Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 18.

18.04.2014. Sedam porcija voća i povrća dnevno za bolje zdravlje

Analizom podataka Nacionalne ankete o zdravlju provedene na 68.000 ispitanika u dobi od 35 godina i starijih, tijekom sedam godina, engleski stručnjaci došli su do brojnih zanimljivih zaključaka. Rezultati su pokazali kako sedam porcija voća i povrća dnevno smanjuje rizik od prijevremene smrti za 42%. U osoba koje su konzumirale sedam porcija ovih namirnica ustanovljen je 31% manji rizik od srčanog udara te 25 % manji rizik od smrti uzrokovane karcinomom. Uspoređujući učinak povrća i voća, unosom dvije do tri porcije povrća dnevno, došlo je do snižavanja rizika od prerane smrti za 19%, a konzumacijom voća 10%. Na temelju toga zaključeno je kako povrće ima značajniji učinak na zdravlje nego konzumacija voća. (vitamini.hr)

17.04.2014. Izbjegao smrt: Arči s psećim prijateljima u azilu

Odbija jesti i piti, a druge svinje ga gaze jer ne može stati na noge. Uzmite ga, nama više ne treba. Možete ga zaklati. Dobit ćete 50 kg besplatnog mesa kojim možete nahraniti pse. Tako je zvučao poziv koji su volonteri osječkog azila za pse dobili s obližnje farme svinja. Iako se dotad nisu brinuli o toj vrsti, životinju su dovezli u azil. Sretnom prascu, koji je tad imao sedam mjeseci, dali su ime Archibald, od milja Arči. 'Nije mogao hodati jer je imao tešku upalu zglobova. Davali smo mu antibiotike, lijekove i masirali ga', kaže Ivana Crnoja (37), voditeljica azila. Arči je sad zdrav, ima 200 kg, a u skloništu je dobio boks, kućicu i kaljužu u kojoj se stalno valja. 'Voli se maziti, odaziva se na ime, a s 200-tinjak cimera pasa igra se kao da je jedan od njih. Nerazdvojni su i bezuvjetno se vole', kaže Ivana.

16.04.2014. Za Zagreb bez konja na kolniku!

Prijatelji životinja obratili su se gradonačelniku Zagreba, Milanu Bandiću, glede prijedloga Gradskoj skupštini da se u Zagrebu uvedu kočije kao turistička ponuda, koji je nakon duge rasprave usvojena s 31 glasom za i 11 glasova protiv. Prijatelji životinja zamolili su gradonačenika Bandića da se zauzme za konje, upoznavši ga s činjenicama o okrutnosti prema konjima i opasnosti kočija u gradskom prometu, koristeći se ponajprije iskustvom New York Cityja, metropole koja je najpopularnije turističko odredište u svijetu, i čiji gradonačelnik Bill de Blasio radi na ukidanju kočija kao 'turističke atrakcije' u New Yorku. Prijatelji životinja vjeruju kako će Gradonačelnik u konačnici stati u obranu konja i neće dozvoliti konje na asfaltu kolnika gdje im i nije mjesto.

15.04.2014. Početak GMO rata

Nakon što je SAD usvojio kontroverzni 'Monsanto Protection Act', započeo je GMO rat na svim frontama. Zloglasna korporacija ušla je u otvoreni sukob, a prvi koji su joj se glasno usprotivili su Mađari. Ministarstvo ruralnog razvoja Mađarske uništilo 1000 hektara zasada GMO sjemena. U Mađarskoj je u potpunosti zabranjen GMO, a zamjenik tajnika ministarstva Lajos Bognar izjavio je kako se pelud nije uspjela proširiti na prirodne oranice. Protiv 'biopiratstva' bore se rijetki, uključujući Mađarsku i Peru. SAD, Kanada, Brazil, Argentina, Indija i Kina su pak postale GMO države pod potpunom vlašću Monsanta. Može se zaključiti kako je GMO rat započeo, a pitanje je samo tko će biti kolateralne žrtve. (dnevno.hr)

14.04.2014. Film 'Noa' je prava veganska propaganda

Kako se može snimiti film o arci prepunoj životinja, a da se pritom ne koristi niti jedna prava životinja...? 'Noa' Darrena Aronofskyja definitivno predstavlja prekretnicu u promicanju veganstva. Film isprepliče pitanja pravde, vjere, žrtve, snage, militarizma, klimatskih promjena, nasilja, nenasilja i pripovijedanja. Film prikazuje Nou i njegovu obitelj dok skupljaju bobice i ostalu biljnu hranu uz poruku kako skupljaju 'samo onoliko koliko im je potrebno'. Veganska, pa tako i ekoliški etična poruka glasi: 'Za preživljavanje dostatne su nam biljke, nema potrebe za ubijanjem životinja.' Redatelj Aronofsky daje do znanja kako prvi korak koji vodi uravnoteženom odnosu sa svijetom jest propitivanje našeg odnosa prema životinjama. (philly.com)

13.04.2014. Pješačenje za prava životinja

Vedran Romac, zagovaratelj prava životinja i predavač, propješačit će 270 kilometara zbog predavanja na Uskrsni ponedjeljak. Njegovo hodanje započinje u ponedjeljak, 14. travnja 2014. u 11 sati, iz Skloništa za napuštene životinje u Nemetinu pokraj Osijeka kako bi na sam Uskrs 20. travnja u 19 sati dopješačio na Trg bana Jelačića u Zagrebu te sutradan održao predavanje. Osijek je odabrao kao središte slavonske navike jedenja mesa, a Udrugu Pobjede i njihovo sklonište kao pozitivnu nit dobrog odnosa prema životinjama i širenja 'hrane za mir'. Romac nije sportaš niti planinar već predavač koji želi, za njega vrlo napornim hodanjem i dugim putem, potaknuti građane da čuju njegovu poruku mira i suosjećanja.

12.04.2014. Najbolji prijatelj spasio skrbnicu

Ne kaže se bez razloga da je pas čovjekov najbolji prijatelj. Mješanac Max svojoj je skrbnici Maureen vjerojatno spasio život tako što ju je upozorio na karcinom dojke u tako ranoj fazi da nije bio prepoznat ni na mamografiji. Inače veseo i razigran, Max je postao potišten i tužan, samo bi povremeno njuškom dotaknuo dojku svoje vlasnice. Nakon dodatnih pretraga ustanovljeno je da ima karcinom, a Max se, čim se Maureen vratila iz bolnice, vratio starom ponašanju. Psi mogu nanjušiti više teških bolesti, ali to uglavnom ne pokazuju jer ne znaju da je važno. (index.hr)

11.04.2014. Ian Somerhalder protiv testiranja na životinjama

Ian Somerhalder, zvijezda popularne serije 'Vampirski dnevnici', uvijek koristi prigodu da preko društvenih mreža promiče ekološka pitanja i prava životinja. Ovog puta bori se protiv korištenja životinja u znanstvenim istraživanjima. Ian, u svom videu objavljenom na Instagramu, prosvjeduje protiv Delta Airlinesa, partnera Air Francea, koji u svojim testiranjima koristi primate i pse. Životinje su u laboratorije dovedene u drvenim sanducima, te zakonski podvrgnute mučenju tijekom pokusa. 'Je li doista potrebno testirati na životinjama? Možemo poslati misiju na Mars, a još uvije testiramo na životinjama - pogodite što? Testiranje nije potrebno!' - izjavio je Ian, čija neprofitna organizacija prikuplja sredstava za otvaranje utočište za zlostavljane životinje. 'Primati trebaju biti na stablima. Ne u laboratorijima.' (ecorazzi.com)

10.04.2014. Upoznajte sisavca kojim se najviše trguje

Unutar metalnog kaveza u ruralnom Vijetnamu nalazi se sisavac kojim se najvjerojatnije najviše nezakonito trguje na svijetu. Nikakav zvuk ne dopire iz kaveza. Nema cviljenja ili zavijanja. Životinja koja se nalazi u kavezu djeluje odveć skromno da bi se moglo pomisliti kako je ona najšvercaniji sisavac na svijetu. Pangolin (ljuskavac) je rijedak, ljuskom prekriveni sisavac veličine domaće mačke. Taj ugrožen sisavac zaštićen je međunarodnim ugovorom, a trguje se na tisuće životinja zbog svoje ljuske koja se koristi u tradicionalnoj medicini, mesa koje je vrhunska poslastica u Kini, te krvi koja se smatra ljekovitim tonikom. Prema procjenama Annamiticusa, organizacije za zaštitu ugroženih životinjskih vrsta, u razdoblju od dvije godine između 116.990 i 233.980 pangolina postalo je žrtvom nezakonite trgovine. Takav trend mogao bi dovesti do njihova izumiranja. (edition.cnn.com)

09.04.2014. HGSS u zahtjevnoj akciji spasio dvije koze

Uponedjeljak, u kasnim popodnevnim satima, odmah po dojavi i traženju pomoći iz susjednog Trpnja, sedam članova Stanice Orebić izašli su na teren i u dosta zahtjevnoj akciji s litica u potoku iznad mjesta spasili dvije koze. Nesretne životinje su prilikom paše zalutale na visoku liticu i nakon šest dana posve iscrpljene ostale blokirane u stijenama, priopćio je HGSS. Nakon dolaska spašavatelja jedna se nekako uspjela sama spustiti, dok se do druge morao popeti jedan član ekipe i upakiranu u tzv. pelenu spustiti je na sigurno. Posebno je bio dirljiv trenutak kad se (ne)sretna životinja prepustila u naručje spašavatelja viseći na stijeni. HGSS-ovci, koji osim ljudi često spašavaju i životinje, i ovom su prilikom pokazali svoje veliko srce. (index.hr)

08.04.2014. Volonteri spasili dvoje shar peija

Nakon što su tri dana lutali šumom Haljevo u kojoj su ih pronašli volonteri Skloništa za pse Veterinarske stanice Beli Manastir, dvoje shar peija bez očiju se ubrzano oporavljaju. A javili su se i njihovi vlasnici koji tvrde da nesretnim životinjama nitko nije iskopao oči, nego su oni rođeni bez očiju! - Mi smo uradili detaljan veterinarski pregled, a policija će utvrditi daljnje detalje o eventualnom zanemarivanju tih životinja. U svakom slučaju, u petak navečer, kad su volonteri doveli pse u veterinarsku stanicu, oni su bili u takvom stanju da ih se nije moglo pregledati. Sad se, pak, već može utvrditi da oni imaju očne jabučice - tvrdi veterinar Miroslav Prebeg. - U ponedjeljak ćemo oba šteneta starosti oko godinu dana sterilizirati, a već smo ih čipirali. Ono što ne dolazi u obzir je njihovo razdvajanje. Psi će se moći i morati udomiti samo zajedno. Oni su i preživjeli ove dane u šumi samo zato što su bili zajedno. (24sata.hr)

07.04.2014. Izumiranje bumbara u Europi

Nedavna studija pokazuje kako je 24 posto europskih vrsta bumbara suočeno s mogućnošću izumiranja. Studija provedena od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), pokazuje uznemirujuće stope smanjenja broja čak 68 autohtonih vrsta bumbara u Europi. Nalazi pokazuju da je 46 posto bumbara u opasnosti zbog promjena u poljoprivrednim zemljištima, razvoju urbanih područja i jačanju poljoprivrede. Bumbar je od temeljne važnosti za poljoprivrednu održivost. Ana Nieto, europska dužnosnica za biološku raznolikost izjavila je, 'Visoki udio ugroženih vrsta bumbara može imati ozbiljne posljedice za našu proizvodnju hrane'. Europa trenutno razvija strategiju kojom se fokusira na hitnu potrebu da se stane na kraj gubitku biološke raznolikosti. (ecorazzi.com)

06.04.2014. Tigrovi ubijeni radi zabave bogatih i moćnih

Kineski mediji izvješćuju kako je u jednom kineskom gradu ubijeno više od 10 tigrova radi zabave bogatih poslovnih ljudi i visokih državnih dužnosnika. Glasnogovornik pokrajinske Komunističke partije za list Nanfang Daily kazao je kako je policija iz južne pokrajine Guangdonga u nedavnoj raciji zaplijenila svježe ubijenog tigra te mnoge dijelove tijela ostalih tigrova. U priopćenju se navodi kako su se lokalni dužnosnici i uspješni poslovni ljudi okupljali ne bi li gledali ubijanje tigrova i tako dokazali svoj društveni status. Internetom kruži video snimka stara dvije godine koja pokazuje tigra zatočenog u željeznom kavezu i zlostavljanog električnom strujom. Policija je priopćila kako je 'mesar' koji je ubio više od 10 životinja skočio u smrt pri pokušaja uhićenja. (newvision.co.ug)

05.04.2014. Počelo suđenje Brankici Crosetti
Punih sedam sati Brankica Crosetti (61) uspavljivala je pse u svom privatnom azilu u Blatu kraj Zagreba. Injekcijama im je ubrizgavala sredstvo za eutanaziju. Psi su ugibali u mukama. U četvrtak joj je u Zagrebu počelo suđenje za mučenje i ubojstvo 46 pasa. Rekla je da nije kriva. Policija je kod nje pronašla injekcije i sedam bočica sredstva za eutanaziju koje je ubrizgala u životinje. Za ubojstvo pasa Brankica bi mogla dobiti i do pet godina zatvora. Njezin odvjetnik tvrdi da je ovakva optužnica neutemeljena. Tvrdi da je Državno odvjetništvo ubojstva opisalo kao 46 pojedinačnih kaznenih djela, a ne kao jedno, za što bi joj prijetila kazna od godine dana zatvora. Dodao je i da vlasnici udruga mogu eutanazirati pse ako ih u 60 dana ne udome. Svi psi bili su čipirani i cijepljeni, a ona je tvrdila da se o njima više nije mogla financijski brinuti. Pomogao joj je vlasnik uzgajivačnice Nenad Dekanić (57) koji je navodno nabavio smrtonosni otrov. Riječ je o otopini T61. I on je u četvrtak na početku saslušanja rekao da se ne osjeća krivim jer se sam prijavio policiji i detaljno im je opisao cijeli događaj. (24sata.hr)
04.04.2014. Vatrogasci u Splitu spasili goluba

Nakon požara kojeg su gasili tog jutra, vatrogasci su opet oko 19 sati imali posla u centru Splita. Ovog puta su spašavali goluba kojemu je noga zapela među žicama od struje. Vatrogascima su žice među kućama stvarale problem, nije bilo lako postaviti ljestve, no uz pomoć par prolaznika su ipak podignute. Kada se vatrogasac popeo do goluba koji se nalazio točno ispod žlijeba kuće i oslobodio mu nogu, ptica je pokušala poletjeti, ali bez uspjeha. Vatrogasci će ga zbrinuti... Dodajmo da su vatrogasci na kraju zaslužili pljesak okupljenih koji su promatrali akciju spašavanja goluba... (dalmacijanews.com)

03.04.2014. Ricky Gervais protiv testiranja na životinjama

Komičar Ricky Gervais, gorljivi zagovornik za prava životinja, udružio se s organizacijom Humane Society International, te pozivao Australce da podrže predloženi zakon koji bi zabranio testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama. Zakon je, ranije ovog mjeseca, predložio senator Lee Rhiannon. Zakon poziva na zabranu okrutne prakse testiranja kozmetike na životinjama u Australiji, kao i na zabranu uvoza i prodaju takve kozmetike iz drugih zemalja. Ako zakon bude prihvaćen, bit će istovjetan revolucionarnom zakonu Europske unije koji je donesen prošle godine. (ecorazzi.com)

02.04.2014. Japanski kitolovni program proglašen ilegalnim

Dobre vijesti za kitove Južnog oceana! Međunarodni sud pravde (ICJ) izrekao je presudu prema kojoj se japanski kitolovni program zaustavlja, a sve izdane dozvole za lov moraju biti poništene. Presuda je došla iz Haaga gdje je glasovanjem 12 prema 4 glasa utvrđeno kako japanski program JARPA II nije, kako oni tvrde, kreiran u znanstvene svrhe, te nije u skladu s propisima Međunarodnog lova na kitove. Odlučeno je kako Japan mora obustaviti rad na JARPA II, povući sve odobrene dozvole za lov te pružiti dokaze kako neće nastaviti s JARPA II i njemu sličnim programima. Odluka predstavlja veliku pobjedu za Sea Shepherd organizaciju koja se aktivno suprotstavlja ilegalnim kitolovcima. (ecorazzi.com)

01.04.2014. Prehrambene navike - prijetnja kitolovu

Najveća prijetnja japanskoj kitolovnoj industriji možda nisu eko aktivisti koji napadaju njihove brodove i zemlje koje pozivaju na ukidanje kitolova, već japanski potrošači. Iznos kitovog mesa koji stoji na skladištu zbog nedostatka kupaca se gotovo udvostručio u zadnjih 10 godina, premda su prosvjedi protiv kitolova znatno umanjili rezultate ulova. U hladnjacima se nalazi meso više od 2300 kitova, dok lovci na kitove planiraju uloviti 1300 kitova godišnje. (abcnews.go.com)

Broj pronađenih vijesti: 18.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2014 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting