Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 7.

29.02.2024. Kampanja Glas za životinje

Kampanja Glas za životinje, koju je pokrenula Eurogrupa za životinje, ima za cilj staviti dobrobit životinja u središte nadolazećih izbora za EU. Kampanja potiče kandidate za Europski parlament da se založe za životinje, istovremeno informirajući građane o važnosti ovih izbora za napredak u dobrobiti životinja u EU, pomažući im da izaberu kandidate koji dijele njihove vrijednosti i potiče ih da glasuju za njih. Kandidate za zastupnike u Europskom parlamentu potiče se da potpišu izjavu kojom se jasno obvezuju da će raditi na poboljšanju dobrobiti životinja ako budu izabrani u Europski parlament.

27.02.2024. Svjetski dan kastracije pasa i mačaka

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Tim povodom, iz udruge Prijatelji životinja pisali su jedinicama lokalne samouprave ukazujući im na važnost provođenja programa kastracije slobodnoživućih mačaka i sufinanciranja troškova kastracije skrbničkih pasa i mačaka. Kako su gradovi i općine dužni financirati zbrinjavanje napuštenih pasa i mačaka na svojem području, financiranjem kastracija sprječavaju njihovo nekontrolirano razmnožavanje i dugoročno štede jer izdvajaju značajno manja sredstva za troškove zbrinjavanja napuštenih životinja. Iz Udruge su pozvali lokalne zajednice da obilježe ovaj dan promocijom na društvenim mrežama, edukacijom putem plakata u gradskim i općinskim prostorijama, distribucijom letaka o zakonskim obavezama skrbnika uz uplatnice za komunalne usluge, a najbolje upravo financiranjem kastracija.

26.02.2024. Izreći trajnu zabranu držanja druge životinje

Nakon nedavne tragedije u Zadru, kada je staricu nasmrt izgrizao američki staford, udruga Prijatelji životinja uputila je dopis Državnom inspektoratu kojim traži da se skrbniku psa odredi da plati sve troškove zbrinjavanja psa u skloništu i ostale troškove te da mu veterinarska inspekcija izrekne zaštitnu mjeru trajne zabrane držanja i nabavljanja druge životinje. "Nedopustivo je da se u ovakvim situacijama skrbnik nonšalantno odriče psa i prepušta svoju obavezu skloništu za životinje i veterinarskoj inspekciji! Za ponašanje psa odgovoran je isključivo skrbnik koji ga nije socijalizirao i odgojio. Ako mu veterinarska inspekcija ne izrekne mjeru trajne zabrane držanja i nabavljanja druge životinje, on može već sutra nabaviti novoga psa, kojega će jednako odgojno zanemarivati. U konkretnom slučaju skrbnik psa odgovoran je za smrt starice, zbog čega bi trebao služiti i primjerenu zatvorsku kaznu”, izjavila je koordinatorica Udruge Snježana Klopotan Kačavenda.

22.02.2024. Max Mara, odbaci krzno!

Na početku tjedna mode u Milanu i uoči nadolazećeg tjedna mode u Parizu, udružile su se organizacije za zaštitu životinja Humane Society International, LAV i Fur Free Alliance, među čijih je više od 50 članica i udruga Prijatelji životinja, kako bi uvjerile luksuzni modni brend Max Mara da prestane koristiti krzno. Porukom „Max Mara, odbaci krzno!” na balonu na vrući zrak visokom 25 metara, koji je spektakularno preletio sjedište modne kuće u Italiji, pozvali su Max Maru, čija je revija na rasporedu danas, da izbaci krzno iz svojih kolekcija.

13.02.2024. Prva najava 4. Marša za životinje

Nakon duge četiri godine, u subotu 13. travnja 2024. ponovno će se održati Marš za životinje, i to četvrti u Hrvatskoj! Organiziraju ga udruga Prijatelji životinja i Udruga Pobjede, uz podršku članica Mreže za zaštitu životinja i drugih udruga, a pozvani su svi. Okupljanje povorke počinje u 11 sati na zagrebačkome Trgu kralja Tomislava te će završiti u parku Zrinjevac, gdje će se održati program i druženje. Organizatori ističu da su institucije i nadležna tijela u više navrata pokazali nemar i nezainteresiranost da poprave situaciju. Pozivaju sve da s ponosom budu na onoj strani povijesti zbog koje se jednoga dana nećemo morati sramiti.

06.02.2024. Alarm za hitno mijenjanje Pravilnika o opasnim psima

Nedavna tragedija u Zadru, kada je staricu nasmrt izgrizao pas pasmine američki staford, trajno će obilježiti živote i psa i članova obitelji nesretne žene. Poražavajuće je što se, kažu iz udruge Prijatelji životinja, ova užasna nesreća s velikom vjerojatnošću mogla izbjeći da je na snagu stupio novi Pravilnik o opasnim psima. Iako je javna rasprava o njemu završila još 2021. godine, nakon toga nije otišao u daljnju proceduru. Zašto je to tako trebalo bi pitati nadležno Ministarstvo poljoprivrede, koje od 2008. godine nije donijelo novi propis unatoč rastućem broju ugriza i napada pasa. To ukazuje da je potrebno hitno mijenjati aktualni Pravilnik, i to radi dobrobiti i ljudi i pasa.

05.02.2024. Dječja pjesma o veganstvu nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Devetogodišnja Sofija Makar otpjevala je i snimila spot za vrlo emotivnu pjesmu, „Vege song”, koja se, kako i ime kaže, dotiče teme veganstva. Stihovi poput: „Sve što ima mamu, ne vidim ko hranu” izazivaju emocije i nikoga neće ostaviti ravnodušnim, pogotovo kada se, gledajući spot, suoče s očima malene Sofije. Tekst, glazbu i aranžman potpisuje profesorica Maja Rogić, članica Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te organizatorica serije projekata pod zajedničkim nazivom „Kroz nas se može promijeniti svijet”, a njezina kći Magdalena Rogić autorica je spota. Spot je, simbolično, snimljen na Svjetski dan veganstva, i to ispred Meštrovićeva paviljona i fontana ispred Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu, koje su na taj dan svijetlile u veganskim bojama.


Broj pronađenih vijesti: 7.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2024 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting