Razlozi pokretanja peticije za sankcioniranje napuštanja životinja kao kaznenog djela

| More

Potaknuta brojnim slučajevima teških posljedica napuštanja životinja i za životinje i za lokalne zajednice, udruga Prijatelji životinja traži da se čin svjesnog napuštanja životinje, koju pojedinac drži pod nadzorom i za koju je odgovoran, kao i potomstva te životinje, uvrsti u Kazneni zakon RH kao kazneno djelo i sankcionira zatvorskom kaznom.

Napuštanje životinja je izravno zlostavljanje životinja jer radi se o namjernom izlaganju životinje gladi, žeđi, ranjavanju ili smrti od vozila, vrućini i hladnoći te ostalim opasnostima. Građani koji napuštaju životinje svjesni su da im time izravno nanose patnju, bol, pa i smrt. Osim ugroze životinje, izlažu opasnosti i građane u prometu te mogu izazvati teške nesreće koje završavaju i ljudskom pogibelji, uništavaju posjede i nameću lokalnoj zajednici financijski teret zbrinjavanja životinja.

Naime, napuštene životinje problem su gradova i općina koji su zakonski obavezni osigurati osnivanje skloništa za napuštene životinje, informacijske centre za kućne ljubimce, programe kastracija, oglašavanje udomljavanja životinja i edukaciju građana o odgovornom postupanju prema životinjama o kojima skrbe. Mnogi napušteni psi ostaju u skloništu godinama, pa čak i doživotno, što se izravno odražava na narušavanje dobrobiti pasa i povećava troškove dugogodišnje brige za te pse, što plaća cijela društvena zajednica. Osim toga, napuštene pse za koje nema mjesta u pretrpanim skloništima, kao i napuštene mačke za koje niti ne postoje skloništa, o svojemu trošku liječe i zbrinjavaju požrtvovni i suosjećajni građani i udruge građana, iako nisu dužni na svojim leđima nositi teret tuđe neodgovornosti. Dodatno, imamo i napuštanja domaćih životinja, kao što su slučajevi napuštenih goveda, koza, ovaca, magaraca, konja i drugih domaćih životinja koje su postale žrtve svojih neodgovornih skrbnika.

Zbog svega navedenoga, za napuštanje životinja treba biti nadležna policija, kojoj prijave i pristižu i koja treba moći djelovati prema Kaznenom zakonu, kao i državno odvjetništvo.

Također, smatramo nužnim da se povećaju kazne za kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja iz članka 205. Kaznenog zakona i da se uvede dodatna kategorija kazne za slučajeve dugotrajnog mučenja životinja. Slučaj višegodišnjeg silovanja pasa, koji je trenutačno završio prvostupanjskom presudom bez mogućnosti veće kazne, najupečatljiviji je primjer zašto treba uvesti dodatnu kategoriju kazni. Treba postojati razlika u visini kazne s obzirom na dužinu trajanja i težinu kaznenog djela mučenja i ubijanja životinja kako bi se spriječio zlostavljački odnos prema njima.

U svojem 20-godišnjem radu udruga Prijatelji životinja svjedočila je tisućama tragičnih sudbina životinja koje su bile žrtve napuštanja. I iskustva drugih udruga za zaštitu životinja i građana potvrđuju da napuštanje živog, svjesnog bića ne može biti samo prekršaj, kao što je sada slučaj, već se radi o činu koji ima sve elemente kaznenog djela. Stoga je nužno takvo postupanje prema životinjama regulirati Kaznenim zakonom.

Peticiju potpišite OVDJE.

Objavljeno: studeni 2021.

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting