obilježava se Svjetski dan protiv nasilja nad životinjama. „Ta slučajnost vrlo je značajna jer su svinjokolje ili kolinja primjer najgoreg nasilja nad životinjama i zlostavljanja inteligentnih, znatiželjnih i osjećajnih životinja koje su, ni krive ni dužne, žrtve ljudske obijesti, barbarskih navika i primitivizma”, kažu Prijatelji životinja. „Zgražamo se zbog masovnog tradicijskog klanja i nasilja nad psima ususret Festivalu Yulin ili masovnog ubijanja dupina na Farskim otocima, a ne vidimo jednako nasilje u Hrvatskoj kada se kolju i vješaju naglavačke životinje koje su po svojoj inteligenciji, društvenosti te sposobnosti za empatiju i privrženosti dokazano superiorne psima. No klanje je baš uvijek klanje, a patnja uvijek patnja, neovisno je li u pitanju pas, dupin, svinja, čovjek ili neka druga životinja. Klanje nije prilika za slavlje, već odvratan običaj kojega se trebamo sramiti”, ističu Prijatelji životinja, koji se već 20 godina bore za zabranu tradicije mučenja i klanja životinja po seoskim dvorištima.

22.11.2021. U tjedan dana više od 10 000 potpisa za strože kažnjavanje zlostavljača!

Udruga Prijatelji životinja pokrenula je ovoga mjeseca peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kao kazneno djelo i sankcionira zatvorskom kaznom. Traži da se izmjenama Kaznenog zakona ujedno povećaju kazne za kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja. „U samo tjedan dana više od 10 000 građana potpisalo je peticiju i time poručilo da im je dosta nesankcioniranja neodgovornosti pojedinaca i neadekvatnog kažnjavanja zlostavljača životinja”, zadovoljni su Prijatelji životinja i pozivaju sve, koji još nisu, da potpišu peticiju.

17.11.2021. Biljni pripravci privlačni sportašima

Podaci ankete međunarodne V-oznake iz 18 europskih zemalja pokazali su da su biljni pripravci poput bjelančevina graška, riže ili krumpira izrazito privlačni potrošačima proizvoda sportske hrane, bjelančevina i raznih drugih dodataka prehrani. U uzorku od 18 000 potrošača takvih proizvoda ispitano je i 1000 Hrvata. Stoga ne čudi da bi krajem ove godine svoje proizvode trebala ponuditi tržištu hrvatska tvornica NUTRIS tech u blizini Slatine, prva tvornica u Europi za proizvodnju bjelančevina, škroba i vlakana iz boba i krumpira. Veliko zanimanje potrošača pokazuju i rezultati istraživanja jer u odgovorima koje je V-oznaka dobila od čak 180 000 državljana Europske unije, 71 posto ispitanika biljne bjelančevine označilo je kao privlačne, a u velikom postotku označili su i protein riže, krumpira, pšenice, graška, soje, alge i konoplje. Tim podacima potvrdili su da im je biljna verzija proteina draža od najčešćeg proteina na tržištu, onog dobivenog iz sirutke. Nedavno istraživanje dokazalo je da se uz konzumaciju proteina sirutke vežu moguće nuspojave poput osipanja aknama, a konzumacija je u nekim slučajevima povezana i s bolestima jetre te problemima s bubrezima i crijevima.

16.11.2021. Zalogaj po zalogaj za velike promjene

Udruga Prijatelji životinja novim jumbo plakatima poziva sve na odgovornu kupovinu namirnica kako bi malim koracima, odnosno zalogajima, započeli veliku revoluciju. Ujedno educira o povezanosti proizvoda koje konzumiramo i zdravlja, ekologije i etike. Postavljeni plakati kruna su projekta „Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” uz podršku Ministarstva poljoprivrede. U sklopu projekta, Prijatelji životinja stupili su u kontakt s potrošačima kako bi saznali što se na našemu tržištu traži, a potom i s brojnim predstavnicima hrvatskog poljoprivrednog sektora. Savjetovali su ih, davali ideje, imenovali proizvode, a na kraju ih i promovirali ih u cilju povećanja vidljivosti biljnih proizvoda i održivog načina prehrane.

13.11.2021. Veganstvo kao prevencija i lijek dijabetesu!

14. studenoga diljem svijeta obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti kako bi se skrenula pozornost na tu tešku bolest, koja je 2019. godine proglašena trećim po redu vodećim uzrokom smrti u Hrvatskoj. Povodom toga dana Prijatelji životinja podsjećaju da je veganska prehrana djelotvorna u liječenju i prevenciji od dijabetesa. Oboljeli od dijabetesa tipa 1 moraju bez obzira na prehranu doživotno uzimati inzulin, no veganska prehrana omogućava im minimalno doziranje i smanjuje rizik od komplikacija. Kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 bolest se može potpuno ukloniti, što potvrđuju i znanstvena istraživanja.

11.11.2021. Marš za opstanak u Zagrebu

Povodom zadnjeg dana konferencije COP26 u Glasgowu, na kojoj države svijeta odlučuju o svojim klimatskim politikama kojima će odrediti daljnji tijek globalne klimatske krize, učenički i studentski pokret Fridays For Future Hrvatska i Extinction Rebellion Zagreb, dio globalnog pokreta za zaštitu života na Zemlji, organiziraju Klimatski marš za opstanak. Marš će se održati u petak 12. studenoga 2021. u Zagrebu s početkom u 18 sati, a okupljanje je najavljeno kod Hrvatskog narodnog kazališta. Povorka će se, u skladu s epidemiološkim mjerama, kretati rutom od Hrvatskog narodnog kazališta preko Frankopanske ulice, Ilice, Trga bana Jelačića i Praške do Zrinjevca. Veliku podršku Marš je dobio i od udruge Prijatelji životinja, koja je itekako svjesna činjenice da su uzgoj i ubijanje životinja za hranu upravo ono što najviše ubija naš planet.

10.11.2021. Tražimo da se napuštanje životinja kažnjava zatvorom!

Potaknuta brojnim slučajevima teških posljedica napuštanja životinja i za životinje i za lokalne zajednice, udruga Prijatelji životinja pokrenula je peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja tretira kao kazneno djelo i sankcionira zatvorskom kaznom. Traži izmjene Kaznenog zakona kako bi se, osim uvrštavanja napuštanja kao kaznenog djela, povećale kazne za kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja i kako bi se uvela dodatna kategorija kazne za slučajeve dugotrajnog mučenja životinja. Iako je napuštanje životinja sada prekršaj, prijave koje bi trebale dovesti do sankcioniranja počinitelja novčanom kaznom uglavnom ne završe osudom jer se oni koji napuste životinje često opravdavaju da nemaju novaca za plaćanje kazne. Zato pojedinci i dalje napuštaju životinje bez straha od sankcija. Zbog svega navedenoga, za kažnjavanje napuštanja životinja i bolju provedbu zakona treba biti nadležna policija, kojoj prijave i pristižu i koja treba moći djelovati prema Kaznenom zakonu, kao i državno odvjetništvo.

09.11.2021. Hrvatska veterinarska komora protiv odstrela domaćih životinja

Hrvatska veterinarska komora (HKS) oglasila se priopćenjem koje se odnosi na rješavanje problema zbrinjavanja napuštenih goveda, konja, magaraca i ovaca na području Opuzena, koji slobodno žive u prirodi, izvan ljudskog nadzora i kontrole. U dopisu koji potpisuju Ivan Zemljak, predsjednik HKS-a, i Lea Kreszinger, predsjednica Odjela veterinara male prakse Hrvatske, navodi se da u nalaženju prihvatljivog modela rješavanja problema HKS podržava razmišljanja da se zbrinjavanje napuštenih životinja riješi na način kojim se, uz sigurnost i zaštitu ljudi, osigurava dobrobit napuštenih životinja. Zaključuju da su doktori veterinarske medicine pritom spremni pomoći nadležnim tijelima i službama pružanjem stručnog tretmana koji pretpostavlja utvrđivanje zdravstvenog stanja životinja, sediranje ekscitiranih i omamljivanje eventualno opasnih životinja, a prema potrebi i saniranje ozljeda bolesnih životinja kako bi se olakšalo njihovo zbrinjavanje. (veterina.com)

08.11.2021. Promijenimo prehranu, a ne klimu!

Svi koji su zabrinuti zbog klimatskih promjena i svjesni koliko biljna prehrana može pomoći planetu mogu napraviti korak dalje i prisegnuti za pozitivne promjene. Kroz 30 dana dobivat će e-mailove s korisnim informacijama i savjetima, a za pitanja na koja eventualno nisu dobili odgovor mogu zatražiti pomoć od takozvanog osobnog trenera. Prijava na program dovest će ih i do sve popularnijeg Vege izazova na www.veganopolis.net. Uz poziv na prisegu Prijatelji živoitnja pozivaju sve da se zajedno s njima priključe klimatskom Maršu za opstanak koji će se održati u petak 12. studenog 2021. u Zagrebu s početkom u 18 sati kod Hrvatskog narodnom kazališta, a organiziraju ga inicijative Fridays For Future Hrvatska i Extinction Rebellion Zagreb uz podršku brojnih drugih organizacija.

05.11.2021. Podnesena opširna prijava zbog napuštanja i ubijanja domaćih životinja

Udruga Prijatelji životinja podnijela je opširnu prijavu Državnom inspektoratu i Općinskom državnom odvjetništvu protiv Dragana Bezera, vlasnika napuštenih domaćih životinja u dolini Neretve, za koje je Ministarstvo poljoprivrede naredilo odstrel. U prijavi zbog napuštanja, zanemarivanja, mučenja i ubijanja životinja te ugrožavanja njihove dobrobiti, nabrajaju se mnogobrojni utvrđeni prekršaji koje je počinio Bezer uz kojega se vežu mnoge incidentne situacije, prijave inspekcijama i kršenja zakona, što rezultira i štetama za ljude i patnjama životinja. „Zapanjujuće je što je Ministarstvo donijelo rješenje o pucanju u stotine životinja zbog posljedica neodgovornosti samo jedne osobe, kao i izostanka volje nadležnih institucija da riješe problem koji traje već više od desetljeća. Dragan Bezer izaziva strah među mještanima doline Neretve koji dugi niz godina upozoravaju da ih on terorizira, prijeti vatrenim oružjem i višestruko ugrožava zdravlje i dobrobit životinja kršeći pritom ne samo propise koji se odnose na zaštitu životinja već i propise koji su u nadležnosti institucija koje se bave zaštitom imovine i ljudskoga zdravlja i života”, navode iz Udruge.

04.11.2021. Tko nema uvjete - zabraniti mu držanje životinja!

Danas je zadnji dan kada građani mogu zatražiti izmjene Zakona o zaštiti životinja na javnoj raspravi koja se odnosi na plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu. Udruga Prijatelji životinja poziva sve da iskoriste ovu priliku i izdvoje tri minute kako bi utjecali na živote mnogobojnih životinja koje i dalje pate zbog ljudskih hirova i neodgovornosti: „Nužno je potpuno zabraniti držanje pasa na lancu i iskorištavanje svih vrsta životinja u cirkusima, regulirati držanje i trgovinu divljim i egzotičnim životinjama te općenito poboljšati zakonsku zaštitu životinja u Hrvatskoj.”

03.11.2021. Tigrovi nisu ljubimci i ne smiju služiti zabavi!

Prijatelji životinja prijavili su Državnom inspektoratu Zlatka Budina iz Križevaca zbog dugogodišnjeg nezakonitog držanja i uzgoja tigrova. Ujedno su u komentarima na javnoj raspravi, koja se odnosi na plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu, istaknuli da stručnjaci za divlje životinje ističu neprihvatljivost držanja tigrova i sličnih divljih životinja u posjedu fizičkih osoba: „Apsurdno je što takvo držanje životinja u Hrvatskoj nije uopće zakonski regulirano, što je još jedan razlog zašto je nužno sljedeće godine pokrenuti zakonske izmjene!” Iz Udruge pozivaju sve da do 4. 11. 2021., kada završava javna rasprava, ostave komentar i zatraže izmjene Zakona o zaštiti životinja kako bi se ne samo reguliralo držanje i trgovina divljim i egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima već i kako bi se potpuno zabranilo držanje pasa na lancu, iskorištavanje svih životinja u cirkusima i druge prakse koje životinjama nanose patnju.

02.11.2021. Obilježen Svjetski dan veganstva

Prijatelji životinja pozvali su sve građane diljem lijepe naše da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana veganstva 1. 11. Povodom toga dana postavili su 18 veganskih zastava u Zagrebu i njih još 39 u Opatiji, Makarskoj, Puli, Samoboru, Čakovcu i Krapini. Ni kiša ih nije zaustavila u obilježavanju Svjetskog dana veganstva. Također, neumorno su častili građane veganskim kolačima i ukazivali na važnost veganske prehrane. Uz veganske kuharice, svi su prolaznici na na zagrebačom Trgu bana Jelačića mogli dobiti korisne informacije o svim prednostima veganske hrane i savjete kako učiniti prvi korak prema zdravijoj i održivijoj prehrani. Mnoge su zaintrigirali i veliki edukativni panoi i slova riječi „vegan“. 

Broj pronađenih vijesti: 17.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2021 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting