Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 10.

30.03.2023. Akcija "Udomljavanje je fora"

Akcija „Udomljavanje je fora” pod temom „Ljubavi naše uhate” održat će se u subotu 1. travnja 2023. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 10 do 14 sati. Na edukativni događaj u organizaciji Grada Zagreba i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba te u suradnji s Prijateljima životinja i Udrugom za pomoć zečevima i kunićima „Zecovi“ dobrodošli su svi, a posebno oni najmlađi. Svi posjetitelji moći će dobiti korisne informacije vezane za kućne životinje i udomljavanje, ali i pomaziti neke od štićenika Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Ove godine naglasak događaja je na odgovornom udomiteljstvu.

27.03.2023. Svjetski dan za okončanje ribolova

Svjetski dan za okončanje ribolova obilježava se zadnju subotu u ožujku sa svrhom edukacije stanovništva o razornim učincima ribolova na zdravlje planeta te konačnim ciljem – zabranom ribolova svuda u svijetu! Tim povodom, Prijatelji životinja podsjećaju da je 90 % velikih ribljih populacija istrijebljeno u posljednjih 50 godina, a procjenjuje se da, ako se nastavi s ovom okrutnom praksom, do 2050. godine više neće biti riba u morima i oceanima. Dodaju i da se u Hrvatskoj zalažu za zabranu pridnenih koća, najdestruktivnije ribolovne metode, koja čini golemu i nepovratnu štetu Jadranskome moru. Od 50 do 80 % europskog kontinentalnog pojasa redovito je izloženo koćarenju. Jadransko more jedno je od najviše pogođenih – čak 80 % dna uništeno je koćarenjem.

24.03.2023. Zakon treba štititi pse od lanca

Prijatelji životinja podsjećaju da su psi vrlo druželjubiva bića koja trebaju interakciju s ljudima i drugim životinjama. Dugotrajno držanje na lancu ili u boksu dovodi do fizičkih i psiholoških povreda i ugrožava njihovu dobrobit. Aktualni Zakon o zaštiti životinja propisuje da je zabranjeno „držati pse stalno vezane" pa ova nejasna i neprovediva odredba omogućava višegodišnje, pa i doživotno držanje pasa na lancu. Kampanju za potpunu zabranu lanca su podržale mnoge lokalne i regionalne zajednice, brojne institucije, kao i poznate osobe. Peticiju za zabranu držanja pasa na lancu potpisalo je gotovo 70 000 građana, dok su ankete potvrdile da više od 80 posto građana podržava zabranu držanja na lancu. „Sve navedeno itekako jasno pokazuje želju javnosti da Ministarstvo poljoprivrede što prije propiše potpunu zabranu držanja pasa na lancu, što podržavaju i stručnjaci i građani i lokalne zajednice”, ističu Prijatelji životinja.

22.03.2023. Krave ne idu na godišnji odmor, već u klaonicu

U veljači ove godine Prijatelji životinja obratili su se tvrtki Belje i javno ju optužili da nazivanjem krava kraljicama i samim imenom brenda, Kravica Kraljica, obmanjuje javnost. Reagirala je Hrvatska mljekarska udruga koja je navela da razumije brigu udruge, ali i navela da hrvatski proizvođači proizvode mlijeko u skladu „sa strogim nacionalnim i europskim propisima”. No iz Udruge pojašnjavaju da to što su rutinske prakse u postupanju prema kravama i teladi u skladu s nacionalnim i europskim propisima ne umanjuje tragediju njihovih sudbina u mliječnoj industriji, već upravo potvrđuje da se ta postupanja ne mogu nazivati kraljevskim tretmanom. „Jedino mjesto koje će te krave ikada vidjeti, osim farme na kojoj ih iskorištavaju radi mlijeka, je - klaonica! Zato je sprdnja i obmana javnosti navoditi za krave koje idu na klanje da idu na godišnji odmor”, oštri su Prijatelji životinja. Također, ukazuju da nijedan zakonski propis ne obavezuje farmere na odvajanje telića od krava odmah po rođenju, već je to isključivo njihov odabir. Ističu da to što je nešto propisano zakonom nije etički opravdano.

17.03.2023. Prijatelji životinja obilježavaju MeatOut Day

U ponedjeljak 20. ožujka 2023. s početkom u 11 sati Prijatelji životinja će obilježiti MeatOut Day, odnosno Svjetski dan bez mesa. Povodom toga dijelit će se ukusna veganska sarma koju će pripremiti veganski par koji živi i radi u Beču, a čiji su recepti balkanskih veganskih jela već osvojili Austriju. Bračni par Šarkanović predstavljanje kuharice održat će isti dan u veganskom restoranu OAZA Joyful Kitchen, s početkom u 18 sati, pri čemu će počastiti posjetitelje glazbenom izvedbom na gitari nekoliko prigodnih pjesama. Svjetski dan bez mesa pokrenut je kako bi ljudi diljem svijeta dočekali proljeće u čast životinjama i bili potaknuti izbaciti meso iz svoje prehrane. Prijatelji životinja podsjećaju da je nužno drastično smanjiti konzumaciju mesa, mlijeka i jaja zbog zaštite okoliša i opstanka života na Zemlji.

12.03.2023. Održan prosvjed ispred farme Belja u Mitrovcu

Prijatelji životinja u subotu 11. ožujka 2023. u 11:30 sati održali su prosvjed ispred mliječne farme Belja u Mitrovcu zbog činjenice da Belje nameće potrošačima, kao činjenicu, ideju da njihove mliječne proizvode isporučuju sretne kravice. Na društvenim mrežama ističe da krave s njihovih farmi tulumare, žive u dvorcu, uživaju u prizoru proljetnica, leptira i lastavica, idu na godišnji odmor i sl. U cijeloj kampanji koristi metode antropomorfizacije stvarajući auru nevinosti oko svojih proizvoda. „Neetično je i posprdno krave, koje su u osnovi ropkinje, stavljati u kontekst kraljica. Što je previše, previše je!” izjavili su Prijatelji životinja. Dodaju da Belje ima odgovornost pobrinuti se za to da njihovi potrošači saznaju više o proizvodnji mlijeka koje piju budući da o proizvodnji mlijeka i tretmanu kravica na mliječnim farmama građani znaju jako malo.

09.03.2023. Kraljičina djeca u klaonicu, a mlijeko u tetrapak

Budući da još uvijek nisu dobili odgovor od Belja nakon što su ih zamolili za dopuštenje da snime rođenje i prvi dan telića na nekoj od njihovih mliječnih farmi, Prijatelji životinja u subotu 11. ožujka 2023. u 11:30 sati održat će prosvjed ispred mliječne farme Belja u Mitrovcu. Natpisima na transparentima poput „Krave se tretiraju kao biološki strojevi, a ne kao kraljice!” i „Stop lažnom marketingu” istaknut će svoj stav da Belje brendom Kravica Kraljica i nazivanjem krava kraljicama obmanjuje javnost te skreće pozornost s brutalne istine koju krije mliječna industrija. Iako Belje u svojim objavama naglašava da se o njihovim kravama brinu dugogodišnji zaposlenici koji se trude tretirati ih kao kraljice, nepobitna je činjenica da te iste „kraljice” nasilno umjetno oplođuju, oduzimaju im djecu odmah po rođenju te ih ubijaju nakon prosječno četiri i pol godine, a njihovu mušku djecu još ranije. Takva praksa ista je u cijeloj mliječnoj industriji.

06.03.2023. Obećano 20 milijardi dolara za zaštitu oceana

Na međunarodnoj konferenciji Naš ocean predstavnici vlada, privatnog sektora, raznih organizacija i civilnog društva iz 70 zemalja svijeta raspravljali su o zaštiti svjetskih oceana.  Voditelji konferencije su na kraju dvodnevnog sastanka u subotu navečer izvijestili da će donirati ukupno 19.9 milijardi dolara za zaštitu oceana. Rečeno je da će u budućnosti više od 54 posto isključivo gospodarskog pojasa zemlje biti zaštićeno. Ova se zona proteže na području od 200 nautičkih milja od obalnog pojasa prema oceanu. Samo američka vlada obećala je gotovo 6 milijardi dolara koji su namijenjeni za provedbu 77 projekata. Istodobno je i EU najavio povećana izdvajanja sredstava za svjetske oceane u 2023. godini na 816.5 milijuna eura. (index.hr)

03.03.2023. Prijatelji životinja uklonili zeku s loga na Svjetski dan divljih vrsta

Na Svjetski dan divljih vrsta nestao je prepoznatljivi zeko s loga Prijatelja životinja skrećući pozornost na "nestajuće" životinje u prirodi. Otprilike milijun životinjskih i biljnih vrsta danas je u opasnosti od izumiranja - više nego ikad prije u ljudskoj povijesti. Svake minute gubimo šumske površine veličine 27 nogometnih igrališta. Do 2050. u oceanu bi moglo biti više plastike nego ribe. 35% globalnih ribljih zaliha izlovljeno je do neodrživih razina... Također,polovica svih koraljnih grebena izgubljena je od 1980. godine, a mogli bismo izgubiti čak 90% svjetskih koraljnih grebena do kraja stoljeća. Jedan od ključnih uzoraka nestanka bioraznolikosti jest uzgoj životinja radi hrane. Ljudskim djelovanjem, odnosno preinakama prirodnih ekosustava te neodrživim korištenjem prirodnih resursa i onečišćenjem u proteklih 40 godina nestalo je svih 52 % divljih životinja na svijetu. "Promjenom prehrane na onu isključivo biljnoga podrijetla svi možemo pomoći zaštiti divljinu, povećati bioraznolikosti vrsta, zaustaviti klimatske promjene i spasiti, osim onih koje ćemo izostaviti s tanjura, i divlje životinje" izjavili su Prijatelji životinja i pozvali sve da pogledaju odličan film Eating Our Way to Extinction i razmisle o veganstvu. Inicijativa je pokrenuta od strane organizacije WWF.

02.03.2023. Većina stanovnika Hrvatske ne zna zašto krave proizvode mlijeko!

Tijekom kolovoza 2022. godine provedeno je nezavisno istraživanje na slučajnom reprezentativnom uzorku od 1000 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Istraživanjem je ispitana svijest o procesima proizvodnje kravljega mlijeka. Rezultati istraživanja šokirali su Prijatelje životinja, a vjeruju da će podaci iznenaditi i javnost. Čak 68,4 % građana Hrvatske ne zna da krave na mliječnim farmama proizvode mlijeko zato što su rodile. Odgovore dobivene istraživanjem potvrdila je i anketa snimljena na ulicama Zagreba. „Još od djetinjstva uče nas u vrtićima i kod kuće da krave ‘daju’ mlijeko. To uopće nije istina. Baš kao što ženke psa proizvode mlijeko za štence ili ženke mačaka za mačiće, ista je svrha i kravljega mlijeka – nahraniti tele. Bez djeteta nema ni majčina mlijeka, a cijela mliječna industrija temelji se na iskorištavanju njihova reproduktivna sustava i majčinstva”, ističu Prijatelji životinja.

Broj pronađenih vijesti: 10.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2023 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting