Jesti životinje

| More

Jonathan Safran Foer

Algoritam, Zagreb, 2012.

Knjiga koju vam ovdje predstavljamo nekim se posebnostima izdvaja od većine knjiga srodne tematike na tržištu.

Ako ste već čitali neke publikacije koje se bave pravima životinja, vjerojatno ste se susreli ili s djelom koje problem predstavlja isključivo esejistički i znanstveno, ili pak s didaktičkom beletristikom kojoj je u cilju putem medija lijepe književnosti podučiti ljude o pravima životinja.

Knjiga Jesti životinje iznimno popularnog i nagrađivanog pisca Jonathana Safrana Foera istovremeno usvaja oba pristupa, kombinirajući intimnu memoarsku prozu s formom istraživačkog rada. Čitatelj stoga pred sobom ima iznimno čitko i intrigantno književno djelo istovremeno krcato informacijama o užasima mesne industrije.

Koliko je ova knjiga utjecajna govori i činjenica da je Hollywoodska glumica Natalie Portman pod njezinim utjecajem promijenila svoje prehrambene navike. Ništa čudno, jer kada se surove činjenice spoje s književnim talentom jednoga od cjenjenijih pripovjedača današnjice, to vam je garancija da na meso na tanjuru više nikada nećete gledati istim očima.

Ova knjiga posebno je intrigantna zbog Foerove motivacije da je napiše. Naime, za vrijeme iščekivanja rođenja svoga prvoga djeteta, Foer si je odlučio nepristrano predstaviti sve argumente za i protiv jedenja mesa kako bi mogao racionalno donijeti odluku o optimalnoj prehrani na kojoj će odgajati svoga sina.

Ono što je tijekom svojeg istraživanja otkrio ga je šokiralo, a moglo bi uhvatiti nespremne i mnoge njegove čitatelje, iz temelja im mijenjajući život i čineći ih sretnijim, zdravijim i moralno osvještenijim osobama.

Vezane teme

Jesti zivotinje [ 44.29 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting