Pokusi na životinjama - zamjenjivanje, smanjivanje ili poboljšavanje?

| More

- Stajalište Liječnika protiv pokusa na životinjama o 3R principu (Replacement, Reduction, Refinement)

1959. britanski znanstvenici W. Russel i R. Burch predstavili su tzv. 3R princip (zamjenjivanje, smanjivanje, poboljšavanje). Princip se temelji na pretpostavci da je testiranje na životinjama samo po sebi osjetljiva metoda koju je moguće poboljšati zamjenom sa sustavima nesposobnima ili manje sposobnima za patnju, smanjenjem broja životinja ili poboljšanjem, odnosno smanjenjem boli koju trpe životinje. Ovaj koncept ne namjerava se potpuno odreći pokusa na životinjama.

Za Liječnike protiv pokusa na životinjama, 'smanjivanje' i 'poboljšavanje' ne dolaze u obzir. Pokusi na životinjama su, kao pitanje principa, neprikladna metoda za dobivanje značajnih uvida u medicinskim istraživanjima, a iznad svega moralno vrijedni osude. Mjere koje smanjuju broj ili patnju životinja su samo kozmetičke preinake pogrešnoga sustava znanosti.

Čak je i 'zamjenjivanje' prihvatljivo samo u ograničenoj mjeri.

Liječnici protiv pokusa na životinjama uvjereni su da svi pokusi na životinjama mogu biti ukinuti odmah bez uzrokovanja kolapsa zdravstvenoga sustava. Naprotiv, to bi povećalo istinski medicinski napredak u interesu ljudi. Međutim, realno gledajući, takav zastoj pokusa na životinjama neće se dogoditi preko noći. Zapravo, svaki mali korak prate prepreke i dolaženje do postignuća jedino upornom borbom. Svaka mjera koja ide prema smanjenju patnji i broja životinja može se smatrati kao jedan korak na putu do potpunog ukidanja pokusa na životinjama. Svaka životinja koja umire u laboratoriju je jedna životinja previše. Ipak, svaki korak koji spašava životinju od strašne smrti je mali korak u pravom smjeru. Tako se 3R mjere mogu vidjeti u ovom kontekstu kao prihvatljivi prijelazni koraci. Naravno, to ne smije dovesti do gubljenja iz vida krajnjega cilja - trajnog ukidanja istraživačkih sustava utemeljenih na životinjama.

Liječnici protiv pokusa na životinjama
Landsbergerstr. 103
80339 München
Njemačka

Vezane teme

Štakori u pokusima [ 75.82 Kb ]Ljudsko tkivo [ 100.85 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting