Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 10.

10.10.2015. Znanstvenici nauče više proučavajući ljude

Znanstvenici s Državnog sveučilišta Ohio proučavali su uzroke gubitka pamćenja. U svom istraživanju surađivali su s devet žena kojima su pomoću mobilnih uređaja, postavljenih oko vrata u nasumično vrijeme, slikali okolinu koja ih okružuje. Potom su žene ispitivali da se prisjete događaja koje su obilježile uslikani trenutak, a korištenjem fMRI-ja pratili su njihove moždane funkcije. S druge strane, kad se životinje koriste u sličnim istraživanjima buše im se rupe u lubanjama i ubrizgavaju im se kemikalije u mozak, što u konačnici dovodi do oštećenja mozga i smrti. fMRI i ostale slične tehnike omogućavaju znanstvenicima da proučavaju funkciju i strukturu ljudskog mozga te saznaju kako se stvara jezik, emocije i pamćenje. Tim tehnikama provodi se neinvazivno ispitivanje na dragovoljcima, poštede se mnogobrojni životinjski životi te dobiju relevantni podaci. (peta.org)

09.10.2015. Kalifornija uvodi potpuno zabranu bjelokosti

Kalifornijski guverner Jerry Brown potpisao je prijedlog zakona AB 96 kojim se u potpunosti zabranjuje prodaja svih proizvoda od slonovače i kosti nosoroga. Premda je Kalifornija još davne 1977. godine zabranila prodaju slonovače, isti je zakon dozvoljavao prodaju kostiju uvezenih prije više od 40 godina. Novom zabranom ta rupa u zakonu je zatvorena. Zabranjuje se prodaja nove i stare slonovače i kostiju nosoroga, a trenutni vlasnici tih predmeta mogu ih prodavati sve do 1. srpnja 2016. od kada na snagu stupa kazna od 50.000 dolara do jedne godine zatvora u slučaju kršenja zabrane. (ecorazzi.com)

08.10.2015. Osnivanje najvećeg utočišta morskoga svijeta

Vode sjeverno od Novog Zelanda uskoro će postati najveće utočište morskoga svijeta. Veličinom nalik Francuskoj, u tom području bit će zabranjen ribolov i rudarenje. Utočište Kermadec Ocean prekrivat će 620.000 kvadratnih kilometara oceana te obuhvaćati niz podmorskih vulkana te predstavljati dom mnogobrojnim ugroženim vrstama poput kitova, dupina i kornjača. Takva odluka negativno će utjecati na industriju proizvodnje riba i morskih plodova te rudarstvo. (planetark.org)

07.10.2015. Ručak spravljen od odbačene hrane

Na nedavno održanom ručku u organizaciji glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, uzvanicima je bila poslužena vegetarijanska hrana sa smetlišta. Obrokom se htjelo ukazati na strahovite količine hrane koje se rasipaju i bacaju u smeće, iako je riječ o jestivoj i zdravoj hrani. Svjetski vođe uživali su u vodici iz konzerve slanutka, ostacima povrća koje su proizvođači prerađene hrane odbacili, krajevima krastavaca koji se bacaju kako bi se dobile pravilne kriške za konzerviranje i povrću koje je pretjerano neugledno da bi se prodavalo na tržištu. Procjenjuje se da danas u Sjedinjenim Američkim Državama 40 posto kupljene i pripremljene hrane završi u smeću. Istodobno, gotovo 800 milijuna ljudi u svijetu gladuje. ''Proizvodnja hrane i poljoprivreda doprinose klimatskim promjenama koliko i prijevoz'', rekao je Ban Ki-moon, dodavši da se razgovor tijekom ručka vrtio oko ideja za rješavanje klimatskih promjena i svjetskog siromaštva. Veganska prehrana je mnogo bolja za okoliš od mesne i mliječne. (fresh.hr)

06.10.2015. Infocentar SUZA obilježio 10. obljetnicu rada

Zagrebački infocentar za kućne životinje SUZA obilježio je 10. obljetnicu rada. Otvoren je 4. listopada, na Međunarodni dan zaštite životinja, s ciljem prikupljanja i obrade informacija o izgubljenim, nađenim, ranjenim i zlostavljanim životinjama. Tijekom desetljeća njihova rada imali su 45.000 poziva, zahvaljujući njima 5000 izgubljenih životinja sretno je vraćeno kući, a 13.380 pronađenih životinja uz pomoć građana spašeno je s ulica. Primili su i 3373 poziva za zlostavljane i zanemarivane životinje, a nakon prijava nadležnim institucijama 1338 životinja dobilo je bolje uvjete života, a neki od njih i šansu za novi život. ''U posljednje dvije godine znatno se povećao broj poziva za zlostavljane i zanemarivane životinje, što je zasigurno posljedica nekažnjavanja neodgovornih vlasnika i zlostavljača. Loše je što udruge nemaju nikakvih ovlasti, a nadležne institucije ih u potpunosti ignoriraju umjesto da s njima surađuju'', kaže Jadranka Dragović iz Info centra SUZA. (vecernji.hr)

05.10.2015. Norveška započinje zaštitu porječja rijeke Kongo

Na UN-ovom samitu posvećenom klimatskim promjenama održanom prošle godine, postavili su se temelji dogovora između država Afrike i Europe oko zaštite druge najveće prašume na svijetu koja se prostire u porječju rijeke Kongo. Prvu donaciju ovom projektu, u iznosu od 47 milijuna američkih dolara, dala je Norveška. "Rješavanje problema neodržive poljoprivrede, korištenja drva kao izvora energije, sjeća stabla te razvoj infrastrukture predstavljat će velike izazove", naglašava Program za razvoj pri UN-u. Velik problem šuma centralne Afrike je i proizvodnja palminog ulja koje ugrožava mnoge životinjske vrste. Usporavanje negativnog utjecaja emisije stakleničkih plinova upravo leži u očuvanju šuma i prašuma. (ecorazzi.com)

04.10.2015. EU podiže tužbu protiv Malte zbog zeba

Europska komisija podiže tužbu protiv Malte zbog tradicionalnog hvatanja zebi pomoću kolektora i držanja ptica pjevica u kavezima. Smatraju kako lov na zebe prijeti opstanku vrste obzirom da je njihova populacija već u padu te da Malta čim prije mora prekinuti tu praksu. "Budući da Malta nije izvršila prekid lova na zebe, odlučeno je podinuti tužbu protiv tog mediteranskog otoka na Sudu pravde EU-a", navodi Europska komisija u svom priopćenju. (planetark.org)

03.10.2015. Obilježimo Međunarodni dan zaštite životinja!

Sutra, u nedjelju 4. listopada 2015., od 10 do 18 sati, obilježava se Međunarodni dan zaštite životinja na zagrebačkom Bundeku u organizaciji Grada Zagreba. Prijatelji životinja pridružuje se obilježavanju Vege piknikom koji će biti organiziran u sklopu događanja i na kojem će posjetitelji moći dobro se provesti tijekom cijeloga dana. Ono što se nikako ne smije propustiti na Međunarodni dan zaštite životinja je premijera nagrađivanog dokumentarnog filma ''Svjedok'' na Trećem programu HRT-a u 23 sata. Istoga dana, Anita Euschen iz udruge Prijatelji životinja, ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj, predstavit će u Trstu aktivnosti po pitanju zaštite životinja u Hrvatskoj, s naglaskom na suosjećanje prema svim živim bićima te etični način života.

02.10.2015. Prisjetimo se Arčija na Svjetski dan životinja s farmi

Prasac Arči je dana 1. listopada 2015. nakon duge borbe preminuo u prijateljskom okruženju volontera i voditelja Azila Udruge Pobjede. Živio je tek dvije godine, a izravni krivac za njegovu veoma preuranjenu smrt je nečovječna prehrambena industrija koja je genetski izmanipulirala sve vrste životinja koje uzgaja. Prijatelji životinja odlučili su ovaj Svjetski dan životinja s farmi posvetiti sjećanju na Arčija, u nadi da će on zasluženo postati simbol svih ugnjetavanih, zlostavljanih, iskorištavanih, ranjavanih, bolesnih i bespomoćnih životinja zarobljenih na farmama. Prijatelji životinja apeliraju na sve da probude u sebi suosjećanje i da im to bude motiv za odabir veganske prehrane, stvarajući time bolji svijet za sve životinjske vrste. Uz povoljan učinak na zdravlje i okoliš, time se doslovno spašavaju životi, i životinjski i ljudski.

01.10.2015. Radionica kuhanja na Svjetski dan vegetarijanstva!

Na današnji dan, povodom Svjetskog dana vegetarijanstva i u sklopu kampanje Zeleni ponedjeljak, Prijatelji životinja održali su u Samoboru radionicu kuhanja veganskih jela na otvorenom. Građani su na radionici kuhanja na glavnom samoborskom trgu imali priliku naučiti i isprobati ukusne veganske ražnjiće, rižoto, palačinke i čokoladnu halavu. Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se od 1977. godine te predstavlja priliku za novi početak i okretanje k suosjećajnijoj, zdravijoj i "zelenijoj" prehrani. 

Broj pronađenih vijesti: 10.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2015 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting