Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 12.

29.03.2024. Horor u središtu Splita, sve ukazuje na uzgoj pasa za borbe

Nakon što je policija objavila da je na jednoj lokaciji u Splitu pronašla 67 pasa i dva vuka, udruga Prijatelji životinja ukazuje da sve informacije upućuju da se radi o psima koji se koriste za borbe: „Prema dobivenim fotografijama, videu i dojavama građana, riječ je o uzgoju pasa za sudjelovanje u borbama. Prevladavaju psi u tipu snažnih pasmina staford i bul, koje se koriste za borbe. Uočena je i u strašnom stanju ženka kangala koja si grize nogu, bez veterinarske skrbi, a dio pasa jako je uplašen. Prostor u kojemu se nalaze u samom središtu grada ograđen je visokim zidom koji onemogućava prolaznicima pogled na površinu zaraslu u raslinje s improviziranim kućicama. Psi su vezani svaki za svoj kratki lanac te su prisiljeni ležati na zemlji, betonu ili kamenju. Jasno je da se ovi psi ne drže kao kućni ljubimci, već je riječ o tipičnoj slici uzgoja za borbe. Šokantno je da dosad nitko nije reagirao!” Za sve koji su uključeni u uzgoj i organiziranje borbi pasa traže maksimalnu zatvorsku kaznu, trajno oduzimanje svih životinja i zabranu držanja i nabavljanja nove životinje. 

28.03.2024. Produljenje odobrenja za koćarenje tragedija je za Jadran!

Svjetski dan za okončanje ribolova obilježava se zadnju subotu u ožujku radi edukacije o razornim učincima ribolova na zdravlje planeta i konačnog cilja – zabrane ribolova svuda u svijetu! No da takvo rješenje nije ni blizu svjedoči udruga Prijatelji životinja ukazujući da je prije dva mjeseca, dopunama Pravilnika o izdavanju Odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom – koćom, Ministarstvo poljoprivrede produljilo odobrenje koćarskoj floti do kraja 2026. godine. „Oporavak Jadrana nije moguć zakonskom regulacijom, već jedino potpunom zabranom koća. Stalnim produljivanjem odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru koćama pridonosi se daljnjim razarajućim učincima takve vrste ribolova na morski ekosustav, klimatske promjene i planet”, upozoravaju Prijatelji životinja.

27.03.2024. Uskrs uz ukusna veganska jela i bez kupnje životinja

U ovo vrijeme pred Uskrs, kada se masovno kupuju šunke, jaja i janjetina, Prijatelji životinja podsjećaju da se Uskrs može proslaviti bez okrutnosti prema životinjama: „Mnoge naše navike tijekom blagdana nisu nimalo u duhu mira, ljubavi i suosjećanja. Stoga je ovo blagdansko vrijeme savršena prilika za upoznavanje s prednostima biljne hrane i istraživanje jela koja su jednako ukusna i manje pogubna za okoliš, jeftinija su i niti jedna životinja za njih neće stradati. Isprobavanjem tradicionalnih uskrsnih recepata u veganskom ruhu jedino što ćete izbaciti iz tanjura jest bešćutnost prema životinjama.”

26.03.2024. Je li za uklanjanje gnijezda vrana odgovoran grad ili građani?
Unatoč tome što nekoliko zakonskih propisa zabranjuje uklanjanja gnijezda vrana i razbijanje ili diranje njihovih jaja u vrijeme gniježđenja od 1. ožujka, Grad Zagreb iskoristio je zakonsku mogućnost i zatražio skraćenje lovostaja na vrane kako bi udovoljio prijavama građana pojedinih zagrebačkih kvartova i nastavio i nakon 1. ožujka uklanjati njihova gnijezda. Naime, Grad Zagreb, pozivajući se na odredbu Zakona o lovstvu koja iznimno dopušta „namjerno uništavanje ili oštećivanje gnijezda i jaja ptica navedenih u popisu divljači iz ovoga Zakona ili uklanjanje gnijezda te izuzimanje jaja iz prirode i njihovo posjedovanje, čak i ako su prazna”, ishodio je rješenje Ministarstva poljoprivrede „kojim nam je dozvoljeno, između ostaloga i uklanjanje gnijezda nakon početka lovostaja, a gnijezda se uklanjaju samo na lokacijama gdje svojom brojnošću i aktivnostima ptice ugrožavaju interes javnog zdravlja i sigurnosti”. Prijatelji životinja ističu da ne vide svrhu zakonskih odredaba koje jasno zabranjuju uznemiravanje vrana i odstranjivanje njihovih jaja i gnijezda od 1. ožujka ako su te odredbe samo mrtvo slovo na papiru, što u konkretnom slučaju jesu jer Grad koristi zakonsku mogućnost izuzetka od propisa koji bi trebali štititi vrane. Smatraju da bi Grad Zagreb trebao provoditi dodatne aktivnosti u smjeru edukacije građana i tako pridonijeti smanjenju pritužbi na vrane, za čije ponašanje su često odgovorni sami građani nesavjesnim odlaganjem otpada. Ujedno predlažu da Grad Zagreb ne zaprima prijave građana tek krajem veljače, već ranije, što bi omogućilo da sve intervencije budu završene do 1. ožujka (što se građanima treba dati jasno do znanja kako bi na vrijeme poslali prijave) pa da i sam Grad poštuje zakonske odredbe kojih su se dužni pridržavati svi građani RH i time ne ugrožava dobrobit vrana.
26.03.2024. Australska savezna država prva zabranila testove prisilnog plivanja i udisanja duhanskog dima na životinjama

14. ožujka 2024. Parlament Novog Južnog Walesa (Australija) zabranio je prisilno udisanje dima i prisilne testove plivanja na životinjama, što je prva zabrana ovih okrutnih i besmislenih eksperimenata na životinjama u svijetu. Svako kršenje ove zabrane kažnjivo je zatvorom do godinu dana i novčanom kaznom od 3300 dolara. Prisilno plivanje glodavaca provodilo se kako bi se testirali antidepresivi, iako niti Nacionalno vijeće za zdravstvo i medicinska istraživanja (NHMRC) nije preporučavalo takve eksperimente. Testovi udisanja dima funcioniraju tako da se glodavcima pumpa dim cigarete kroz nosnice najmanje sat vremena dva puta dnevno tijekom razdoblja od 18 tjedana. Rachel Smith, glasnogovornica Udruge Animal Free Science Advocacy, izjavila je: "Prisilni test plivanja i prisilno udisanje dima široko su diskreditirani, kako znanstveno, tako i etički. Zabrana ne samo da će olakšati patnju životinja, već će omogućiti i napredovanje u medicinskim istraživanjima, koristeći metode u područjima istraživanja dišnih organa i mentalnog zdravlja temeljene na ljudskoj, a ne na biologiji miševa".

22.03.2024. 23.3. Akcija "Udomljavanje je fora"

Akcija „Udomljavanje je fora”, naziva „Neželjene šapice”, održat će se u subotu 23. ožujka 2024. od 10 do 14 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Na edukativnom događaju, koji Grad Zagreb organizira u suradnji sa Skloništem za nezbrinute životinje Grada Zagreba i udrugom Prijatelji životinja, posjetitelji će moći dobiti korisne informacije o važnosti kastracije pasa i mačaka kako bi se spriječilo da neodgovorni skrbnici ubijaju ili napuštaju njihovo neželjeno potomstvo.

21.03.2024. Prijatelji životinja prozvali Borisa Rogoznicu zbog okrutnosti prema slonovima

Prijatelji životinja objavili su reakciju na fotografije glazbenika Borisa Rogoznice koji je tijekom putovanja u Tajland jahao na slonu i potezao ga za surlu. Navode kako se iza iskorištavanja egzotičnih životinja krije neopisiva okrutnost. "Mnogi slonovi koji se koriste za jahanje uzimaju se iz divljine kao mladunčad i podvrgavaju brutalnom procesu treniranja. To uključuje odvajanje slonića od majke, zatvaranje u mali prostor te korištenje fizičkog nasilja i zastrašivanja kako bi se slomio njegov duh i prisililo ga se da sluša ljudske naredbe. Batinanje se nastavlja tijekom cijelog života, a i na fotografijama Borisa Rogoznice vidi se da zaposlenici koji zarađuju na iskorištavanju slonova imaju štapove u rukama", izjavili su u objavi na Facebooku. Pozvali su poznate osobe da, prije objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama, razmisle promiču li okrutno postupanje prema životinjama i njihovo zlostavljanje ili radije žele svoje pratitelje pozvati na zaštitu životinja i brižno postupanje prema njima.

19.03.2024. Meatout uz ukusni veganski čobanac

Udruga Prijatelji životinja obilježili su na zagrebačkome Trgu bana Jelačića Svjetski dan bez mesa (Meatout) u društvu vege-blogerice Martine Đođo. Tom prilikom pozvali su sugrađane da istraže zdravu i suosjećajnu prehranu te isprobaju čobanac s biljnim mesom i biljno meso s roštilja koje su pripremali na licu mjesta. Dijelili su edukativne materijale i kroz razgovor poticali građane da saznaju odakle dolazi hrana na njihovim tanjurima kako bi razmislili o prednostima prelaska na ekološki prihvatljiviju prehranu. Prijateljima životinja pridružila se Martina Đođo, programerka kojoj je hobi vođenje gastrobloga. Na svojem profilu na Instagramu @cookie.djo redovito dijeli zanimljive veganske recepte.

14.03.2024. Povijesna odluka: tko napusti životinju, ide u zatvor!

Saborski zastupnici danas su izglasali konačni prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona, kojim se, između ostaloga, uvodi novo kazneno djelo – napuštanje životinja! Onaj tko napusti domaću životinju, kućnog ljubimca, uzgojenu divlju životinju i drugu životinju koju bi trebao držati pod nadzorom kaznit će se kaznom zatvora do godinu dana. Ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja, kaznit će se zatvorom do dvije godine. Ministarstvo pravosuđa i uprave prihvatilo je i prijedlog Udruge pa unijelo novu sigurnosnu mjeru – mjeru zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne od pet godina. Dodatni razlog za slavlje je i povisivanje kazni za nanošenje životinjama nepotrebne boli ili izlaganje nepotrebnim patnjama te za usmrćivanje i teško zlostavljanje životinja – dosad se mogla izreći maksimalna kazna do godinu dana zatvora, a sada će biti do dvije godine. Ako se ta kaznena djela počine iz koristoljublja, ide se u zatvor do tri godine umjesto dosadašnje dvije.

08.03.2024. 14 milijuna eura godišnje za nelegalnu prodaju pasa

Proteklih dana Državni inspektorat kaznio je prodavačicu kolača na tržnici zato što nije imala registriranu djelatnost. Istodobno, svakodnevno se prodaju štenci i druge životinje bez ikakve kontrole, evidencija prihoda i naplaćenih poreza. „U Hrvatskoj cvjeta trgovina kućnim ljubimcima, no naše inspekcije i ministarstva to ne zanima, iako je sve javno dostupno. Oglasnici su prepuni pasa, mačaka, kunića, ptica, gmazova, dakle, živih bića, čiji uzgajivači nemaju registriranu nikakvu gospodarsku djelatnost. Životinje drže u katastrofalnim uvjetima, a pritom ostvaruju golemu nelegalnu i neoporezivu dobit uzgojem i prodajom životinja”, upozoravaju Prijatelji životinja. Ukazuju na nevjerojatno apsurdnu situaciju kada se kažnjavaju oni koji prodaju kolač za nekoliko eura, ali potpuno zaobilaze one koji uzgajaju i prodaju živa bića za stotine, pa čak i tisuće eura.

06.03.2024. Napuštanje životinja kao kazneno djelo prošlo drugo čitanje

Na današnjem drugom čitanju konačnog prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona saborski zastupnici podržali su uvođenje napuštanja životinja kao kaznenog djela! Udruga Prijatelji životinja pozdravlja ovu važnu novost i spremnost nadležnog ministarstva da uskladi zakonodavstvo s okrutnom praksom napuštanja životinja. Zato je još 2021. godine pokrenula peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kaznom zatvora. „Izrazito je pohvalno da napuštanje životinja postaje kazneno djelo, a što podržava više od 80 posto hrvatskih građana! Onaj tko napusti životinju, odnosno ostavlja ju bez hrane i vode, izlaže ju brojnim opasnostima u gradu ili prirodi.”, ističu Prijatelji životinja.

01.03.2024. Horor na plaćenom smještaju

Na posjedu bez vode i kanalizacije, krcatom smećem, nalazi se najmanje 20 pasa zatvorenih u mraku podrumskog prostora punog otpada i izmeta, u užasno prljavim improviziranim boksovima s hrđavim rešetkama, bez hrane i vode. Tu su i neliječeni pas s otvorenim ranama po nogama uprljanima fekalijama i kujica s parvovirusom. Tzv. boksovi prepunjeni su tolikom količinom urina i izmeta da je potpuno jasno da psi ne idu u šetnju, već su prisiljeni obavljati nuždu u tom malom prostoru. To je samo dio šokantnog sadržaja kaznene prijave koju su podnijeli aktivisti osječke Udruge Pobjede. Nažalost, ovaj slučaj, koji je prijavljen DIRH-u, samo je jedan od mnogih ilegalnih smještaja životinja u Hrvatskoj.

Broj pronađenih vijesti: 12.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2024 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting