Ta ravnopravna stvorenja - 100 odgovora na 100 pitanja o pravima životinja

| More

Skupina autora

Dvostruka duga d.o.o. u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, Čakovec, rujan 2007.

Svaki izbor u životu ima neposredan utjecaj na život pojedinca, ali i na njegovu okolinu. Ukalupljeni u društvo koje nam stalno nameće osjećaj nemoći i nevažnosti, rijetko propitujemo svoje stavove i izbore koje na temelju tih stavova slobodno donosimo. Ne čudi stoga činjenica da smo u svojim postupcima često nedosljedni i kontradiktorni. Osobito se to odnosi na naše poimanje nasilja, a koje kao civilizirano društvo generalno ne prihvaćamo. Svoju djecu učimo da nasilje nije u redu i nije prihvatljivo, ali već u sljedećem trenutku, ne dovodeći u pitanje ispravnost svog postupka, napravimo nešto potpuno suprotno.

Želimo vjerovati, unatoč trenutno važećoj znanstvenoj paradigmi, da sami nismo životinje jer nam se to čini tako neprofinjenim, neduhovnim i nedostojnim savršenstva nazvanog homo sapiens. A kada tražimo argumente kojima bismo opravdali svoje svakidašnje sudjelovanje u nevjerojatnoj okrutnosti i nasilju nad ostalim životinjama, koje se događa isključivo stoga što ga sami dopuštamo i potpomažemo u svojoj slobodi izbora, bez ustručavanja se pozivamo na razne izgovore koji nam u datom trenutku najviše odgovaraju.

Ali, ako ne dopustimo promišljanje i preispitivanje vlastitih stavova, razmišljanja i djelovanja, naš će moralni i duhovni napredak zastati. A zastane li razvoj pojedinca, nerazumno je očekivati da će cjelokupno društvo nesmetano napredovati. Nije li lanac jak koliko je jaka njegova najslabija karika?

Ova je knjiga vrijedan doprinos moralnom napretku jednog naroda na pragu velikih promjena koje su ga već počele zahvaćati i to zahvaljujući malim, običnim ljudima koji su se usudili tražiti odgovore na svoja pitanja...

Vezane teme

Literatura - Ta ravnopravna stvorenja [ 67.64 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting