Vijesti

| More

Broj pronađenih vijesti: 13.

13.02.2016. Bezmesna dijeta kao lijek za visoki krvni tlak?

Prema studiji iz JAMA: Internal Medicine, vegetarijanska prehrana snižava kolesterol, potiče mršavljenje, i smanjuje krvni tlak upola učinkovito kao i skupocjeni lijekovi. Pacijenti kojima je dijagnosticiran visok krvni tlak imaju ili višak krvi, uže arterije, ili ubrzane (pojačane) otkucaje srca. Sama sila koju krv stavlja na rubove arterija može uzrokovati srčane bolesti. Nacionalni centar za moždane i srčane bolesti u Japanu (u Osaki), proučio je povezanost vegetarijanske prehrane i sniženog krvnog tlaka. Studija je pružila sistematičan prikaz i meta-analizu sedam kliničkih ispitivanja, i 32 opservacijska ispitivanja. Preko 300 sudionika je promatrano u kliničkim ispitivanjima, a preko 21 000 sudionika u opservacijskim. Bezmesna dijeta je dovela do 6.9 mm Hg nižeg sistoličnog tlaka, i 4.7 mm Hg nižeg dijastoličkog krvnog tlaka, tvrde istraživači. Ova otkrića pružaju čvrste dokaze da vegetarijanska prehrana uistinu umanjuje krvni tlak. (fresh.hr)

12.02.2016. Dječja odjeća s otrovnim krznom povučena s tržišta

Krajem prošle godine, talijanska organizacija LAV objavila je rezultate istraživanja koje je pokazalo prisutnost otrovnih tvari u razini iznad dopuštene kod odjevnih predmeta koji sadržavaju životinjsko krzno. Radilo se o odjeći za djecu, a slijedom dokaza Ministarstvo zdravlja u Italiji je krajem siječnja naredilo povlačenje opasnih artikala s tržišta. U odjevnom artiklu marke Blumarine Baby, testovi su tako pokazali prekomjernu prisutnost heksavalentnog kroma koji je karcinogen i može izazvati alergijske reakcije. Ostale opasne tvari nađene su i u odjevnim predmetima proizvođača Woolrich i D&G, namijenjenih za djecu do godinu i pol starosti. Nakon prvog sličnog istraživanja u Italiji 2013. godine, organizacija LAV je postigla privremene, ali i trajne zabrane prodaje dječjih odjevnih artikala s krznom. (www.furfreealliance.com)

11.02.2016. Ruske podmornice krive za nasukavanje kitova

Sonar iz ruskih podmornica mogao bi biti kriv za tragično nasukavanje 16 ulješura na obalama Velike Britanije, Nizozemske, Njemačke i Norveške. Moćni sonari podmornica šalju zid buke koji može oglušiti ili zbuniti navigaciju kod kitova, a kako su društvene životinje i putuju u većim skupinama, tako često mnogo njih zajedno i nastrada. Europske mornarice istražuju potencijalnu umiješanost Rusa. Ulješure su duge oko 15 metara i teške 30-ak tona, a nalaze se pod posebnom stražom kako bi se spriječili lovci na trofeje koji su prije znali rezati dijelove životinja za svoju zbirku ili prodaju. Nasukane ulješure će ukloniti specijalističke ekipe, koje će ih komad po komad odnijeti s plaže i iskoristiti ovaj nesretni događaj kako bi bez maltretiranja živih ulješura saznali o njima što više. (index.hr)

10.02.2016. Tržište zamjenskog mesa dosegnuti će vrtoglavu vrijednost

Okusna zamjena za meso nije nikakva novost. Vjerojatno ste već naišli na veganske lasagne od soje, burgere od cvjetače ili konoplje, ražnjiće od seitana, i slično. Voljeli takva jela ili ne, njihovo postojanje očito olakšava ljudima koji jedu meso prijelaz na biljnu hranu, i to su prepoznale mnoge globalne prehrambene tvrtke. Novo izvješće Allied Marketa predviđa da će tržište zamjenskog mesa dosegnuti vrijednost od 5.2 milijarde američkih dolara do 2020. godine. Posljednjih nekoliko godina u razvijenijim zemljama svijeta opada konzumacija mesa po stanovniku, dok tržište zamjenskog mesa raste. Ljudi se sve više brinu za vlastito zdravlje, održiv okoliš i boljitak životinja. (fresh.hr)

09.02.2016. Sjećanje na Jima Morrisa, vegana bodybuildera

Jim Morris, jedan od prvih velikih vegana bodybuildera, preminuo je 28. siječnja u Kaliforniji u dobi od 80 godina. Vegetarijanac trideset godina, a vegan posjednih petnaest, Morris je okrenuo fitness zajednicu naglavačke kada je prvi put obznanio kako prestaje jesti meso, a potom i ostale životinjske proizvode. Bivši nositelj naslova Mr. Amerika, Morris je u svojim sedamdesetima često pozirao fotografima i pokazujući svoje mišiće šokirao svijet kako sredovječni vegan može imati takvo tijelo. Upravo je on dobar pokazatelj kako vegani mogu dobiti dovoljnu količinu bjelančevina u svojoj prehrani, ujedno bivajući važan glas za fitnes entuzijaste koji vole životinje. (ecorazzi.com)

08.02.2016. Više od 200.000 životinja podvrgnuto testiranjima

Organizacije za prava životinja osudile su vodstvo Sveučilišta u Edinburghu nakon što je otkriveno kako je 200.861 životinja podvrgnuta testiranjima tijekom 2014. godine. Premda pod stalnom kritikom, Sveučilište ne odustaje od svog pristupa iskorištavanja životinja. Protivnici pak tvrde kako je takav pristup zastario i da se životinje podvrgavaju bolnoj i stresnoj patnji. 97% životinja na kojima su se vršila testiranja su glodavci i ribe, a procjenjuje se kako je dnevno testiranju podvrgnuto 550 životinja. Neki od pokusa na pet vodećih fakulteta u Ujedinjenom Kraljevstvu uključivala su uskraćivanje hrane i vode, ugrađivanje implantanta u lubanju te izlaganju glasnoj buci dok je životinja zarobljena u kutiji. Ostala istraživanja uključivala su ubrizgavanje kiselina štakorima kako bi se uzrokovala oštećenja mozga te davanje testosterona trudnim ovcama i bušenje jajnika. (thenational.scot)

07.02.2016. Veganska prehrana umanjuje dijabetičku bol

Istraživači Odbora liječnika, Sveučilišta savezne države Kalifornije, Easy Bayja, i Sveučilišta George Washington stavili su 17 dijabetičara (s dijabetesom tip 2) na vegansku prehranu 20 tjedana. Dijabetička neuropatija jest stanje kad visok krvni šećer oštećuje živčane niti u tijelu, pri čemu dijabetičari najčešće osjećaju bol u nogama i stopalima. Istraživači su mjerili razinu boli kod sudionika triput tijekom studije - jednom na početku, potom na pola studije i zadnji put na kraju. Pritom su sudionicima davali upitnike kako bi izmjerili razinu boli, napravili su fizičke procjene i mjerili elektrokemijsku provodljivost kože na stopalima. Rezultati su pokazali da niskomasna veganska prehrana, u usporedbi s drugima, znatno umanjuje dijabetičku bol, poboljšava cirkulaciju i funkcioniranje živaca. Bonus: sudionici su u prosjeku izgubili 6 kilograma! (fresh.hr)

06.02.2016. Zaštićene ptice na prodaju na zagrebačkoj tržnici

Inspekcija zaštite prirode na Trešnjevačkom placu u Zagrebu obavila je nadzor zbog sumnje u ilegalnu trgovinu, pritom oduzevši 26 strogo zaštićenih ptica pjevica čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 15.000 kuna. Prema informacijama iz Inspekcije, oduzeto je 16 češljugara, pet jurčica, tri čiška, jedan zelendur i jedan bastard. "Na koncu inspekcijskog postupanja sve su ptice puštene u prirodu, osim jedne kojoj je ozlijeđeno krilo pa će biti zbrinuta u Centru za oporavak, a za prekršitelje koji su trgovali zaštićenim vrstama ptica pjevica Zakon o zaštiti prirode predviđa novčane kazne od 7.000 do 30.000 kuna za fizičke osobe te od 25.000 do 200.000 kuna za tvrtke", kazali su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Dodali su da je riječ o tek jednom u nizu nadzora te da se u proteklom razdoblju najviše slučajeva zapljena odnosilo na strogo zaštićene vrste kopnenih kornjača i razne vrste ptica pjevica. (vecernji.hr)

05.02.2016. Samoborski Fašnik u veganskom duhu!

Ove nedjelje, 7. veljače, ne propustite neizostavan samoborski Fašnik koji vaš očekuje na Novom trgu kod Pošte i kućice Mjesnog odbora Domaslovec. Zabava započinje u 12 i taje do 16 sati, a sve posjetitelje očekuje sarma punjena sojom, čušpajz bažul, kuglice od slanutka, popečci od leće, razni vege kolači i posebno iznenađenje – ništance s počekancima. I sve to bez mesa, ribe, mlijeka, meda i jaja, za dug život, dobru plodnost, veselo raspoloženje i bistar um!

04.02.2016. Pomozite Čakovčanima u zbrinjavanju napuštenih pasa

Rješenje problema napuštenih pasa u romskim naseljima u Međimurju za sada se ne nazire. Najveći problem je nedostatak smještaja, odnosno prostor u kojem bi se psi oporavljali od bolesti i trauma i čekali novi dom. Upravo zbog toga udruga "Prijatelji životinja i prirode" iz Čakovca pokrenula je akciju "Prijatelji za dvorišta". Cilj joj je prikupiti novac kojim bi se u Skloništu za životinje Prijatelji Čakovec, u kojem je do sada smješten veliki broj spašenih pasa, gradila i opremila nova dvorišta. U planu su tri nova dvorišta za prihvat najugroženijih pasa, za što im treba 20.000 kuna. Donaciju za akciju "Prijatelji za dvorišta" možete uplatiti na ZEU "Prijatelji životinja i prirode", Vladimira Nazora 56, Mihovljan, 40 000 Čakovec, IBAN HR4223400091510765743, SWIFT: PBZGHR2X. (vecernji.hr)

03.02.2016. U Indiji započela udomljavanja pasa nakon pokusa

64 psa oslobođena su iz laboratorija Adivus u indijskome gradu Bangaloreu. Do njihova puštanja na slobodu došlo je zahvaljujući novim smjernicama, prvima takve vrste u svijetu, koje nalažu laboratorijima da daju na udomljavaju pse korištene u pokusima. Smjernice o ponovnom korištenju i rehabilitaciji pasa objavilo je Indijsko povjerenstvo za kontrolu i nadziranje testiranja na životinjama (CPCSEA) u listopadu prošle godine, a rezultat su višegodišnjeg rada doktorice Shiranee Tettamanti Pereira (Chennai) i organizacije Cruelty Free International India. Propisuje se da se psi mogu koristiti u pokusima maksimalno tri godine, a nakon toga moraju se rehabilitirati. Organizacije za zaštitu životinja surađuju s laboratorijima kako bi se psi udomili. (crueltyfreeinternational.org) 

02.02.2016. Raste broj vegana u SAD-u

Svega 1% populacije SAD-a se u 2009. godini hranilo veganskom ili vegetarijanskom prehranom. Sada, 5% populacije SAD-a prešlo je na vegetarijansku prehranu od čega je 50% vegana, a njihov broj sve više raste. Mnogo je čimbenika koji su utjecali na porast veganske populacije, od čega je najčešći saznanje o načinu uzgoja životinja za hranu. Otprilike 42% osoba je potvrdilo kako se odlučilo na veganstvo nakon što su pogledali edukativni film. 69% osoba se odlučilo za veganstvo jer se protive iskorištavanju životinja. Prema procjenama očekuje se kako će do 2050. godine u SAD-u upravo veganska prehrana biti prehrana većine građana. (vbetweenthelines.com)

01.02.2016. Sretna magarica s umjetnom nogom

Bella Burro, magarica koja ima jednu umjetnu nogu i uživa u životu punim plućima. Bellu je prije dvije godine pronašao par u blizini Minneapolisa te su je odlučili spasiti od tadašnjeg nemarnog skrbnika i pružiti joj novi, puno topliji dom. Prijašnji ju je skrbnik prvo razdvojio od mame kad je imala tek dva mjeseca, a zatim joj je uskraćivao hranu, zbog čega je bila pothranjena i u ozbiljnoj opasnosti od smrti. Stanje joj je bilo posebno teško zbog ozeblina na nozi. Veterinari su paru koji ju je pronašao predložili kako bi bilo bolje da je uspavaju. "Magarci u našem društvu nemaju nikakav status", izjavila je Ann. Srećom, Ann je prepoznala kako u Belli ipak postoji nešto i uspjela ih je nagovoriti da je ostave na životu, no morali su joj amputirati nogu. Ipak, dobila je umjetnu nogu s kojom danas gotovo normalno funkcionira. (telegram.hr)

Broj pronađenih vijesti: 13.

<< Prethodni mjesecSljedeći mjesec >>

Info

Izaberi vijesti

<< 2016 >>
01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting