24.08.05. Prijava Veterinarskoj inspekciji - Kaptol centar

| More

VETERINARSKI URED GRADA ZAGREBA
Av. Dubrovnik 12
10000 Zagreb

PRIJAVA

Poštovani,

nakon više dojava građana Udruzi i medijima te vlastitog uvida, želimo Vam skrenuti pozornost na neprimjereno držanje i postupanje prema životinjama radi iskorištavanja u svrhu ostvarivanja profita u preko dvadeset trgovina u Kaptol centru.

Nakon prijave trgovine obućom Roberto u Ilici 23 i Gundulićevoj 3, 1. srpnja 2005, za koju još čekamo izvješće, zgroženi smo uvidom na temelju prijava da u izlozima preko dvadeset trgovina Kaptol centra (Iris, Lisica, Polzela, Labud, Biofarm i dr.) drže okrugle posude sa zlatnim ribicama, kao izloške među artiklima koji se tamo prodaju.

Ribice su stavljene u okrugle posude u kojima se neprekidno vrte u krug, a refleksija staklene okrugle posude im zadaje stalne glavobolje. Iz dosadašnjeg iskustva znamo da ni djelatnici u tzv. pet shop-ovima nemaju dovoljnu naobrazbu niti dovoljnu edukaciju o životinjama koje prodaju te dobivamo dojave o zanemarivanju tih životinja, a ribice u Kaptol centru prepuštene su nebrizi djelatnika koji nisu prošli nikakvu edukaciju o brizi za spomenute životinje. Stoga opravdano sumnjamo da se ribicama niti ne mijenja voda te da se ne vodi ni najmanja briga o njihovoj dobrobiti, zdravlju i životu.

Smatramo neprihvatljivim korištenje životinja u promidžbene svrhe na način da ih se prisiljava na neprirodno ponašanje i da ih se drži u nezadovoljavajućim i ponižavajućim uvjetima, kao i držanje živih životinja kao izložaka u izlozima trgovina. Članak 20. i članak 23. postojećeg Zakona o dobrobiti životinja predviđaju sankcioniranje takvog korištenja životinja.

S tim u svezi molimo Vas da hitno ispitate čitav slučaj i poduzmete odgovarajuće mjere za pomoć životinjama i sankcioniranje ovakvog postupanja prema životinjama.

Unaprijed Vam zahvaljujući, molimo Vas da nas pismenim putem obavijestite o izvješću veterinarske inspekcije.

S poštovanjem,

Luka Oman
Prijatelji životinja

U Zagrebu, 24. kolovoz 2005.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting