Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 13.

30.11.2022. Danas je Svjetski dan kućnih ljubimaca, udomite barem jednog!

Danas se širom svijeta obilježava Svjetski dan kućnih ljubimaca. Udruga Prijatelji životinja zalaže se za odgovorno udomljavanje i skrb o kućnim ljubimcima, što uključuje prikladne uvjete za dugogodišnju brigu o životinji, čišćenje od vanjskih i unutarnjih parazita, veterinarsku skrb, kastraciju i označavanje mikročipom. „Trenutačno jako velik broj životinja u skloništima diljem Hrvatske čeka priliku za udomljavanje kako bi nekome postali kućni ljubimci. Zato pozivamo sve koji imaju uvjete da posjete skloništa i oglasnike udruga za zaštitu životinja te da, umjesto kupnje, učine plemenito djelo i udome psa, mačku ili kunića”, poručuju Prijatelji životinja povodom Svjetskog dana kućnih ljubimaca. Apeliraju na sve da kastriraju kućne ljubimce o kojima skrbe jer njihovo potomstvo često završava tragično. 

28.11.2022. Besplatno kastrirano više od 1000 životinja na Banovini!

Iz udruge Prijatelji životinja izvijestili su da je kujica Aleksandra tisućita životinja koja je kastrirana od veljače do danas kroz projekt besplatne kastracije pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije. „Ovaj projekt pokazuje koliko je kastracija važna radi prevencije bolesti i nastanka neželjenih štenaca i mačića. No ne može se unedogled provoditi samo zahvaljujući donacijama tvrtki i građana. Jedinice lokalne samouprave trebaju aktivno raditi na provedbi Zakona o zaštiti životinja, provoditi programe kastracije slobodnoživućih mačaka i financirati kastracije skrbničkih pasa i mačaka”, istakla je voditeljica projekta dr. med. vet. Svjetlana Prodanović. Kako se u Hrvatskoj godišnje napusti više od 10 000 pasa i mačaka, Prijatelji životinja predlažu da se izmjenama Zakona o zaštiti životinja propiše obavezna kastracija, uz evidentirane izuzetke, o čemu se može saznati više na www.boljizakon.net

25.11.2022. Sanjaju i maze se pa ih zakolju

Prijatelji životinja podsjećaju da se iz godine u godinu u ovo vrijeme po seoskim dvorištima ponavljaju isti prizori –čuju se nesnosni prestravljeni krikovi, na travi se vide tragovi opiranja nesretnih životinja, a lokve krvi otapaju smrznuto tlo. „Svinjokolje ili kolinje nije simpatična tradicija, već najgore nasilje i zlostavljanje inteligentnih i osjećajnih životinja koje su, ni krive ni dužne, žrtve ljudske obijesti, barbarskih navika i primitivizma”, ukazuju Prijatelji životinja, koji se već 20 godina bore za zabranu kolinja. Smatraju da u 21. stoljeću nema mjesta tradicijama koje počivaju na klanju kao najbrutalnijem činu u odnosu čovjeka prema životinjama, već da trebamo stvarati nove običaje i obiteljska okupljanja bez prerezanih vratova na blatnim seoskim dvorištima.

22.11.2022. Zaštita životinja kasni više od 15 godina zbog manjka ljudi

Unatoč aktualnoj zabrani zapošljavanja u državnim i javnim službama, udruga Prijatelji životinja uputila je dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću tražeći rješavanje problema manjka djelatnika na području zaštite životinja u Ministarstvu poljoprivrede. U dopisu premijeru Plenkoviću navode da su početkom prošle godine dobili poziv iz Ministarstva poljoprivrede za imenovanje članova povjerenstava za izmjenu čak osam propisa u kojima treba regulirati i zaštitu životinja. Iako će uskoro proći pune dvije godine, nijedno od tih povjerenstava nije počelo s radom! Osim toga, aktualni Zakon o zaštiti životinja stupio je na snagu 2017. godine, no još uvijek nije proveden nijedan upravni nadzor nad njegovom provedbom. Nije počelo s radom ni Povjerenstvo za zaštitu životinja, koje daje mišljenja na prijedloge propisa iz područja zaštite životinja, iako je propisano još Zakonom o zaštiti životinja iz 2006. godine, dakle, prije 16 godina!

21.11.2022. Radionice kuhanja s Gogom

Mala kuhinjica Prijatelja životinja ponovno je u pogonu za radionice kuhanja veganskih čudesa! Radionice vodi Goga Šore, dugogodišnja volonterka Prijatelja životinja. Vrijeme radionica prilagođava se polaznicima, a svi zainteresirani mogu se javiti na mail gordana.sore@gmail.com. Polaznici imaju prilike upoznati se s biljnim namirnicama, naučiti nešto o osnovama veganskog kuhanja (npr. kako pohati bez jaja, kako i čime zamijeniti meso, mlijeko i jaja u raznim receptima) te od početka do kraja interaktivno sudjelovati. Radionice su sjajna prigoda za dodatno se educirati i uživati u ugodnom društvu uz finu hranu. <3

17.11.2022. Krv nije moda

U suradnji s agencijom Kontra, Prijatelji životinja postavili su jumbo plakate s ilustracijom bundi od životinjskoga krzna s kojih se cijedi krv, a dojmljive vizuale ističe i slogan „Krv nije moda”. Dio je to kampanje kojom se pozivaju svi da na www.krvnijemoda.eu potpišu Europsku građansku inicijativu „Europa bez krzna. Pokrenula ju je međunarodna koalicija Fur Free Alliance u suradnji s europskim organizacijama za zaštitu životinja uključujući Prijatelje životinja i Eurogroup for Animals. „Iako se na višestruko kemijski obrađenoj bundi od životinjskoga krzna ne vidi krv, za njezin nastanak poteklo je mnogo krvi, ponekad i od 200 svjesnih i osjetilnih bića koja su željela živjeti”, upozoravaju Prijatelji životinja. Pojašnjavaju da životinje uzgajane za krzno cijeli život provedu zatočene u skučenim žičanim kavezima, zatrpane prljavštinom, grumenima krzna i izmetom drugih životinja, sa žicom koja im se urezuje u šape, te su neprestano izložene ekstremnim vremenskim uvjetima, stresu i kanibalizmu. 

14.11.2022. Veganstvo kao prevencija i lijek dijabetesu!

14. studenoga diljem svijeta obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti kako bi se skrenula pozornost na tu tešku bolest, koja je 2019. godine proglašena trećim po redu vodećim uzrokom smrti u Hrvatskoj. Povodom toga dana Prijatelji životinja podsjećaju da je veganska prehrana djelotvorna u liječenju i prevenciji od dijabetesa. Oboljeli od dijabetesa tipa 1 moraju bez obzira na prehranu doživotno uzimati inzulin, no veganska prehrana omogućava im minimalno doziranje i smanjuje rizik od komplikacija. Kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 bolest se može potpuno ukloniti, što potvrđuju i znanstvena istraživanja. Dijabetes zovu i globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste nezamislivom brzinom, a djelotvorni lijek nam je doslovno na tanjuru. „Veganskom prehranom mogu se spriječiti i liječiti srčane bolesti, rak debeloga crijeva i pluća, osteoporoza, dijabetes, zatajenje bubrega, hipertenzija, pretilost i niz drugih bolesti”, poručuju Prijatelji životinja.

10.11.2022. Općina Pribislavec prva u Hrvatskoj otišla korak dalje u zaštiti životinja

Na 9. sjednici vijeća općine Pribislavec koja se održala 12. srpnja izglasana je Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca koja po prvi put propisuje specifične i detaljne uvjete koji moraju biti zadovoljeni od strane skrbnika pasa. Osim što je u potpunosti zabranjeno držanje pasa vezanih, propisano je i da ako se pas drži u dvorištu, cijeli prostor ili dio prostora od najmanje 30 m2 po psu mora biti ograđen na način koji će spriječiti psa da izađe na javnu površinu bez povodca i nadzora. Dio tog prostora mora biti zaštićen od sunca i ostalih vremenskih neprilika, a prostor gdje se nalazi kućica mora biti betoniran kako nakon kiše pas ne bi bio na mokrom. Propisana je i trajna sterilizacija te mnoge druge pozitivne odredbe. Prijatelji životinja pozdravljaju opći akt međimurske općine te smatraju da ovo treba propisati i na državnoj razini.

09.11.2022. Švicarac tuži državu jer mu u zatvoru nisu omogućili dostatne veganske obroke

Aktivist za prava životinja iz Švicarske pokrenuo je tužbu protiv države jer mu nisu bili osigurani odgovarajući veganski obroci u zatvoru. Služio je kaznu u ustanovi u Ženevi zbog toga što je provaljivao u klaonice, mesnice i restorane. Pretpostavlja se da je mogao jesti samo kruh, rižu i priloge ili salate, a odbio je i uzimati vitamin B12 dok mu zatvor ne dostavi onaj biljnoga podrijetla. Zbog nedostate prehrane zatvorski liječnik dijagnosticirao mu je nedostatak željeza, zatvor i hemoroide. U lipnju 2020. švicarski je savezni sud odbio njegovu žalbu. Zatvorenikov odvjetnik potom je iznio slučaj Europskom sudu za ljudska prava (ECHR). Njegovu apelu pridružio se i drugi vegan kojemu su uskraćeni odgovarajući obroci dok je bio na psihijatrijskom odjelu u bolnici, a sud u Strasbourgu prihvatio je žalbu, što mnogi smatraju velikom prekretnicom za prava vegana. Sud je od Švicarske zatražio da razmotri je li zatvor prekršio članak 9. Europske konvencije o ljudskim pravima, koji kaže da “svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi".

07.11.2022. Marširajmo zajedno za klimu

Klimatski marš u organizaciji Extinction Rebellion Zagreb održat će se u utorak 8. studenoga 2022. u 18 sati. Okupljanje započinje u 17:30 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta. Prijatelji životinja pozivaju sve koji se na Maršu žele istaknuti transparentima s veganskim porukama da u utorak od 17 sati svrate do njihovog ureda (Jurišićeva 25) ili im jave da ih ponesu. Povodom Marša ističu: "Svaki pojedinac je važan za spas ovog planeta i svih živih bića na njemu. Saznajte više o ogromnom utjecaju stočarstva na klimatske promjene i koliko veganska hrana ima znatno manji ekološki otisak. Promijenimo prehranu, a ne klimu, djelujmo zajedno odmah."

04.11.2022. Obilježavanje Međunarodnog dana "Kocke istine" u subotu

U subotu 5.11. brojni aktivisti za prava životinja diljem svijeta obilježiti će Internacionalni dan "Kocke istine". "Kocka istine" edukativni je preformans kojemu je cilj educirati javnost o svim načinima okrutnosti nad životinjama. U sklopu performansa, aktivisti s maskama na licu drže u rukama ekrane s kojh prikazuju snimke standardnih praksi iz mesne, mliječne i industrije jaja formirajući tijelima kocku. Zainteresirani prolaznici mogu sudjelovati u događaju, pogledati snimke, razgovarati s aktivistima i razmisliti o uzročno posljedičnoj vezi svojih svakodnevnih odluka i onoga što vide. Organizatori "Kocke istine" u Zagrebu pozivaju sve da im se priključe: okupljanje je od 18h na zagrebačkome Trgu bana Jelačića.

03.11.2022. U Zaboku otvoren plant-based obrt za čuvanje djece

U Zaboku je otvoren obrt za čuvanje djece od prve do šeste godine, a prehrana mališana bazira se na namirnicama biljnog podrijetla! Sve o Mali žir - obrt za čuvanje djece, Zabok može se saznati na malizir.zabok@gmail.com. Šumsko okruženje vrtića pružati će djeci slobodu, prostor i prekrasno prirodno okruženje u kojem mogu biti djeca, trčati, ljuljati se, graditi jazbine, penjati se, biti kreativni, stjecati prirodnu znatiželju i praktično razumijevanje svijeta prirode, pričati priče, igrati se i istraživati kroz sve što nam priroda nudi. I sve to na biljni pogon. U suradnji s Ivom Janeš iz Zeleni život Vege mama i Majom Ljubas (NUTRIOM) osmislili su tradicionalni i sezonski nutritivno izbalansiran jelovnik koji će u kuhinji spremati kuharica Petra Lebo.

01.11.2022. 100 veganskih zastava u 10 gradova

Prijatelji životinja su povodom Svjetskog dana veganstva, koji se od 1944. godine obilježava 1. studenoga,  postavili 100 veganskih zastava u 10 hrvatskih gradova. Zastave će biti postavljenje sedam dana na službenim jarbolima Zagreba, Opatije, Pule, Makarske, Čakovca, Krapine i Samobora te Zadra, Vukovara i Slavonskog Broda u kojima će se po prvi puta vijoriti veganske zastave. U veganskim bojama svijetlili su i Meštrovićev paviljon te fontane ispred Nacionalne i sveučilišne biblioteke. Zahvalni su gradovima koji su prepoznali važnost veganskog pokreta za očuvanje planeta, ljudi i životinja te vjeruju da će se iduće godine obilježavanju Svjetskog dana veganstva na ovaj način priključiti još više gradova. Napominju da je ovo važan projekt za Hrvatsku. Prijatelji životinja objašnjavaju da im je želja da poruka suosjećanja dopre do što više ljudi i uvjereni su da će veganske zastave kod mnogih pobuditi želju za pozitivnom promjenom za ljude i okoliš, kao i promijeniti percepciju našeg odnosa prema životinjama.

Broj pronađenih vijesti: 13.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2022 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting