Unos jaja, crvenog mesa te mesa peradi i rizik od smrtonosnog raka prostate

| More

Unos jaja, crvenog mesa te mesa peradi i rizik od smrtonosnog raka prostate u razdoblju prostatičnog specifičnog antigena (PSA): učestalost i preživljavanje

Richman EL, Kenfield SA, Stampfer MJ, Giovannucci EL, Chan JM.
SourceMC 3110 UCSF Helen Diller Family Cancer Research Bldg., 1450 3rd St., P.O. Box 589001, San Francisco, CA 94158. richmane@urology.ucsf.edu.

Kratak pregled

Crveno i prerađeno meso mogu povećati rizik od napredovalog raka prostate. Podatci o postdijagnostičkom načinu prehrane i raku prostate su oskudni, ali postdijagnostički unos mesa peradi, uključujući kožu i jaja, može povećati opasnost od napredovanja bolesti.

Stoga smo ispitali povezanost svog mesa, neprerađenog i prerađenog crvenog mesa te mesa peradi, i jaja, s opasnošću od smrtonosnog raka prostate (npr. muškarci bez raka na početku istraživanja kod kojih su se razvile metastaze udaljenih organa ili su umrli od raka prostate tijekom liječničkog praćenja) kod 27607 muškaraca praćenih u razdoblju od 1994. do 2008. Također, proveli smo analizu pojedinačnih slučajeva izlječenja kako bismo ispitali postdijagnostičku potrošnju ove hrane i rizik od smrtonosnog raka prostate kod 3127 muškarca kojima je prvotno bio dijagnosticiran nemetastatski rak prostate tijekom liječničkog praćenja. Prilikom analize učestalosti, promatrali smo 199 slučaja tijekom 306.715 jedinica (tj. statističke jedinice koje su rezultat umnoška broja godina i broja ispitanika oboljelih od određene bolesti).

Kod osoba koje su konzumirale dva i pol ili više jaja tjedno rizik od oboljenja od smrtonosnog raka prostate bio je 81% veći od onoga kod osoba koje su konzumirale manje od pola jaja tjedno (HR: 1.81; 95% CI: 1.13-2.89; P(trend): 0.01). Prilikom analize pojedinačnih slučaja izlječenja, promatrali smo 123 slučaja tijekom 19354 jedinice. Između postdijagnostičke konzumacije peradi (HR ≥ 3.5 vs. <1.5 obroka tjedno: 1.69; 95% CI: 0.96-2.99; P(trend): 0.07), postdijagnostičkog prerađenog crvenog mesa (HR ≥ 3 vs. <0.5 obroka tjedno: 1.45; 95% CI: 0.73-2.87; P(trend): 0.08) i rizika od napredovanja lokaliziranog raka prostate do smrtonosne bolesti, postojala je sugestivna, ali statistički beznačajna povezanost.

Možemo zaključiti kako potrošnja jaja može povećati rizik od razvoja smrtonosnog oblika raka prostate u zdravih muškaraca.

Cancer Prev Res; 4(12); 2110-21. ©2011 AACR.
PMID: 21930800 [PubMed – u tijeku] PMCID: PMC3232297

Vezane teme

Jaje

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke